Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
12033067_1075732849111142_4696796699257727768_n
Beeld door: beeld: IkRotterdam

In wereldsteden als Parijs en New York vind je kroegen met een rijke culturele historie, waar het meubilair even beroemd is als het clientèle. Als Rotterdammer, komende uit een stad waar het dedain van ‘niet lullen maar poetsen’ zijn weerslag vindt in een niet altijd even grote waardering voor kunst en cultuur, wekken dit soort plekken altijd bewondering bij mij op. Hoe jammer dat in het bombardement op Rotterdam ook zoveel kroegen verloren zijn gegaan die misschien wel ons Café de Flore of the White Horse Tavern waren geweest. Des te mooier is het gegeven dat café De Schouw slechts een paar maanden na het bombardement de deuren opende, als het prille begin van de nieuwe culturele wederopbouw van de stad.
Toen we in 2011 Vers Beton hebben opgericht, het online tijdschrift voor ‘de harddenkende Rotterdammer’, deden we dat omdat we vonden dat Rotterdam méér kritiek, reflectie en debat nodig had. Je kunt ook zeggen: méér beschouwing, het zit eigenlijk al in de naam. In café De Schouw beseffen we dat we niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Rotterdam is geen culturele woestijn. Deze stad kent een eigen traditie van kunstenaars, schrijvers, denkers en journalisten die bijgedragen hebben aan de cultuur van de stad. Voor mij staat De Schouw hier symbool voor. Hier druipt de historie en de cultuur écht van de muren af. De permanente tentoonstelling aan de muur herinnert ons aan deze traditie. Een traditie waar ook Vers Beton schatplichtig aan is. Café De Schouw is dan toch ons Café de Flore geworden.
Dit is de reden dat Vers Beton, een club schrijvers, fotografen, journalisten, columnisten en illustratoren, zich hier thuis voelt. In maart 2013 hebben we hier een nieuw webdesign gelanceerd en hadden we de eer om te mogen exposeren in de Aanschouw. Regelmatig houden we hier ook redactie- en lezersborrels. In De Schouw hebben we de stamkroeg gevonden die elk zelf respecterend medium nodig heeft.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina