Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Adriaan Visser geeft de portefeuille cultuur op als wethouder. Onrustige tijden breken aan voor de cultuursector, in aanloop naar het nieuwe Cultuurplan.
Een week geleden kwam het bericht naar buiten dat wethouder Visser een relatie met de directeur van het Hofplein Theater heeft. In eerste instantie was Visser voornemens cultuurwethouder te blijven, en enkel Theater Hofplein over te dragen aan wethouder Hugo de Jonge. In de ‘besluitvormingsfase’ van het Cultuurplan zou De Jonge ook de honneurs waarnemen. Dit kwam onder veel kritiek te staan van de sector en partijen in de gemeenteraad. Bij Theater Hofplein stapten twee leden van de Raad van Toezicht op, meldde het AD vandaag.
Hierop besloot Visser zijn cultuurportefeuille in zijn geheel op te geven, zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad:
“De cultuursector gaat mij dusdanig aan het hart dat ik niet wil dat de discussie over mijn persoon hier negatieve invloed op heeft. De energie die aanwezig is in de culturele sector moet worden ingezet om de sector verder te ontwikkelen en niet verloren gaan in deze discussie.
Ik vind dat politiek dient te gaan over de inhoud van het beleid en dat persoonlijke keuzes van een bestuurder die raken aan het privéleven niet het zicht mogen ontnemen op waar het werkelijk om gaat.”
Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe cultuurwethouder wordt. Cultuur is altijd een paradepaardje van D66 geweest.
Deze ‘cultuursoap’ valt samen met het aangekondigde vertrek van Inez Boogaarts als directeur van de RRKC. In het persbericht schrijft Boogaarts dat “de stad idealiter zijn eigen kritiek [organiseert]. De RRKC is al jaren die kritische ‘noot’ voor de culturele sector en het cultuurbeleid van de stad. In die hoedanigheid heeft de Raad geadviseerd bij enkele voor de stad zeer belangrijke dossiers, zoals het poppodium, het Collectiegebouw en het Cultuurplan.“
De reden voor aftreden is dat het volgens Boogaarts te vaak gaat over het voortbestaan van het onafhankelijke adviesorgaan. Dit lijkt een onzekere periode in aanloop naar een nieuw Cultuurplan, waarbij vanaf 2017 vier jaar lang bijna 80 miljoen euro aan subsidies wordt verdeeld.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina