Ga naar de inhoud

“Onwenselijk dat Rotterdam banden aanknoopt met Israël” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op dit moment bereidt burgemeester Aboutaleb een handelsmissie naar Israël voor met het ministerie van Economische Zaken. Volgens Nourdin el Ouali, fractievoorzitter van Nida, moet Aboutaleb van dit bezoek afzien.

Gaza-demonstratie Schouwburgplein(1)
Nourdin el Ouali vorig jaar op de Gaza-demonstratie in Rotterdam waar 10.000 mensen op af kwamen

Al 23 reacties — discussieer mee!

 • Hoezo die fixatie op Israel? China, de VS, Rusland, Qatar etc. Allemaal landen die niet helemaal netjes met mensen omgaan, maar waar Abou en consorten steeds weer naartoe gaan. Niks van de dames en heren politici. Israel? Boehoehoe. Mensen. U weet het zelf, dit is antise……

 • Helemaal mee eens! Aboutaleb is een burgermeester voor iedereen en hij kan niet in naam van de hele stad handelsbetrekkingen met Israel aanhalen. In het kader van alle beetjes helpen moet de burgermeester niet naar Israel gaan.
  Ik moet wel zeggen dat ik, als ik naar het conflict in internationaal perspectief kijk, enigszins ontwikkeling zie op diplomatiek gebied: Palestina wordt lid van het ICC en de atoomdeal met Iran (waartegen Netanyahu (zo ondemocratisch als hij is) persoonlijk naar het Congres afreisde en daarmee zelfs de Amerikaanse soevereiniteit niet respecteerde) heeft het toch gehaald. Daarnaast zie ik ook een groeiende tegenbeweging die hopelijk binnen vijf jaar dusdanig veel politieke invloed heeft, dat Palestina erkend wordt en ook Israel aangesproken wordt op zijn misdaden.

 • Prima uiteengezet stuk van Nourdin. Ik snap ook waar het vandaan komt. Het ongemak, eufemistisch, dat je voelt.

  En het klopt wat Tycho zegt, Aboutaleb moet een burgemeester zijn van iedereen. En daarom, juist daarom, moet je oppassen dat hij niet een burgemeester van niemand wordt. Van groep A mag hij niet naar groep B. Van groep C niet naar D. Luisteren naar de een is onherroepelijk niet luisteren naar de ander. Is niet gaan, implicerend dat je Israël niet steunt, dan de oplossing? Nee.

  Ik voel er veel meer voor dat hij, desnoods op eigen gelegenheid, in gesprek gaat met een delegatie van Gaza. Lost hij daarmee het vrdesprobleem op? Nee. Hij toont daarmee aan dat hij oog houdt voor iedereen en alle belangen. Precies wat hij als burgemeester zou moeten.

 • Ik denk dat men weer eens even tunnelvisie heeft en een geschiedenis lesje is ook geen overbodige luxe.
  Linkse Rotterdamse partijtjes willen geen stedenband met Israel.. Lachwekkend aangezien Rotterdam wel stedenbanden heeft in China en Rusland. In China worden mensenrechten op grote schaal geschonden met name in Tibet en jegens Oeigoeren, ook worden er in China de meeste mensen veroordeeld tot doodsstraf. Rusland dat illegaal een deel van Oekraïne bezet, politieke moordpartijen zijn vrij normaal en journalisten kunnen ook zomaar verdwijnen.
  Palestijnen die verjaagd zijn???? Vergeet men even dat Israel en Palestina in 1948 twee staten naast elkaar hadden moeten worden zoals de internationale gemeenschap in de Balfour declaratie had opgesteld? De Arabieren oftewel Palestijnen weigerden dit. Zes Arabische landen viel onmiddellijk nadat Israel zijn onafhankelijkheid uitriep met een miljoenen overmacht Israel aan op de eerste dag van zijn bestaan. Dit gebeurde daarna nog drie keer in 1956, 1967 en 1973!!! Beetje vreemd om van een bezetting te spreken als Israel zich eigenlijk altijd heeft moeten verdedigen omdat de Arabieren een eigen land weigerden naast een joodse staat. Terug naar school dus waarde schrijver van het bovenstaande. Ook bizar dat er vorig jaar 10.000 polder moslims en bipolaire revolutionairen op straat free palestine staan te brullen terwijl het Hamas is dat het drie jaar raketten laat regenen in Israel. Beetje iemand op z’n bek rammen en dan heel erg kwaad worden als je klappen terug krijgt. Het is ook compleet schizofreen dat er 10.000 mensen tegen Israel dat zich verdedigd staan te brullen terwijl er een enorme broedermoord in Syrie gaande is waar de IS vrolijk duizenden koppen afzaagt, vrouwen en kinderen verkrachten en vermoorden. Maar daar hoor je niemand over, het word oorverdovend genegeerd!! Misschien dat de vele Marokkanen die staan te krijsen als hordes ganzen eens moeten kijken wat er in hun eigen achtertuin gebeurd? De Marokkaanse regering bezet al 40 jaar de westelijke Sahara oftewel Polisario, en onderdrukken het Saharawi volk dat als sinds 1975 in vluchtelingen kampen in Algarije moet wonen met 100.000 man. En de Rotterdamse Turken met dictator Erdogan, die meer journalisten heeft opgesloten dan ieder land in de wereld, de IS bewapend, de Armeense genocide ontkend en koerden onderdrukt. Men spreekt van de Palestijnen die in vluchtelingen kampen wonen? 20% van Israel is moslim en woont in volledige harmonie binnen de grenzen! Prima, dan de kampen in Gaza en de westbank? Gewoon betonnen flats met een winkelgebied en centrum met straten.. Niet bepaald een vluchtelingen kamp he? Kijk maar even naar de kampen van het Saharawi volk.. DAT is een kamp! tenten en erbarmelijke omstandigheden. Bovendien het het bezette gebied Gaza op Egypte veroverd dus bezet Palestijns gebied? Nee dus. Westbank veroverd op Jordanie dus Palestijns gebied? Neeeeen. Nu we het toch over Palestina hebben.. Wanneer in de geschiedenis van de mens heeft dit land in godesnaam bestaan??? Nooooooit!!! van 1917 van de engelsen en daarvoor 500 jaar onderdeel van het Ottomaanse rijk! Turks dus! Maar over die bezetting hoor je nooit iemand. Als Rotterdam een stedenband aangaat met Israel, gaat men een band aan met het enige democratische land in het middenoosten. Het land dat een frisse economie heeft, multicultureel is, wereldwijd voorloopt in de high tech sector, een vrijhaven is voor homoseksuele moslims, vrouwen en christenen uit de hele Arabische wereld. Een land dat al vanaf 1948 onder vuur ligt. Rotterdam verrijk jezelf en begin een band met Israel!

 • Goh wat een enge enge mensen hier van Vers Beton. Had ik een paar feitjes geplaatst hiero wordt het verwijderd. Tsja veronderstel dat iemand staat voor zijn mening die de uwe niet is. Ik heb geen ongetogen woord gesproken (getypt) wist niet dat jullie aan censuur deden. Jammer maar wel weer typisch. WEET JE WAT, HAAL ALLES VAN MIJ WEG! Ipv van te gaan knippen en plakken. Lik je maar lekker omhoog bij Nida, zeker bang voor jullie eigen nekjes!

 • Ik word een beetje moe van die fixatie op Israel. Ja er is daar veel mis, maar ook veel niet. In welk land daar in die regio kan een openlijk homoseksueel zich kandideren voor de post van burgemeester? In Israel kan dat wel.
  Maar goed, al was er veel meer mis daar. Dat haalt het nauwelijks bij wat er elders gebeurt. Wil deze meneer daarmee ook de banden verbreken? En dan nog iets, blijkbaar heft Israel er geen problem mee om een moslim op bezoek te krijgen.
  En een van de grootste Rotterdamse demonstraties ooit? Valt wel mee hoor; in 2004 nog zo’n 65.000.

 • Ik weet dat Vers Beton de clicks goed kan gebruiken maar dat jullie je nou verlagen tot doorgeefluik van oppervlakkige Hamaspropaganda vind ik wel erg triest. De auteur overdrijft, liegt, neemt een loopje met de geschiedenis, vergoelijkt terrorisme, praat Jodenhaat goed. Enige nuance in zijn betoog is totaal afwezig, of het moet zijn poging zijn om ons te laten geloven dat hij toch echt geen Hamas fanboy is. Beschamend.

 • Ik zou graag schrijver Nourdin willen aanraden om zelf eens een bezoek te brengen aan israel. Hij zal inzien dat Israel zeker geen apartheidsstaat is, aangezien joden en arabieren in israel gebroederlijk samenleven en samenweken. Ik heb onlangs een bezoek gebracht aan haifa en tel aviv. Binnen de verschillende instituties zoals universiteiten en ziekenhuizen werken moslims, joden en christenen beter met elkaar samen dan in menig europees land. Mijn vermoeden bestaat dat de schrijver zelf nooit in Israel is geweest gezien de vele vooroordelen in het artikel. Hij heeft zich eenzijdig geinformeerd.

  Verder zitten er nog wat onduidelijkheden/ bewuste onwaarheden in dit artikel, zoals bijvoorbeeld het stuk over de tot het jodendom bekeerde europeanen en amerikanen ?!?! Je kunt je namelijk helemaal niet tot het jodendom bekeren. Je bent jood door een joodse moeder te hebben en daardoor af te stammen van het joodse volk. Het joodse volk dat in Israel leefde tot dat het werd verdreven. Waar in Australië de aboriginal de oorspronkelijke bewoner is, daar vormen de joden de oorspronkelijke bewoners van israel.

 • Heb de moeite niet genomen dit hele artikel te lezen. In enkele regels refereert ElOuali naar de demon-stratie vorig jaar in Rotterdam terwijl hij zich als plaatselijke politicus beter kan bezighouden met Rotterdam ipv Gaza. Nu woon ikzelf in Delfs-Gaza in een Islamitische Straat en het is nochthans nog goed toeven. Wat Aboutaleb betreft en zijn handelsmissie naar Israël. Dit overstijgt gemeente politiek aangezien deze economische agenda vanuit de Landelijke Overheid wordt bepaald. Het had net zo goed een Burgemeester uit Staphorst kunnen zijn.

 • Zoals zo vaak wordt de realiteit weer verdraaid door El Ouali.
  Niet ongewoon onder pro Palestina activisten.

  Zo meent hij uit de demonstratie van vorige zomer logischerwijze te kunnen distilleren dat de rotterdamse bevolking achter hem staat.

  Die Jodenhaters(een pro demo was t eigenlijk niet)kwamen uit het hele land hun moslimfascistoide helden als Appa toejuichen.

 • Palestijnen bestaan helemaal niet, het zijn Arabieren.

  Iedere oprechte Hamas leider of Arabier kan u dat vertellen.

  Iedereen die een beetje moeite doet zich te verdiepen in het ” conflict” kan dat weten.

  Daarnaast is het beeld van zielige ” Palestijnen” niet overeenkomstig met de werkelijkheid.
  Ik begrijp dat u een aanhanger bent van Pallywood.

 • Het eerste dat ik in Israel hoorde , was het gejammer van een minaret!

  iets over de 10.000 ? demonstranten.

  Handvest Hamas
  Uit artikel 7: Hamas heeft ernaar verlangd Allah’s belofte ten uitvoer te leggen, hoeveel tijd dat ook kost. Mohammed … zei: “De dag des oordeels zal niet komen, totdat de joden zich achter rotsen en bomen verstoppen, die zullen zeggen: ‘O moslims, o Abdullah, achter mij zit een jood, kom hier en dood hem’.”

  De staten die Israel bestrijden.
  De Caïro-verklaring werd op 5 augustus 1990 door 45 ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de OIC ondertekend.
  De Caïro-verklaring wijkt op essentiële punten af van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Voorbeelden zijn:
  De vrijheid van meningsuiting komt bijvoorbeeld terug in artikel 22 en wordt hier beperkt tot meningsuitingen die in overeenstemming zijn met de sharia;
  Er zijn zeer ongelijke rechten voor mannen en vrouwen. Artikel 6 vermeldt dat de vrouw haar eigen rechten en plichten heeft en dat de man voor het onderhoud van de familie dient te zorgen;
  Er is geen vrijheid van godsdienst. Artikel 10 verbiedt expliciet het beoefenen van of bekeren tot een andere godsdienst dan de Islam; artikelen 19 en 22 bespreken straffen voor afvalligen.

  Gelukkig hebben de aanhangers van Hamas in Rotterdam nog een paspoort van een heel erg democratisch land met een absoluut vorst.

  3.En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet? 4 Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik den splinter uit uw oog uitdoe; en zie, er is een balk in uw oog? 5 Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

  N el Q lijkt Matheus 7: 3-5 te hebben uitgevonden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam