Ga naar de inhoud

Was Getekend: Marcia mag blijven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

vogel4
beeld: Melanie Drent

Was Getekend is weer terug! In deze rubriek verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: een nieuwe student aan de Erasmus Universiteit werd bijna het land uitgestuurd.
Na een zomer vol dramatische gebeurtenissen rondom de vluchtelingenstromen naar Europa, tekent het falende migratiebeleid van de Europese Unie zich steeds sterker af. Landen protesteren tegen hun rol als opvang- of doorstroomland en eisen duidelijkheid over ieders bijdrage. Daarnaast zijn er de slepende procedures van vluchtelingen die al lange tijd hier verblijven. Zoals de 18-jarige Márcia Ventura Tiago, die deze week uitgebreid in het nieuws verscheen. Ze woont al 15 jaar in Nederland en doorliep haar VWO-opleiding voorbeeldig. Niets stond een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit nog in de weg. Totdat… ze moest worden uitgezet. Samen met haar 13-jarige broertje Gláucio zat ze een weekend in een cel in Zeist. En met haar vader en moeder, wiens lot eveneens onduidelijk was. Het kinderpardon mocht hier niet gelden, wegens de vermeende oorlogsmisdaden van de Angolese vader.
Afgelopen maandag werd bekend dat Márcia en Gláucio mogen blijven, net als hun moeder. Vader moet terug naar zijn geboorteland. Toch heerst vooral opluchting: de betrokken jurist van Defense for Children hoopt dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen, zodat ‘gewortelde’ kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Zodat zij hier kunnen bouwen aan hun toekomst. De Erasmus Universiteit is inmiddels bezig met de aanvraag van een verblijfsvergunning, zodat Márcia zo snel mogelijk met haar colleges kan beginnen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Regen, regen, regen

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Bluegrass

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures