Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
vogel4
Beeld door: beeld: Melanie Drent

Was Getekend is weer terug! In deze rubriek verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: een nieuwe student aan de Erasmus Universiteit werd bijna het land uitgestuurd.
Na een zomer vol dramatische gebeurtenissen rondom de vluchtelingenstromen naar Europa, tekent het falende migratiebeleid van de Europese Unie zich steeds sterker af. Landen protesteren tegen hun rol als opvang- of doorstroomland en eisen duidelijkheid over ieders bijdrage. Daarnaast zijn er de slepende procedures van vluchtelingen die al lange tijd hier verblijven. Zoals de 18-jarige Márcia Ventura Tiago, die deze week uitgebreid in het nieuws verscheen. Ze woont al 15 jaar in Nederland en doorliep haar VWO-opleiding voorbeeldig. Niets stond een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit nog in de weg. Totdat… ze moest worden uitgezet. Samen met haar 13-jarige broertje Gláucio zat ze een weekend in een cel in Zeist. En met haar vader en moeder, wiens lot eveneens onduidelijk was. Het kinderpardon mocht hier niet gelden, wegens de vermeende oorlogsmisdaden van de Angolese vader.
Afgelopen maandag werd bekend dat Márcia en Gláucio mogen blijven, net als hun moeder. Vader moet terug naar zijn geboorteland. Toch heerst vooral opluchting: de betrokken jurist van Defense for Children hoopt dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen, zodat ‘gewortelde’ kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Zodat zij hier kunnen bouwen aan hun toekomst. De Erasmus Universiteit is inmiddels bezig met de aanvraag van een verblijfsvergunning, zodat Márcia zo snel mogelijk met haar colleges kan beginnen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth (1975) observeert en schrijft over wat op straat ligt. In een tweet, blog, column of sprookje. Sinds haar studietijd in Kralingen dankbaar blijven plakken in de metropool, en nu in Noord nog lang niet uitgekeken.

Profiel-pagina
melanie

Melanie Drent

Illustrator

Melanie Drent (1980) ziet de wereld in heldere lijnen. Ze registreert en analyseert. Het liefst tekent ze mensen. Geef haar een pen en ze gaat. Sinds ze afstudeerde aan de HKU doet ze niet anders.

Profiel-pagina