Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De split waarin Leefbaar zit is wijd als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Dat balanceren op een dun koord kan het kwetsbare evenwicht in de coalitie definitief doen wankelen, denkt columnist Peter van Heemst.

Peter2
Beeld door: beeld: Jeroen van de Ruit

De komst van een asielzoekerscentrum heeft grote gevolgen voor de Rotterdamse politiek.  Gisteravond was er in de Beverwaard een rumoerige voorlichtingsbijeenkomst voor de omwonenden. De burgemeester zat die voor. En hij moest daar uitleggen waarom Rotterdam gaat meehelpen aan de opvang van vluchtelingen en waarom juist deze locatie was gekozen.
Stel dat Aboutaleb volkomen onverwachts door een zware griep was geveld. Dan had niet hij, maar locoburgemeester Eerdmans de honneurs moeten waarnemen. Joost Eerdmans. De Leefbaar Rotterdam-wethouder, die tegen de komst van een azc heeft gestemd. In het college van burgemeester en wethouders waren de stemverhoudingen vier voor (CDA en D66 plus de burgemeester) en drie tegen (de drie Leefbaar-wethouders). Maar ja. Een locoburgemeester kan nu eenmaal niet zeggen: “Vandaag heb ik er even niet zo veel trek in.” Dit help-de-burgemeester-is-verhinderd-scenario tekent de bijna onhoudbare situatie die binnen de Rotterdamse politiek is ontstaan.
Het had afgelopen donderdagavond nóg curieuzer kunnen verlopen. Als Wilders tijd en zin had gehad, was hij naar Rotterdam afgereisd om actie te voeren voor de tent waar bewoners hun hart konden luchten. Mensen op te roepen het niet te pikken, zich te verzetten. Precies hetzelfde te roepen als Leefbaar Rotterdam de afgelopen dagen heeft gedaan. Wat een tv-moment zou dat geweest zijn: als de leider van de PVV de locoburgemeester voor de tent was tegen gekomen. Wat had Eerdmans dan gedaan? Was hij met Wilders gaan flyeren tegen het azc? Of toch maar naar binnen gegaan om de komst van het azc te verdedigen?

Leefbaar Rotterdam balanceert op een flinterdun koord. Aan de ene kant kan en wil de partij niets, maar dan ook niets weten van steun aan het azc. Dat zou, denken ze bij Leefbaar Rotterdam, electorale zelfmoord zijn. Aan de andere kant zitten de Leefbaar-wethouders en dus ook de politiek leider, Eerdmans, tot over hun nek vast aan de beslissingen die worden genomen om het azc te gaan realiseren.
En vergeet één ander opmerkelijk feit niet: Leefbaar Rotterdam draagt Aboutaleb, de man van het azc dus, op handen. Werkt die dubbelrol: in het openbaar ageren tegen de komst van het azc, in de beslotenheid van het stadsbestuur meewerken aan de realisatie ervan? Is dat op de lange duur geloofwaardig: de burgemeester de hemel in prijzen over veiligheid, maar de grond inboren over het azc? Ik heb er grote twijfels bij. Misschien even. Maar uiteindelijk zou het weleens een vlijmscherp mes kunnen zijn waarin Leefbaar gaat vallen.
Oppositiepartij VVD legde de vinger al onmiddellijk op de gevoelige plek. “Het is ongelooflijk dat een partij die deel uitmaakt van de coalitie tegenstanders van het azc oproept hun stem luid te laten horen. Terwijl Leefbaar Rotterdam als coalitiepartij medeverantwoordelijk is voor de komst van het azc naar de Beverwaard.” Het CDA reageerde bij RTV Rijnmond sober, maar duidelijk op de oproep van Leefbaar Rotterdam aan de boze bewoners van de Beverwaard: “Leefbaar is onze gewaardeerde coalitiegenoot, maar in deze kwestie staan we lijnrecht tegenover elkaar.”
En D66? Bij D66 zijn ze zo langzaamaan ten einde raad, vermoed ik. Honderd-en-één keer hebben ze de afgelopen maanden moeten uitleggen dat Leefbaar Rotterdam heus, echt, eerlijk waar, níet op de PVV lijkt. Nou ja, misschien wel af en toe een beetje, maar als je het goed bekijkt er inhoudelijk wezenlijk van verschilt. Maar met de komst van het azc wordt de taal van Leefbaar Rotterdam steeds meer de taal van de PVV. En dat is voor D66 bijna niet meer te verteren. Ik citeer de politiek leider van D66 in het AD: “Ik hoop dat iedereen rustig blijft en zich niet door Leefbaar laat voorliegen.” Pardon, “voorliegen”? Ja, het staat er echt. En het is taal tussen en over coalitiepartijen die ik uit de recente Rotterdamse politiek niet ken. De politieke verhoudingen in Rotterdam, binnen en buiten de coalitie, staan onder druk. Onder grote druk. En of de coalitie het voorjaar gaat halen, is ineens een hele serieuze vraag.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Hoeveel columns krijgen we nog waarin de ondergang van de coalitie wordt voorspeld? Beetje als de Jehovah Getuigen die ook constant roepen dat de apocalyps op ieder moment kan losbarsten.

 2. Profielbeeld van Henk
  Henk

  Wat blijkt, is dat Wilders helemaal niks onderneemt om de plaatsing van azc’s tegen te houden. Hij stemt niet tegen voorstellen daartoe, en legt bestuurders geen strobreed in de weg om azc’s tegen te houden.

  Wilders schijnt de plaatsing van azc’s zelfs aan te moedigen.

  Reden: de plaatsing van azc’s doet de PVV stijgen in de peilingen. Wilders moet het dus hebben van de plaatsing van azc’s in wijken als Beverwaard.

  Dat is o.a. hier een aantal maal gezegd: http://www.npo.nl/buitenhof/18-10-2015/VPWON_1232781

  Zonder azc’s, vluchtelingen e.d. is de PVV helemaal niks. De PVV bestaat bij de gratie van azc’s en vluchtelingen. Dus het is niet in het belang van de PVV om deze tegen te gaan.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Goeie objectieve bron Henk.
   Om stemmen te krijgen is Geert eigenlijk ook heel erg blij met de Islam en stiekum is ie natuurlijk wel voor al die extra betalingen aan Europa. Heimelijk wordt door de PVV in Europa ook altijd gestemd voor regelgeving die onze eigen regelgeving op lossen schroeven zet.
   Fijn dat er toch iemand is die het door heft: Slimme Henkie!

 3. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  De echt serieuze vraag is natuurlijk: hoe nu verder met al die weerstand tegen de AZC’s in Nederland? Nou, voorlopig wordt het schipperen voor burgemeesters. Varen op woelige baren. Het duurt nog wel even voordat de huidige asielprocedure vervangen is door een nieuwe. Dat het laatste moet gebeuren staat voor mij vast, gezien alle maatschappelijke onrust en het vooruitzicht dat de orde in allerlei delen van de wereld, in het bijzonder het Midden-Oosten, voorlopig niet zal terugkeren. Maar hoe vervang je het huidige asielrecht en hoe moet het nieuwe eruitzien?

  Het begin van een oplossing ligt bij burgemeesters zoals Aboutaleb, Eberhard van der Laan en Jozias van Aartsen. Die zullen zich zoveel mogelijk moeten gaan roeren. Er dienen internationale verdragen te worden gewijzigd. En je hebt een internationale burgemeestersbeweging nodig om die verdragen te kunnen wijzigen want zulke wijzigingen vereisen een breed politiek draagvlak. Maar wat zou er inhoudelijk moeten veranderen?

  Allereerst moeten we het mondiale asielrecht vervangen door een continentaal asielrecht. Op die manier hou je het asielrecht beheersbaar. Alleen Europeanen kunnen in de EU asiel aanvragen. Afrikanen dienen asiel aan te vragen in Afrikaanse landen, Aziaten in Aziatische landen. Op deze manier wordt ‘opvang in de regio’ de leidende draad in het internationale asielrecht.
  Daardoor ontstaat wel het risico dat juist arme landen de meeste vluchtelingen moeten opnemen. Dit kun je afdekken door je te laten inspireren door het internationale klimaatverdrag. Als arme landen worden overspoeld met vluchtelingen, kun je boven een bepaalde drempel een ‘recht’ introduceren dat rijke landen aan arme landen moeten betalen. Het betalen van die bijdrage staat dan gelijk aan het fysiek opnemen van een asielzoeker door dit rijke land (die dus in het arme land blijft). Quota’s en goed afgestemde vergoedingen zijn hier belangrijk. Het is een soort omgekeerd emissierecht.

  Deze constructie heeft veel voordelen. Asielzoekers blijven in een buurland dichter bij hun eigen cultuur, achterstandswijken in Europese steden worden niet overlopen met arme nieuwkomers en de economie van het land dat vluchtelingen opneemt krijgt een stimulans. Het is uiteindelijk ook goedkoper voor Europa want uit de praktijk blijkt dat veel asielzoekers na het verkrijgen van asiel structureel werkloos blijven.

  Dan ben je er natuurlijk nog niet. Een groot deel van de binnenkomers is eigenlijk geen – of niet langer – oorlogsvluchteling maar economisch migrant. Er is moreel niets op tegen om je geluk te gaan zoeken in deze wereld, maar als er te veel gelukzoekers naar Europa komen bedreigen die de sociaaleconomische positie van Europese burgers, in het bijzonder die van maatschappelijk zwakkeren. Het is daarom beter om een intelligente Immigratieverordening te maken. Die EU-verordening is eigenlijk een verzameladvertentie van alle Europese landen. Daarmee kun je zelf bepalen welke beroepsgroepen je wilt binnenhalen, uiteraard die groepen waaraan een tekort is.

  Mensen komen ook op andere manieren Europa binnen. Liefdesrelaties, onderwijs, business. Kun je ook allemaal regelen in die Immigratieverordening.

  Dan rest de kwestie van illegalen. Door te dreigen met het schrappen van ontwikkelingshulp en het opleggen van sancties, zou je de herkomstlanden kunnen dwingen om hun eigen burgers terug te nemen. Een scherpe grensbewaking is uiteraard ook nodig.

  En toch.

  En toch zou je ook kunnen overwegen om op enig moment in de toekomst alle illegalen in de EU – doorgewinterde criminelen en oorlogsmisdadigers uitgezonderd – een weekend lang de mogelijkheid te bieden om zich te melden op het lokale politiebureau om mee te worden genomen in een éénmalig generaal Europees pardon voor illegalen. Kost wat qua uitkeringen, heeft ook een risico qua aanzuigende werking, maar je geeft tegelijkertijd miljoenen mensen in Europa de gelegenheid om hun leven te fatsoeneren. Wie een situatie verbetert, verbetert ook een mens. Kan dus ook heel wat maatschappelijk voordeel opleveren. Zeker als dat pardon gepaard gaat aan de doorbraak van een nieuwe tijd.

 4. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Als democraat in hart en nieren weet ik de oplossing voor het komende azc (eerste haring laten slaan door Pechtold, Roemer en Samson?)
  Rotterdam heeft een referendum gehouden en dat heet verkiezing!
  Van alle partijen in de raad is alleen Leefbaar Rotterdam tegen de komst van gelukzoekers, alle anderen niet.
  Plaats dat azc. dus in die wijken waar het minst op LR gestemd is en je ondervindt de minste weerstand! Zo simpel is het!!!
  Delfshaven, Blijdorp, Hillegersberg en de Afrikaanderbuurt b.v.
  Wat doen die lichten op het stadhuis? Inderdaad in een wijk waar 48% op ons gestemd is. Je zou bijna aan opzet gaan denken.

  “Wat als” redeneringen beginnen al zwak en stellen dus helemaal niets voor.
  Oplossing van dit hypothetische probleem: Dan was er wel een – kom allemaal maar binnen – D66 wethouder gegaan.

  1. Profielbeeld van Anneke Kortleve
   Anneke Kortleve

   Gewoon even tussendoor een vraag uit interesse. Checkt iemand van Leefbaar weleens jouw reacties?

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Beetje laat Anneke, maar ik heb nog andere dingen ook te doen.
    Socratisch antwoord. Wat denk je zelf? Lijk ik op iemand die zich laat censureren?
    Uiteraard lezen ze bij Laafbaar Rotterdam mijn reacties wel en daar reageren ze dan zonder enige terughoudendheid op
    Het voorzichtig doen en naar de ogen kijken van “hoger”geplaatsten en mensen die er toe doen (Peper) zie je vooral bij regentenpartijen die baantjes te verdelen hebben.

 5. Profielbeeld van Edwin Smid
  Edwin Smid

  Schandalig dat deze coalitie het laat gebeuren dat onze burgemeester door leefbaar als zondebok wordt bestempeld, in plaats van kleur te bekennen.
  Verdient Abutaleb niet.
  En ach,….D66,……hoe de wind waait,…..

 6. Profielbeeld van Henk
  Henk

  “Werkt die dubbelrol: in het openbaar ageren tegen de komst van het azc, in de beslotenheid van het stadsbestuur meewerken aan de realisatie ervan?”

  Volgens mij is deze zin zo ongeveer de definitie van politiek: in het openbaar A zeggen en in de beslotenheid van het bestuur B doen.

  Gisteren las ik op GeenStijl weer een paar keer het woord ‘democratie’. Dat die teloor zou gaan et cetera. Hoe komen die mensen er toch bij dat Nederland een democratie is? Wie heeft hen dat wijs gemaakt? Ik leerde vroeger al op school dat Nederland geen democratie is. Eens per vier jaar stemmen op vertegenwoordigers die vervolgens vier jaar lang kunnen doen wat ze willen.

  Waar Nederland – en het ‘vrije Westen’ – zich in onderscheiden ten opzichte van niet-Westerse landen is het feit dat Nederland een ‘rechtsstaat’ is. Maar dat is iets totaal anders dan een democratie.

  Dus waarom valt dat woord ‘democratie’ toch steeds in die GeenPeil-referendum- en vluchtelingendiscussie? Dat frame leidt ertoe dat mensen in Oranje, Beverwaard en ook overigens in Nederland daadwerkelijk gaan denken dat Nederland een democratie is en dat zij iets te zeggen zouden hebben over besluiten van de overheid. Vervolgens komen ze erachter dat ze daar niets over te zeggen hebben en dat Nederland helemaal geen democratie is, en wordt men gefrustreerd.

  Stoppen dus met dat ‘democratie-frame’. Het zet mensen op het verkeerde spoor.

  1. Profielbeeld van Ruud
   Ruud

   Verbazing gelezen dat de Wethouder die over de veiligheid gaat in onze stad niet aanwezig was gisteravond in de Beverwaard. Dit kunstje haalde hij al eerder uit met de komst van een eventuele Tuigdorp in Schiebroek. Schitteren door afwezigheid, ivm je principes. Prima, maar stap dan op als je je verantwoordelijkheid niet wilt nemen.

  2. Profielbeeld van Ruud
   Ruud

   Verbazing gelezen dat de Wethouder die over de veiligheid gaat in onze stad niet aanwezig was gisteravond in de Beverwaard. Dit kunstje haalde hij al eerder uit met de komst van een eventuele Tuigdorp in Schiebroek. Schitteren door afwezigheid, ivm je principes. Prima, maar stap dan op als je je verantwoordelijkheid niet wilt en durft te nemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.