Ga naar de inhoud

Windjackmode

Maandelijks schrijft Vers Beton een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Voor de editie van september ontleedt Dore het modebewustzijn van de stad. Van Kim K. tot cactus en stopcontact.
Zo’n zestig procent van mijn kleding heb ik in Rotterdam gekocht. Nul procent daarvan is in Rotterdam gefabriceerd. Dat weet ik niet zeker, dat vermoed ik. Nog nooit heb ik ‘made in Rotterdam’ op een label zien staan. Lang geleden is de textielnijverheid uit de stad verdwenen, arbeid is elders goedkoper. Ook de cultuur rondom mode is hier dun gezaaid. Er is weinig discussie over mode, nog minder mode op straat.
Komt het door het cliché van de arbeider? Door de winderige, brede straten waar het praktische windjack de voorkeur geniet? Als geboren Rotterdammer vind ik mode ongemakkelijk. Er goed uitzien? Ja, tuurlijk, graag. Daar veel moeite voor moeten doen? Liever niet. Moeite kost tijd en geld. Maar mode is uiteraard meer dan er goed uitzien. Mode kan ook lelijk zijn. Je aan het denken zetten. Uit onverwachte hoek komen (Kim K). Inspireren. Of ronduit choqueren (Rana Plaza, Bangladesh).

Rotterdammer 6/10: Anja
Rotterdammer 6/10: Anja beeld: Evalien – Ik Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures