Ga naar de inhoud

Waarom Blijdorp-bewoner Amber tegen het Vrije Volk Festival strijdt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

“Klagende Rotterdammers maken cultureel klimaat onmogelijk”, schreef Tara Lewis eind juni op Vers Beton. Op het artikel kwam ook een emotionele reactie van bewoner Amber, waarin ze uitlegt waarom ze fel tegen het Vrije Volk Festival strijdt. Tara Lewis sprak met Amber af, zodat ook de ‘klagers’ een kans krijgen om zich uit te spreken.

vroesenpark_tegen_web3
Vroesenpark beeld: Alejandra Huerta

Al 15 reacties — discussieer mee!

 • “Natuurlijk overleef ik die ene dag wel, maar ik ben boos dat de gemeente zich niet aan haar afspraken houdt. Als bewoners wisten we trouwens nog nergens van toen we de aanplakbiljetten van het festival zagen hangen. De vergunning was nog niet eens verleend toen de kaartverkoop begon. Aziz had duidelijk geen enkele twijfel of hij zijn vergunning zou krijgen.”

  “Aziz had duidelijk geen enkele twijfel of hij zijn vergunning zou krijgen.”

  Dat heet ondernemersrisico.

 • Amber, als je dit leest, zou je mij dan kunnen mailen op [email protected] en daar je telefoonnummer achterlaten. Ik wil je namelijk uitnodigen voor een discussieavond, georganiseerd door de Jonge Democraten over dit onderwerp op woensdagavond 23 september 2015. Zou fijn zijn als je erbij bent. Ik ben er zelf ook en Rotterdam Festivals is ook van de partij.

  Wellicht dat we dan ook gelijk een aantal misverstanden uit de wereld kunnen helpen. Zo is D66 helemaal niet voor opschuiven van de eindtijd van festivals van 23.00 uur naar 1.00 uur in algemene zin, maar alleen in situaties waar dat bij de aard van het festival past en bovendien alleen op vrijdag en zaterdag. In Utrecht gebeurt dat trouwens al. We pleiten dus juist voor meer maatwerk. Ik zou bijvoorbeeld niet weten waarom een evenement als Roffa Mon Amour op het dak van de Hofbogen eigenlijk al om 23.00 uur moest stoppen, terwijl het Silent Cinema was. Het is niet alleen vrij stil daardoor, maar om de film te kunnen zien is het ook wel handig als het donker is. Uiteindelijk is het gelukt het festival toch door te laten gaan. Ik ben persoonlijk wezen kijken en op de avond dat ik er was stopte de DJ keurig om 23.00 uur en ging de film tot ’s nachts door. Volgens mij waren er geen klachten. Nu was het een enorm gedoe voor de organisatoren om de vergunning rond te krijgen, juist ook vanwege die standaard eindtijd van 23.00 uur.

  Ook hebben wij nooit gezegd dat je maar moet verhuizen als je niet tegen overlast kan. We hebben aangegeven dat een bepaalde mate van overlast niet te voorkomen is in een wereldstad als Rotterdam en dat als je helemáál geen overlast wil, je wellicht moet overwegen elders te gaan wonen. Bewoners die van hun avond- en nachtrust houden moeten kortom rekening houden met mensen die af en toe een feestje willen, en aan de andere kant moeten organisatoren en feestgangers rekening houden met bewoners. Het moet van twee kanten komen!

  D66 staat kortom voor een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Daarover kan niet vaak genoeg gediscusieerd worden, want daar spelen nu eenmaal deels tegenstrijdige belangen waarmee maximaal rekening gehouden moet worden. Daarom pleit ik ook voor meer maatwerk, want iedere wijk, ieder festival en iedere bezoeker is weer anders.

  Ik hoop dat je erbij kan zijn op 23 september in de avond.

  • “Bewoners die van hun avond- en nachtrust houden moeten kortom rekening houden met mensen die af en toe een feestje willen, en aan de andere kant moeten organisatoren en feestgangers rekening houden met bewoners. Het moet van twee kanten komen!”

   Nachtrust is niet een kwestie van houden van maar een noodzakelijk en natuurlijk “kwaad”, zonder nachtrust functioneer je de dag daarna nauwelijks en een stelselmatig te kort eraan is funest voor je gezondheid.
   Overigens is de redenatie dat indien er al een hoop “natuurlijk” geluid van een stad is, extra geluid niet erg is, zo krom als een hoepel. Je zou zelfs voor het tegendeel willen pleiten.
   En de term “natuurlijk” is ook niet al te fraai, er is immers niks natuurlijks aan. De meeste geluidsbronnen in de stad zijn namelijk netjes onderworpen aan allerlei wetgeving, om de hinder te beperken.

   Daarnaast wordt muzieklawaai als vele malen hinderlijker ervaren dat geluid van andere bronnen. Bij de toetsing aan wettelijke kaders wordt er immers een toeslag van 10 dB gehanteerd. Oftewel de opmerking dat indien het geluidsniveau ten gevolge van muziek niet hoger is dan het “natuurlijke” geluidsniveau, de muziek niet als hinderlijk wordt ervaren is niet juist.

   En begrijp me niet verkeerd, ik pik graag een festivalletje mee en heb er geen problemen mee als er ergens tot 23.00 muziek wordt gedraaid. Alleen waardeer ik mijn nachtrust ook, en respecteer deze ook van anderen.

  • Een uitnodiging aan deze vrouw voor uw avondje met uw gekozen gasten in uw omgeving en dan verwachten dat er een open discussie ontstaat is ietwat teveel gevraagd, meneer Verveen. U speelt het redelijke alternatief (‘goede balans’), maar dat bent u niet. U bent niets anders dan een belangenbehartiger van vage horecabazen en festivalorganisatoren onder de schaamlap van uw politieke partij en uw even treurige coalitiegenoot in het college. Kendoe. Houdoe!

 • Jos: feestjes horen inderdaad bij een stad, maar nachtelijke overlast niet, dit om dezelfde reden als waarom we geen fabrieken meer in de stad hebben en ook vervuildende auto’s uit de binnenstad willen weren: je valt namelijk een ander tot last met je gedrag. Het is vrij normaal om als je na 23:00 nog behoefte hebt aan luide muziek je dat op een plek of in een ruimte doet waarbij je een ander niet tot last bent.

  De suggestie dat de overlast-hebber maar rekening *moet* houden met een overlastgever is natuurlijk de omgekeerde wereld. Da’s net zoiets als ik tegen jou zou zeggen dat ik je “een beetje kom beroven” en dat heb je maar te accepteren want overlast is nou eemaal iets van de grote stad.

  De uitspraak dat je nooit beweerd zou hebben dat je maar moet verhuizen maar in de zin erna suggeren dat mensen maar moeten overwegen elders te gaan wonen te natuurlijk zo krom als wat. En om er maar een een jij-bak tegenaan te gooien: waarom ga je zelf niet naar Utrecht verhuizen als jij daar wel aan je trekken komt?

 • Amber is schijnbaar niet zo heel goed bekend in Rotterdam.
  Geen bewoners bij de Parklaan ?
  En de omwonenden aan de Westzeedijk dan /Emma plein Kievitslaan.
  Over het algemeen zelfs veel in oude stijl en dus ook geen dubbele beglazing.
  Dan over het drankgebruik.
  In het Roel langerak park mag ook bier gedronken worden en met mooi weer zitten er al snel meer dan honderden bewonets van diverse nationaliteit en te BBQ.
  Neem daarbij de vele illigale muziekpartys onder het spoorwegviaduct en het misbruik van de atletiekbaan en je kan je voorstellen wat het park is.
  Daarbij geeft Amber aan dat er geen bewoners zijn bij het Roel Langerak park.
  Wedeom geeft ze blijk van weinig lokale bekendheid.
  Als je onder het spoorviaduct door loopy sta je bij de Essenburgbuurt.
  Met 3500 bewoners zeer druk dus.
  Ook daar hebben velen last van de festivals in het Roel Langerakpark.
  Het Toffler festival in Mei heeft veel geluids en ook gedragsoverlast opgeleverd.
  Daaover zijn wij met de gebiedscommissie van Noord in gesprek geweest.
  Op 15 augustus was er het blijdorp festival dat weinig overlast heeft opgeleverd.
  Dit is mede gekomen dat wij als buurt contact hadden met de organisatie van dat festival.
  Nu komt er op 12 september weer een festival.
  Het Rotterdam Outdoor.
  Dit is in tegenspraak met het lokatie profiel advies van de gebiedscommissie die maximaal 2 festvals per jaar heeft aangegeven.
  Maar de wethouder Visser heeft het advies gewoon door zijn ambtenaren laten herschrijven waardoor er nu geen aantal meer wordt genoemd.
  Daarnaast wordt het park zachtjes maar zeker gesloopt en onbegaanbaar.
  Het Roel Langerakpark wil men tot afvoer en dump plaats van gebied Noord mken schijnbaar.
  Als het maar niet meer voor HUN deur is.
  Maar ook niet ONZE deur!!!

 • “Natuurlijk overleef ik die ene dag wel, maar ik ben boos dat de gemeente zich niet aan haar afspraken houdt.”

  Says it all… De pijn ligt niet bij de evenementen of overlast maar bij de aandacht / voorlichting die aan omwonenden wordt gegeven. De gemeente moet gewoon wat meer aan conflictmanagement doen. Organiseer een avondje met Aziz en omwonenden. Laat hem bij ze op de koffie gaan. Kost een dag. Zijn mensen meteen een stuk minder boos.

  Ik heb hetzelfde als ik opschrik van het onaangekondigde geboor van mn buurman. Kan ik hels om worden. Maar als ie een dag van tevoren tegen me zegt dat ie gaat boren, is er niks aan de hand. Kom ik m nog helpen ook.

  Gewoon een beetje aandacht, en laten zien dat je iemands belang aantrekt. That’s all…

 • Even los van de inhoudelijke en minder inhoudelijke argumenten over en weer is het duidelijk dat er bewoners zijn die zich zorgen maken en overlast ervaren. Met die bewoners gaan we graag in gesprek. Het contact met Amber is reeds gelegd en zij heeft aangegeven graag bij de discussieavond te zijn die de Jonge Democraten op 23 september vanaf 19.30 uur organiseren in grand cafe Dudok. Rotterdam Festivals is ook aanwezig en ondergetekende ook.

  Ik heb net even overlegd met de organisatie en we zouden graag nog meer bewoners die overlast ervaren en ideeen over de oplossingen hebben de mogelijkheid willen geven hierbij aanwezig te zijn en aan de discussie deel te nemen. Ook andere Rotterdammers zijn trouwens welkom.

  Interesse? Stuur dan een mail naar Michael Vos, voorzitter van de Jonge Democraten in Rotterdam: [email protected]

  Met vriendelijke groet,

  Jos Verveen
  Raadslid D66

 • Sterk dat Tara de confrontatie aangaat en zich kwetsbaar durft op te stellen. Dat verdiept de discussie

  Ik kan mij goed vinden in het verhaal van Amber. Het gaat niet zo zeer om dit festival, maar om het feit dat buurtbewoners het zat zijn dat bij elke avond boven de 2 1 graden overlast wordt ervaren. Een dj set tot ’s nachts is geen probleem, de gemeente handhaaft toch niet.

  Daar komt bij dat gemeente allerlei voorlichtingsavonden houdt, bewoners raadpleegt, richtlijnen voor het gebruik van het park heeft opgesteld en vervolgens dit alles negeert en anders beslist met 0 communicatie. Wethouder Visser meent dan ook nog bewoners weg te moeten zetten als lastig. Aan de wethouder zeg ik graag dat ook ik deze stad heb opgebouwd, hier geboren en getogen ben en ik niet met goedkope retoriek wens te worden weggezet. Een volksvertegenwoordiger onwaardig!

  De wethouder had een voorbeeld kunnen nemen aan Aziz die wel communiceert naar de bewoners en probeert te herstellen wat de gemeente in de verhouding met de bewoners kapot heeft gemaakt. Daarom respect voor Aziz, succes met het festival! Tegen Jos Verveen en wethouder Visser zeg ik graag verdiep je in de materie voor je iets zegt….

  er een profiel is opgesteld voor het park, welke festivals zijn passend welke niet. Het vrije Volk festival past helemaal niet binnen dit rofiel.

 • Dat bewoners de vinger aan de pols houden is niet zo gek,anders is de beer helemaal los.
  Festivals prima maar dan in de Spaanse polder niemand heeft er dan last van.

 • Om bij beide parken te blijven op 12 september komt het Rotterdam Outdoor Festival in het Roel Langerakpark. Dit keer met 7.500 bezoekers.
  Dit gaat meer lijken op het uitproberen van hoeveel bezoekers kunnen de parken aan want dit is nog niet eerder toegestaan./2014 max 7000.
  Hoe gaat men de veiligheid waarborgen als er een calamiteit gaat gebeuren.
  daarbij is de communicatie vanuit de gemeente bar slecht,
  In deze hebben wij zelf met de gebiedcommissie Noord contact gezocht. Daarna is er contact geweest met de organisator van het Blijdorp festival. Deze contacten zijn uitstekend verlopen en ook met DCMR en directie veiligheid.
  De bewoners werden uitgenodigd om vooraf bij de opbouw te komen kijken en kregen uitleg.
  Ook was er ruimte om bewoners uit te nodigen en werd er geflyerd met de juiste gegevens over het gebeuren.
  Dit in schrille tegenstelling van het Toffler festival wat een hoop geluidsoverlast heeft gegeven en waar geen enkele communicatie is geweest.
  Ook hier is wat mark zegt de vele illegale party’s in het RL park met de geluidsoverlast tot diep in de nacht en geen enkele handhaving.
  Handhaving bestaat die nog ?
  Het is gebleken dat de politiek op de Coolsingel zich alleen maar bezig houdt met hun eigen profileren en zich weinig van de bewoners en omwonende aantrekt.
  Als Visser zou graag de stad wil zijn van de festivals waarom richt hij geen speciaal terrein er voor in met alle voorzieningen ?
  Daar kunnen festivalgangers zich dan helemaal uitleven , bespaart een hoop ergernis en de organisator een hoop kosten waardoor de kaartjes goed koper kunnen.
  En anders doe ook eens een paar festivals op de Coolsingel.

 • Opmerkelijk; Tara Lewis vindt dat ‘de klagers’ opkomen voor hun eigenbelang zij stelt daartegenover op te komen voor het belang van de gemeenschap en de ‘intelligente’ Amber verwijst de zware evenementen naar het Roel Langerakpark waar geen bewoners zouden zijn.

  Het Roel Langerakpark wordt tijdens de zomermaanden druk bezocht door de bewoners van de woonwijken gelegen aan de zuidzijde van de spoorlijn (Nieuwe Westen/Delfshaven en Spangen). ‘Blijdorpenaren’ komen daar niet. Ook festivalorganisatoren en medewerkers kenden de locatie en het gebruik er van niet en hebben het daarom als ‘verborgen plek’ bestempeld, dat klinkt goed, alsof het niet gebruikt wordt.. De reguliere bezoekers van het Roel Langerakpark geven het profiel van de aangrenzende wijken te zien. Voor tachtig procent bestaat de populatie uit burgers met een andere etnische achtergrond dan de Nederlandse. Veel grotere gezinnen die merendeels wonen in adequaat gerenoveerde woningen maar met hooguit een relatief klein balkonnetje, gen voortuin als die van Amber. In de loop der jaren is het gebruik van dit park op organische wijze voorbeeldig tot wasdom gekomen en heeft dit de aangrenzende wijk goed gedaan. De sfeer in de wijk is – ondanks een enkel schietpartijtje met dodelijke afloop zo nu en dan- meer ontspannen. Toezicht is in het park tijdens die drukbezochte dagen nooit noodzakelijk gebleken.
  Met het plaatsen van een handtekening onder vergunningen van dit soort zware evenementen die elders niet meer worden geduld ontneemt B&W deze populatie, wanneer we uitgaan van drie a vier zware evenementen per zomerseizoen, dertig a veertig dagen de mogelijkheid gebruik te maken van dit park ( die ene dag geldt slechts voor de feestgangers, tel tien dagen per evenement incl. op en afbouw). Het gebied dat door deze evenementen wordt bezet maakt driekwart van het gehele park uit, slechts enkele kleine grasveldjes gelegen naast de sintelbaan (waar het gehele jaar door gebruik van wordt gemaakt) laten die dagen nog ruimte voor het recreëren van de buurtbewoners. Dertig a veertig zomerse dagen, dat is veel! Eigenlijk zegt B&W tegen deze mensen met het plaatsen van hun handtekening onder de vergunningen; ‘Rot maar op’ !

  Jongeren uit deze wijk bezoeken de evenementen niet, een toegangsprijs van 45 euro reikt buiten hun budget. Zij nemen het heft in eigen hand; net als na het Toffler festival in mei bouwen ze een dag later hun eigen (illegale) feestje in de openbare ruimte. Nestelen zich met zware audioapparatuur onder het spoorwegviaduct en gaan tot in de vroege uurtjes (01.45 uur) uit hun dak, ik gun het ze van harte maar jammer genoeg met opnieuw geluidsoverlast tot gevolg en dat tot wel een erg laat tijdstip (alhoewel acceptabel voor het vrijzinnige D66).
  Op naar het volgende zware evenement 12 september aanstaande. Ik ‘verman me’ en maak dat ik wegkom die avond, het geluidsgeweld van het Toffler festival in mei maakte huiselijk verkeer in m’n woning onmogelijk. Jammer voor het gemeenschappelijk belang van deze wijk!
  A.L. Hoeksema
  bewoner Essenburgingel

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam