Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal op de vrijmibo? Stuurman Stéphan Lam vindt dat wethouder Eerdmans niet moet klagen over ‘stickervandalisme’ en zelf het goede voorbeeld moet geven.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Grote letters schreeuwen op de website van Leefbaar Rotterdam, de partij van wethouder Eerdmans: ‘De enige partij voor en door Rotterdammers’ en ‘Wij gaan voor een schoon, heel en veilig Rotterdam’. Die eerste slogan is al volstrekt ongeloofwaardig als je bedenkt dat Eerdmans is geboren in Harderwijk en woonachtig is in Capelle aan den IJssel (Prinsenland is toch eigenlijk ook Capelle?). Ook de tweede slogan verliest zijn geloofwaardigheid als we de sporen nagaan van de wethouder en zijn partij.
Naar aanleiding van een reportage van RTV Rijnmond over een creatieve stickerplakker van Lastplak riep Eerdmans dat zulke ‘stickervandalen’ hun eigen huis maar vol moeten plakken en van andermans spullen moeten afblijven. Het kost immers geld om de stickers te verwijderen en ze laten lijmsporen na.
Tijdens de verkiezingsperiode zagen we echter één partij die het nodig vond om Rotterdam volledig onder te plakken. Niet alleen de daarvoor bestemde borden, maar ook willekeurige muren en zelfs kunstwerken werden volgeplakt met Leefbaar Rotterdam-posters. De stad was van onder tot boven, van top tot teen en van links naar rechts volgeplakt met groen-witte posters. Het hoofd van Eerdmans, die zich zo inzet voor een stickervrij Rotterdam, was prominent én illegaal aanwezig door de hele stad.
De Harderwijkse Capellenaar klaagt over een artistieke uiting die na verwijdering resten achterlaat, terwijl zijn eigen plaksporen nog overal zichtbaar zijn. Ondertussen wordt er langs de A20 een groots graffiticanvas uitgerold in de vorm van een geluidsscherm. Terwijl het project nog niet eens is afgerond, zijn de spuitbussen er al royaal op leeggespoten. Even verderop, langs dezelfde snelweg ter hoogte van Vlaardingen, is dit probleem eenvoudig voorkomen door het plaatsen van schermen met beplanting.
Die uitspraken van Eerdmans over een ‘schoon, heel en veilig Rotterdam’ zijn makkelijk scoren. Vooralsnog gelden in onze havenstad heel andere slogans, zoals ‘Niet lullen maar poetsen’ en ‘Geen woorden maar daden’. Wat Eerdmans betreft wordt er maar weinig gepoetst en horen we vooral woorden.
Eerdmans zou om te beginnen zelf eens het goede voorbeeld moeten geven, en niet zo moeten zeuren over een paar stickertjes. Die horen nu eenmaal bij een grote stad en leuken deze in veel gevallen zelfs op. Eerdmans, zet je in voor grotere zaken, zoals de ondergespoten entree van Rotterdam. En geef de creativiteit in de stad een boost; te beginnen bij de street art scene.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Stéphan Lam

Stéphan Lam

Bijna clichématig houdt Stéphan Lam (1973) van Rotterdam, zijn geboorte- én woonplaats. Ondanks de liefde blijft hij kritisch op details. Legt zijn stad graag vast op Instagram. Professioneel heeft hij het maar wat druk met social media en online marketing.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van John C.
  John C.

  EERDMANS
  Tja, wat moet je daar nou over zeggen, trouwens over veel van die LR figuren.
  Als je ze tegenkomt dan staan ze je broad-smiling aan te staren van: “jôh, ken je me niet?
  Klaar met het handenschuddende handje.
  Nou, “jôh” wil ze zo niet leren kennen.
  Ze doen me altijd denken aan een verhaal van een copywriter over de LEUGEN IN DE RECLAME.
  De slogan luidt “DIT KOSTUUM MAAKT U EEN HEER!”
  Nou ziet een lul van een vent dat, en koopt zo’n kostuum.
  En de volgende dag staat hij voor de spiegel in vol ornaat en wat ziet hij dan?
  Een lul van een vent in een mooi pak.
  Ze zijn vaak nog niet eens “allochtone” Rotterdammers, komen uit de middle of nowhere , een of ander dorp.
  Je kunt alleen maar een beetje opvoeden, zoals de schrijver heeft gedaan. Bravo.

 2. Profielbeeld van Swift
  Swift

  De notie dat iemand die in een andere stad is geboren zichzelf geen Rotterdammer mag noemen, is voldoende om de rest van het artikel over te slaan.

 3. Profielbeeld van Jan
  Jan

  Waarom zijn er niet overal in de stad schermen om naar believen op te stickeren of sprayen? Een soort openbaar canvas. De openbare ruimte is immers dat: “openbaar.” Is het dan geen goed idee de textuur te democratiseren?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.