Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Gespreksstof nodig voor de afsluitende vrijmibo van deze week? Stuurman Nabil Bantal vindt dat de gemeente Rotterdam een voorbeeld zou moeten nemen aan Singapore.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

‘Macht aan de stad’, dat was een van de kernpunten uit de H.J. Schoo-lezing van burgemeester Aboutaleb: de centrale overheid zou haar macht moeten delegeren aan de stadsregio.
Ik moest bij het pleidooi van de burgemeester meteen aan Singapore denken. Enige maanden geleden was ik daar zelf, en zag veel overeenkomsten met Rotterdam. Singapore was vroeger niet meer dan een moeras, en heeft zich op eigen kracht opnieuw moeten uitvinden na de mislukte vereniging met Maleisië. Ook Rotterdam heeft de stad opnieuw opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Net als Rotterdam bestaat Singapore uit veel verschillende bevolkingsgroepen en verschillende religies. Zowel Singapore als Rotterdam beschikken over een goede infrastructuur, hebben een grote haven en zijn voornamelijk afhankelijk van export naar het buitenland.
Er zijn echter ook grote verschillen: Singapore is vanaf haar ontstaan geleid door een autocratische leider van eenheidspartij. De stadstaat heeft een egalitaire samenleving. De burgers worden door de overheid voorzien van goede gezondheidszorg, goed onderwijs en een eigen koophuis. De staat wil iedereen gelijke kansen geven, maar stelt dat de bevolking vervolgens zelf verantwoordelijk is voor de uitkomsten.
In Rotterdam hebben we weliswaar goede gezondheidszorg, maar de kwaliteit van het onderwijs is nog steeds matig tot slecht en een eigen koophuis is voor de meeste Rotterdammers nog een brug te ver. Rotterdam is allesbehalve egalitair in haar bevolkingssamenstelling. Deze is in bepaalde (bakfiets)wijken aan verandering onderhevig, maar dit komt niet doordat de onderkant van de samenleving aan het klimmen is op de sociale ladder. Rotterdam heeft voor een beleid gekozen waar de projectontwikkelaars de maat voeren. Huurhuizen worden in de verkoop gedaan en een nieuw publiek biedt zich aan. De oude bewoners worden verdreven naar de periferie van de stad.
Vorig jaar bezocht burgemeester Aboutaleb samen met minister Schultz Singapore om kennis te delen over veiligheid en watermanagement. Als ik de burgervader advies zou mogen geven, zou ik hem aansporen om terug te gaan naar Singapore en daar goed te kijken naar wat werkt. Macht aan de stad, maar wel met gelijke kansen voor iedereen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Nabil Bantal

Nabil Bantal

Nabil Bantal (1979) verhuisde in 2001 naar Rotterdam om daar geneeskunde te studeren. Hij werkt als huisarts en leert Rotterdam elke dag beter kennen door de verhalen van patiënten. Zijn interesses liggen, niet zo verwonderlijk, op het gebied van gezondheidszorg, communicatie en culturele diversiteit.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Het Europa van de regio’s – want daar heeft de schrijver het over – zal er pas komen wanneer dit gesteund wordt door een achterliggend gedachtegoed. Dit kan alleen de Nieuwe Derde Weg zijn. Die gaat niet alleen over de opkomst van de grote steden maar ook over de opkomst van continentale staten zoals de EU. Dat zijn twee zijden van dezelfde medaille.

  1. Profielbeeld van Kees Versteeg
   Kees Versteeg

   Toevoeging: wat je in Singapore kunt bereiken door middel van een verlicht despoot, zul je in de EU moeten zien te bereiken door middel van een nieuw gedachtegoed. De EU werkt niet met personen. De EU werkt met ideeën.

  1. Profielbeeld van Nabil Bantal
   Nabil Bantal

   Beste Jeroen,

   Dat zijn niet mijn woorden. Ik denk niet dat een dictatuur het antwoord is. Ik denk wel dat de zwakkere broeders in de samenleving beter beschermt mogen worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.