Ga naar de inhoud

Gedicht: Zonder Titel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het beeld van Naum Gabo op de Coolsingel staat nog altijd te verroesten. Een klein jaar nadat we in het hoofdpijndossier van de iconische sculptuur doken, is nog altijd geen enkele partij bereid gevonden om de restauratie te financieren. Stadsdichter Hester Knibbe denkt er het hare van. Tijdens de jaarlijkse Monumentenlezing op 9 september droeg ze het volgende gedicht voor. 

Naum_Gabo-Rosanne-Dubbeld-1
Z.T. | Naum Gabo beeld: Rosanne Dubbeld

Al één reactie — discussieer mee!

 • Mooi stadsgedicht van Hester Knibbe over De Gestileerde Bloem van Naum Gabo.

  Het is nu inderdaad de hoogste tijd dat er iets gaat gebeuren. Volgens dit bericht op RTV Rijnmond – http://www.rijnmond.nl/nieuws/22-06-2015/rotterdam-betaalt-geen-cent-aan-restauratie-het-ding – zouden aanbestedingsperikelen de zaak ophouden. Het bericht is echter niet geheel begrijpelijk. Pas als de Gemeente Rotterdam voor meer dan € 207.000 wil bijdragen aan de restauratie van het beeld, gaan de Europese aanbestedingsregels gelden: http://www.europeseaanbestedingen.eu/europeseaanbestedingen/europese_aanbesteding/drempelbedragen

  Die aanbestedingsregels gelden overigens alleen voor de centrale en decentrale overheid. Punt is waarschijnlijk dat als Europese aanbestedingsregels gelden, de restauratieopdracht niet zonder meer aan staalbedrijf Hollandia Kloos – dat het beeld in de jaren vijftig in opdracht vervaardigde – kan worden gegund. Een onervaren lagere aanbieder kan met de opdracht aan de haal gaan. Waardoor het restauratiewerk wellicht van mindere kwaliteit wordt.

  Ik vraag me verder af of de Dienst Bouw- en Woningtoezicht de eigenaren van de Bijenkorf niet gewoon kan aanschrijven; het beeld is eigendom van de Bijenkorf, dus heeft de Bijenkorf een onderhoudsplicht. Volgt er geen reactie, dan kan de gemeente op kosten van de Bijenkorf het beeld laten restaureren. Maar kennelijk wil de gemeente het niet zo hard spelen. De Bijenkorf wordt ook geprezen omdat het de stad met dit beeld heeft verrijkt.

  Mocht de restauratie toch op korte termijn geschieden, dan is het een goed idee om ook te kijken of de recent opgedoken gevelsteen van de vooroorlogse Bijenkorf in de nabijheid van de huidige Bijenkorf kan worden geplaatst. Nu er binnenkort een rijbaan van de Coolsingel gaat verdwijnen, ontstaat er sowieso meer ruimte. Met enig schuifwerk zou je zowel Het Ding als de oude gevelsteen goed kunnen plaatsen.

  Nog iets over de foto boven dit artikel. Daar is iets merkwaardigs mee. Het lijkt wel een ‘still’ uit Star Wars. De gevel van de Bijenkorf ziet eruit als een peloton stormtroopers. En met een beetje fantasie zou je in Het Ding ook The Birth Of Darth Vader kunnen zien. Misschien moeten we dat maar onthouden als laatste redmiddel: we kunnen het beeld altijd nog een nieuwe interpretatie geven, of eigenlijk een heel nieuw beeld creëren door de directe omgeving erbij te betrekken, en dan een crowdfundingsactie beginnen onder Star Wars-fans. Onzin natuurlijk, maar toch: Naum Gabo – het zou zo maar een naam uit Star Wars kunnen zijn.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures