Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Canadese stadsplanner Larry Beasley transformeerde Vancouver zó succesvol van onaantrekkelijke naar geliefde stad dat zijn aanpak – Vancouverism – wereldwijd navolging kreeg. Onlangs was hij in onze stad om de gemeente te adviseren. Wat vind hij van Rotterdam en voor welke fouten kan hij ons behoeden? Een interview door Chris Luth.
Larry Beasley (1948) is een stedenbouwkundige die in het Canadese Vancouver wereldfaam verwierf als mededirecteur van stadsplanning. Onder zijn leiding werd het centrum van die stad weer een aantrekkelijke woonlocatie.
Hij verhoogde de bebouwingsdichtheid onder meer door op het vrijgekomen terrein van EXPO ’86 grote bouwmassa’s te plaatsen met een mix van stedelijke voorzieningen. De bouwmassa’s volgen strak de kavelrooilijn en maken de goed georiënteerde straten tot stedelijke zichtlijnen die uitkijken op de omliggende bergen. De ranke woontorens die uit de bouwmassa’s omhoog schieten zijn een icoon voor de stad geworden.
Zijn aanpak zorgde voor een ommekeer in het denken over de stad. In een werelddeel dat zich na de Tweede Wereldoorlog overgaf aan de buitenwijk, is binnenstedelijk wonen nu ongekend populair. Wereldwijd volgen steden, waaronder Rotterdam, zijn aanpak die inmiddels bekend staat als Vancouverism.
Maar Beasley is na zijn succes heel anders gaan denken over de stad. Hij waarschuwt nu voor gebrek aan ruimtelijke en ecologische samenhang en het vergeten van de middeninkomens. Zijn dit ook gevaren voor een steeds populairder wordend Rotterdam?

Larry_beasley22
Larry Beasley, mei 2015 Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Chris Luth

Chris Luth

Chris Luth brengt inhoud en publiek bij elkaar. Als curator organiseert en modereert hij publieke debatten in Rotterdam (Pamflet) en over de hele wereld. Deze gewezen architect schrijft (uncube magazine), geeft les (TU Delft, Piet Zwart Institute) en reisde door China met zijn film Agoraphobia over stedelijke transformatie in Turkije.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina