Eind jaren zestig vroeg sociaal psycholoog Rob Wentholt Rotterdammers of ze de wederopbouw van hun stad een beetje geslaagd vonden. Sindsdien mogen Rotterdammers vaker hun mening geven over de stad. Helpt dat?
Tegenwoordig doet de gemeente haar uiterste best om voortdurend op de hoogte te zijn van wat de Rotterdamse burgers van hun stad vinden. We kennen een burgerjury, we hebben een digitaal stadspanel, Rotterdam Festivals heeft onlangs onderzocht wat de Rotterdammer wil als het gaat om cultuur en het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) houdt jaarlijks zijn omnibusenquête onder zo veel mogelijk inwoners van Rotterdam. Kortom, Rotterdam stelt de mening van haar inwoners op prijs. Maar heeft die mening enig effect?
Al 4 reacties — discussieer mee!
“Wel meldde hij terloops dat mensen die een grote rol hebben gespeeld in de wederopbouw van Rotterdam aan hem bekenden dat ze voor geen goud in die stad wilden wonen.”
Weinig veranderd in al die jaren. Vastgoedmaffia die Weena en Blaak volplempt met leegstaande troep rookt zn sigaren ook elders.
Een kleine correctie: begin 2013 is het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) samengegaan met de andere onderzoeksafdelingen van de gemeente Rotterdam (SWA en de onderzoeksafdelingen van de GGD) onder de nieuwe naam Onderzoek en Business Intelligence (OBI). De Omnibusenquête wordt inderdaad jaarlijks gehouden, daar is niks aan veranderd.
Diep respect voor al die vele mensen die de verwoeste stad weer hebben opgebouwd!
Maar mooi mijn stad in het centrum? Nee, beslist niet!
Al die z.g. geweldige, nieuwe architectuur in het centrum? Lelijk! beton en veel glas en hoe hoger
hoe beter, lijkt het wel.
Veel te weinig groen overal, ik mis bomen, struiken, bloemen enz.
Ik vind de Markthallen ook zo’n monument van wansmaak. Intens lelijk, koud en kaal al die gebouwen, daarom woon ik ook op Zuid en zie vanuit mijn huis de prachtige Maas, de schepen van de Holland-AmerikaLijn en alles dat over het water gaat: Zó Mooi!
Maar ook hier te weinig groen, zeker nu de Carnissetuin ook op de schop gaat: onze groene oase!!! Door politiek en macht om zeep geholpen!
Het idee van het Eerbetoon aan de Rotterdammers gedenkt de wederopbouw in verleden, heden en toekomst. Een eerbetoon aan iedereen die aan de stad bouwde, bouwt en zal bouwen. Wie pikt het (weer) op. Eventueel niet op de Hef. Hoe mooi dat ook zou zijn.
Zie de site http://www.eerbetoonaanderotterdammers.nl