De Canadese stadsplanner Larry Beasley transformeerde Vancouver zó succesvol van onaantrekkelijke naar geliefde stad dat zijn aanpak – Vancouverism – wereldwijd navolging kreeg. Onlangs was hij in onze stad om de gemeente te adviseren. Wat vind hij van Rotterdam en voor welke fouten kan hij ons behoeden? Een interview door Chris Luth.
Larry Beasley (1948) is een stedenbouwkundige die in het Canadese Vancouver wereldfaam verwierf als mededirecteur van stadsplanning. Onder zijn leiding werd het centrum van die stad weer een aantrekkelijke woonlocatie.
Hij verhoogde de bebouwingsdichtheid onder meer door op het vrijgekomen terrein van EXPO ’86 grote bouwmassa’s te plaatsen met een mix van stedelijke voorzieningen. De bouwmassa’s volgen strak de kavelrooilijn en maken de goed georiënteerde straten tot stedelijke zichtlijnen die uitkijken op de omliggende bergen. De ranke woontorens die uit de bouwmassa’s omhoog schieten zijn een icoon voor de stad geworden.
Zijn aanpak zorgde voor een ommekeer in het denken over de stad. In een werelddeel dat zich na de Tweede Wereldoorlog overgaf aan de buitenwijk, is binnenstedelijk wonen nu ongekend populair. Wereldwijd volgen steden, waaronder Rotterdam, zijn aanpak die inmiddels bekend staat als Vancouverism.
Maar Beasley is na zijn succes heel anders gaan denken over de stad. Hij waarschuwt nu voor gebrek aan ruimtelijke en ecologische samenhang en het vergeten van de middeninkomens. Zijn dit ook gevaren voor een steeds populairder wordend Rotterdam?
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?
Al één reactie — discussieer mee!
De prijzen in Vancouver stijgen ook enorm door de gigantische instroom van Chinezen die graag een huisje in Canada / Australie / de VS hebben als appeltje voor de dorst. Ongeveer 30% van de stad heeft enige vorm van Chinese afkomst.