Ga naar de inhoud

Waarom Vers Beton zich zo thuis voelt in De Schouw — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Zondag viert café De Schouw het 75-jarig bestaan. De roemruchte kroeg is ook voor de redactie van Vers Beton een vaste verzamelplaats. En dat past in een lange traditie, schrijft hoofdredacteur Eeva Liukku.

12033067_1075732849111142_4696796699257727768_n
beeld: IkRotterdam

In wereldsteden als Parijs en New York vind je kroegen met een rijke culturele historie, waar het meubilair even beroemd is als het clientèle. Als Rotterdammer, komende uit een stad waar het dedain van ‘niet lullen maar poetsen’ zijn weerslag vindt in een niet altijd even grote waardering voor kunst en cultuur, wekken dit soort plekken altijd bewondering bij mij op. Hoe jammer dat in het bombardement op Rotterdam ook zoveel kroegen verloren zijn gegaan die misschien wel ons Café de Flore of the White Horse Tavern waren geweest. Des te mooier is het gegeven dat café De Schouw slechts een paar maanden na het bombardement de deuren opende, als het prille begin van de nieuwe culturele wederopbouw van de stad.
Toen we in 2011 Vers Beton hebben opgericht, het online tijdschrift voor ‘de harddenkende Rotterdammer’, deden we dat omdat we vonden dat Rotterdam méér kritiek, reflectie en debat nodig had. Je kunt ook zeggen: méér beschouwing, het zit eigenlijk al in de naam. In café De Schouw beseffen we dat we niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Rotterdam is geen culturele woestijn. Deze stad kent een eigen traditie van kunstenaars, schrijvers, denkers en journalisten die bijgedragen hebben aan de cultuur van de stad. Voor mij staat De Schouw hier symbool voor. Hier druipt de historie en de cultuur écht van de muren af. De permanente tentoonstelling aan de muur herinnert ons aan deze traditie. Een traditie waar ook Vers Beton schatplichtig aan is. Café De Schouw is dan toch ons Café de Flore geworden.
Dit is de reden dat Vers Beton, een club schrijvers, fotografen, journalisten, columnisten en illustratoren, zich hier thuis voelt. In maart 2013 hebben we hier een nieuw webdesign gelanceerd en hadden we de eer om te mogen exposeren in de Aanschouw. Regelmatig houden we hier ook redactie- en lezersborrels. In De Schouw hebben we de stamkroeg gevonden die elk zelf respecterend medium nodig heeft.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures