Ga naar de inhoud

Duivesteijn: Steun Wielewalers om zelf hun wijk vorm te geven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Woningcorporatie Woonstad wil woonwijk De Wielewaal radicaal saneren. Maar dat is oude politiek, vindt PvdA’er Adri Duivesteijn. De nieuwe Woningwet regelt dat bewoners zélf hun wonen mogen organiseren. Woonstad zou hen daar juist bij moeten helpen.
Het is nu al bijna niet meer voor te stellen, maar nog geen veertig jaar geleden waren de oude binnensteden in Nederland volstrekt verpauperd. Om de steden te herstellen is gretig gebruik gemaakt van de werkkracht en de creativiteit van de vele woningcorporaties in ons land. Materieel heeft zich dat vertaald in een sterke sociale huursector, met maar liefst 2,4 miljoen huurwoningen.
Door het volkshuisvestingsbeleid zijn wij het gewoon gaan vinden dat lagere inkomens een woning huren van een woningcorporatie, terwijl middeninkomens en hogere inkomens vaker een eigen huis hebben. Deze vanzelfsprekendheid is aan het kantelen. De bevolking van nu is namelijk een heel andere dan die van vóór de oorlog, of die van de wederopbouw of van de stadsvernieuwing.
De verschillen tussen sociale klassen zijn niet meer zwart-wit, maar veel gedifferentieerder. Burgers hebben een hoger onderwijsniveau en ze zijn ondernemender dan vroeger. Steeds meer mensen willen zelf inhoud geven aan hun eigen wonen. De ‘oude’ volkshuisvestingsinstituties kunnen maar moeilijk omgaan met deze mentale verandering van de bevolking.

Wielewalers versieren hun tuinen
Wielewalers versieren hun tuinen beeld: Rosanne Dubbeld

Al één reactie — discussieer mee!

 • Dus de woningcorporatie wil van zn arme klanten af, ze uit hun woningen zetten, die opknappen en vervolgens flink verdienen aan hogere inkomens, en Duivesteijn c.s. stellen als alternatief voor om die arme klanten juist te laten zitten.

  Ik denk niet dat de corporatie daar trek in heeft. Daar zit namelijk een mannetje in het bestuur dat een cursus rendementsdenken heeft gevolgd.

  En je weet hoe dat met dat rendementsdenken gaat aflopen he: Dat moet eerst volkomen uit de klauwen lopen voordat iemand daar kanttekeningen bij gaat plaatsen. Bijvoorbeeld door een verdrag in te voeren dat dat rendementsdenken nog even verder onder de huid aanbrengt: http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/roemenie-voelt-ttip-nu-al

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam