Woningcorporatie Woonstad wil woonwijk De Wielewaal radicaal saneren. Maar dat is oude politiek, vindt PvdA’er Adri Duivesteijn. De nieuwe Woningwet regelt dat bewoners zélf hun wonen mogen organiseren. Woonstad zou hen daar juist bij moeten helpen.
Het is nu al bijna niet meer voor te stellen, maar nog geen veertig jaar geleden waren de oude binnensteden in Nederland volstrekt verpauperd. Om de steden te herstellen is gretig gebruik gemaakt van de werkkracht en de creativiteit van de vele woningcorporaties in ons land. Materieel heeft zich dat vertaald in een sterke sociale huursector, met maar liefst 2,4 miljoen huurwoningen.
Door het volkshuisvestingsbeleid zijn wij het gewoon gaan vinden dat lagere inkomens een woning huren van een woningcorporatie, terwijl middeninkomens en hogere inkomens vaker een eigen huis hebben. Deze vanzelfsprekendheid is aan het kantelen. De bevolking van nu is namelijk een heel andere dan die van vóór de oorlog, of die van de wederopbouw of van de stadsvernieuwing.
De verschillen tussen sociale klassen zijn niet meer zwart-wit, maar veel gedifferentieerder. Burgers hebben een hoger onderwijsniveau en ze zijn ondernemender dan vroeger. Steeds meer mensen willen zelf inhoud geven aan hun eigen wonen. De ‘oude’ volkshuisvestingsinstituties kunnen maar moeilijk omgaan met deze mentale verandering van de bevolking.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al één reactie — discussieer mee!
Dus de woningcorporatie wil van zn arme klanten af, ze uit hun woningen zetten, die opknappen en vervolgens flink verdienen aan hogere inkomens, en Duivesteijn c.s. stellen als alternatief voor om die arme klanten juist te laten zitten.
Ik denk niet dat de corporatie daar trek in heeft. Daar zit namelijk een mannetje in het bestuur dat een cursus rendementsdenken heeft gevolgd.
En je weet hoe dat met dat rendementsdenken gaat aflopen he: Dat moet eerst volkomen uit de klauwen lopen voordat iemand daar kanttekeningen bij gaat plaatsen. Bijvoorbeeld door een verdrag in te voeren dat dat rendementsdenken nog even verder onder de huid aanbrengt: http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/roemenie-voelt-ttip-nu-al