Ga naar de inhoud

Requiem voor Wielewaal — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wielewaal, de mooiste wijk van Zuid, misschien wel van heel Rotterdam. Groener en dorpser vind je het niet gauw. Maar verschenen er de laatste jaren al plukjes nieuwbouw in de wijk die het karakter aantastten, over enige tijd zal Wielewaal er echt aan gaan geloven. Wat gaat er verloren en wat komt er in de plaats?

Een aantal jaar geleden zocht ik een huis via Woonnet Rijnmond. Ik stond drie jaar ingeschreven, dus weinig kans. Tot mijn oog viel op een huis dat vrij te bezichtigen was: een soort bungalow met veel groen voor de deur. Google Maps leidde me naar Rotterdam-Zuid, naar een buurtje naast de Waalhaven. Het leek een ware Amerikaanse suburb: brede straten, groene tuinen. Ik stelde me voor dat de krantenjongen er de krant op de opritten gooit. Het bleek Wielewaal.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Heel bijzonder wijkje, ik wandelde er eens toevallig doorheen en vroeg me al af wat het verhaal erachter was.
  Treurig als de wijk eerst leeg moet lopen en dat de plannen zo doorgedrukt moeten worden 🙁

 • Moeilijk hier een goed beeld van te krijgen, heeft Woonbron gelijk, hebben de bewoners gelijk? De bewoners lijken verdeeld en de waarheid licht waarschijnlijk ergens in het midden.

  Jammer maar begrijpelijk dat de wijk in de huidige vorm verdwijnt maar laat er alsjeblieft een fijne en betaalbare wijk voor terug komen. Wielewaal doet me denk aan Smeetsland en Smeetsland is gesloopt, toen kwam de crisis en nu is het een afgezet en braakliggend stuk land waar o.a. Olifantsgras wordt verbouwd.

 • Het blijft typisch dat dit soort buurten met noodwoningen het zo goed doen; de bewoners zijn er gelukkig en willen er niet meer weg. Ik denk ook aan het Witte Dorp, Landzicht, etc. Dat geeft ons architecten/stenbouwkundigen te denken…

 • Als bewoner van een van de oude woningen van complex 507 in de Utrechtse wijk Lombok, voel ik mij solidair met de Wielewalers en hoop ik dat het hun lukt om hun plan erdoor te krijgen en hun woningen en woonplek te behouden. Zelf woon ik al 20 jaar op deze plek in Lombok. De Woningbouwvereniging waarvan wij huren (de Bo Ex), heeft al die jaren niets meer gedaan aan renovatie, behalve wat schilderwerkzaamheden. De woningen zijn erg verouderd, men heeft er enkel glas en slechts 1 gaskachel in een niet geïsoleerde woning. Ik heb al jaren het gevoel dat het voor de Woningbouwvereniging, die nota bene van oudsher een Sociale Woningbouw vereniging is, lucratiever is om de boel te laten verrotten en de dure grond (want erg centraal gelegen) te verkopen en/of er nieuwe huizen op te zetten voor n kapitaalkrachtigere groep, dan er werkelijk n renovatie door te voeren. Iets wat wel al jaren in de lucht hangt, maar waarvan het nooit komt. De meeste bewoners houden houden t niet lang genoeg uit om in zo’n oud huis te blijven en zo komen zij makkelijk van de bewoners af. Een groep vertegenwoordigers van de bewoners probeert echter met de Bo Ex in gesprek te blijven en komt eveneens met n eigen alternatief plan, waarbij de wensen van de bewoners als isolatie, verwarming en renovatie hand in hand zouden kunnen gaan met het handhaven van de betaalbare huurprijzen. Of dit gaat lukken, ik weet het niet, maar ik blijf hopen, we wonen hier namelijk prachtig, dichtbij het centrum van Utrecht, met n gemêleerd gezelschap, in een betaalbare woning in n zeer oude en authentieke wijk!

 • Als oud bewoner van deze prachtige wijk deel ik voor 100% de mening van de huidige bewoners.
  Nu ik na vele jaren mijn geboortegrond terugzie springen de tranen in mijn ogen.
  Het is allemaal waar wat er over de wijk Wielewaal wordt geschreven, het is een groene oase die uniek is en behouden moet blijven. Al dan niet door nieuwbouw wat uiteraard het originele karakter niet mag verstoren.
  Ik woonde ooit in de tacostraat welke helaas al weggevaagd is!
  Heel betreurenswaardig…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures