Ga naar de inhoud

75 jaar wederopbouw: de mening van de Rotterdammer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind jaren zestig vroeg sociaal psycholoog Rob Wentholt Rotterdammers of ze de wederopbouw van hun stad een beetje geslaagd vonden. Sindsdien mogen Rotterdammers vaker hun mening geven over de stad. Helpt dat?  

Tegenwoordig doet de gemeente haar uiterste best om voortdurend op de hoogte te zijn van wat de Rotterdamse burgers van hun stad vinden. We kennen een burgerjury, we hebben een digitaal stadspanel, Rotterdam Festivals heeft onlangs onderzocht wat de Rotterdammer wil als het gaat om cultuur en het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) houdt jaarlijks zijn omnibusenquête onder zo veel mogelijk inwoners van Rotterdam. Kortom, Rotterdam stelt de mening van haar inwoners op prijs. Maar heeft die mening enig effect?

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • “Wel meldde hij terloops dat mensen die een grote rol hebben gespeeld in de wederopbouw van Rotterdam aan hem bekenden dat ze voor geen goud in die stad wilden wonen.”

  Weinig veranderd in al die jaren. Vastgoedmaffia die Weena en Blaak volplempt met leegstaande troep rookt zn sigaren ook elders.

 • Een kleine correctie: begin 2013 is het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) samengegaan met de andere onderzoeksafdelingen van de gemeente Rotterdam (SWA en de onderzoeksafdelingen van de GGD) onder de nieuwe naam Onderzoek en Business Intelligence (OBI). De Omnibusenquête wordt inderdaad jaarlijks gehouden, daar is niks aan veranderd.

 • Diep respect voor al die vele mensen die de verwoeste stad weer hebben opgebouwd!
  Maar mooi mijn stad in het centrum? Nee, beslist niet!
  Al die z.g. geweldige, nieuwe architectuur in het centrum? Lelijk! beton en veel glas en hoe hoger
  hoe beter, lijkt het wel.
  Veel te weinig groen overal, ik mis bomen, struiken, bloemen enz.
  Ik vind de Markthallen ook zo’n monument van wansmaak. Intens lelijk, koud en kaal al die gebouwen, daarom woon ik ook op Zuid en zie vanuit mijn huis de prachtige Maas, de schepen van de Holland-AmerikaLijn en alles dat over het water gaat: Zó Mooi!
  Maar ook hier te weinig groen, zeker nu de Carnissetuin ook op de schop gaat: onze groene oase!!! Door politiek en macht om zeep geholpen!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures