Ga naar de inhoud

Uit Ommoord wil je nooit meer weg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Blokkendooswijk Ommoord werd gebouwd volgens dezelfde tekentafelprincipes als de Bijlmer in Amsterdam. Woningen de hoogte in, met veel groen en water. Maar in tegenstelling tot de Bijlmer groeide Ommoord uit tot een van de meest geliefde wijken van Rotterdam.
Als je vanuit het centrum van Rotterdam over de Hoofdweg naar Alexandrium rijdt, vlak voor het winkelcentrum linksaf slaat, vervolgens onder het viaduct doorgaat van eerst de treinverbinding Rotterdam-Utrecht en daarna de A20, dan kom je terecht in Senior City: de wijk Ommoord. Hier wonen, vergeleken met de rest van Rotterdam, relatief de meeste mensen in de leeftijd van 65+. De reden hiervoor is simpel: van de mensen die op jonge leeftijd in Ommoord gingen wonen, begin jaren zeventig, wonen er veel nog steeds in deze wijk, 45 jaar later. En dat in een wijk die bij aanvang vergeleken werd met leeftijdgenoot de Bijlmer in Amsterdam, die een heel andere koers volgde.

4121-10901-2
De noodkerk bij de Stresemannplaats in Ommoord omstreeks 1968 beeld: Ary Groeneveld

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures