Ga naar de inhoud

Was Getekend: North Sea Jazz — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

versbeton_northsea
beeld: Melanie Drent

In de rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: dit weekend is Rotterdam jazzhoofdstad van de wereld.

‘Rotterdam dit weekend jazzhoofdstad van de wereld’, kopte het AD woensdag. Dat geeft de status weer van het populaire North Sea Jazz festival, dat in deze veertigste editie sneller dan ooit was uitverkocht. Mary J. Blige, John Legend, Chaka Khan, D’Angelo en Lady Gaga & Tony Bennett zijn de grote publiekstrekkers. Verdeeld over drie dagen kunnen 70.000 toeschouwers proberen een glimp van ze op te vangen, ofwel 25.000 bezoekers per dag. Ondanks die aantallen staat het festival bekend om de intieme sfeer en wordt het aantal entreekaarten bewust beperkt. In de eerste editie – toen nog in het Haagse Congrescentrum – gingen 9000 jazzliefhebbers kijken en luisteren naar avant-garde jazz en topartiesten als Ella Fitzgerald en Duke Ellington. Sommige dingen veranderen niet: dit jaar zal in Ahoy de Rotterdamse, Nederlandse en internationale jazzelite zich vermengen met breder georiënteerde muzikale gasten, zullen we ongetwijfeld Jules Deelder tegen het goedgeklede lijf lopen en wordt er weer flink gedanst op de tunes van New Cool Collective met Benjamin Herman. Daarnaast is er heel veel nieuws te ontdekken tussen de ontelbare acts. Het festival bevindt zich duidelijk op een hoogtepunt en dat is goed voor de stad: met North Sea Round Town, een eigen North Sea Jazz Kids programma en de samenwerking met de Rotterdamse haven – zie daar het label ‘Port of Rotterdam’ – kan het festival een bloeiend jubileum vieren.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Regen, regen, regen

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Bluegrass

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures