Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Weg met de moederhaard — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Behalve een drankje en een hapje ook gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve pleit voor een einde aan de energievretende moederhaard in veel goedkope huurwoningen.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui beeld: Nina Fernande

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Ik woon in een jaren ’50 appartement (koop, geen huur), mét moederhaard. waarom? Simpel, omdat er in een flat als deze geen plek is voor het ophangen van een CV-ketel. En om die nou pontificaal midden in de huiskamer te zetten? Oude huizen zijn nou eenmaal niet allemaal geschikt voor moderne apparatuur.

 • Je hebt er zelf duidelijk geen…..
  Zoals miriam ook aan geeft is er vaak geen plek in de appartementen waar je de cv ketel kunt ophangen. De moedehaard staat in de woonkamer en daar plaats je geen cv. Badkamer en keuken zijn beide opties. Echter in de badkamer moet je dan vaak op extra verbouwingskosten rekenen. Wij hebben de ketel toen in de keuken op de plek van de boiler laten hangen. Rookgasafvoer naar buiten door de keukenmuur ……..oeps dat mag dus helemaal niet van het bouwbesluit, moet 1.5 m uitsteken. Boze buren en in de winter dikke stoomwolken bij het douchen. Had ook een pijp naar boven kunnen doen (van verdiep 1 naar 5) maar je begrijpt. …de kosten zouden daarvoor ook de spuigaten uitlopen.

  Leuk idee, goed idee. Maar misschien even over alternatieven na moeten denken voor je het stuk schreef.

 • Hoi Mariska,

  Niet in ieder huis is het mogelijk. Dat is vervelend. Maar in veel huizen is het wel prima mogelijk en gebeurt er niets. Het is goed om te weten wat een moederhaard eigenlijk inhoudt: een hoop extra kosten, veel vervuiling. Een gedeelde pijp naar boven met de buren scheelt een hoop in de kosten. Er zijn echt wel mogelijkheden, veel meer dan er nu wordt gesuggereerd.

  Je gaat er vanuit dat ik er geen een heb. Ik zou willen dat dat zo was. Gelukkig ben ik volgende maand verlost van dat ding, want ik heb mij verbaasd over de kosten en het rendement. Dat is bijna middeleeuws.

 • Ik zit ook in een flat uit de jaren 50 al 45 jaar met geiser en gashaard, een nieuwe cv ketel voor 2000 euro ja er kom ook nog wat anders bij kijken radiatoren dak doorvoer en arbeidsloon ik huur dit huis van havensteder als havensteder het voor mij aanleg kom er 200 euro bij de huur dan moet ik straatstenen gaan eten ,ik heb in de 45 jaar dat ik in de flat woon wel tien nieuwe buren gehad en als er weer een nieuwe inkomt leggen ze er weer schop met geld op de huur mijn buren betalen 200 euro meer huur als ik voor het zelfde huis wel met CV maar niet in alle ramen dubbelglas alleen aan het noorden, niet op het zuiden ,ik heb sinds een jaar of 4 alle ramen dubbelglas als er weer nieuwe huurders in komen zet havensteder er geen dubbelglas ze verspreiden liever aan alle huurders 4 maal in een jaar kostbare luxe folders met onzin…..

 • Had moederhaard die mijn cv aanstuurde, soort tussenvorm en nu HR ketel gekregen toen dat ding stuk ging. Energierekening van 120 euro terug naar 65 per maand en het is nog warmer ook.

 • Een ruitje in trappen en dan komt de verhuurder je een dure CV schenken?
  Huh?
  Leef je wel op dezelfde planeet?
  Ik woon in een oud, koud benedenhuis met 1 gaskachel, een gevelkacheltje in de slaapkamer en tob met Zibro achtige (op petroleum werkende)laserkacheltjes.
  Het huis is jaren 30 in Blijdorp. Met tuin. Glas in lood en suite.
  Klinkt hardstikke tof maar geen verwarming in de achterkamer dus.
  Verhuurder wil slechts dat ik op……., je weet wel.
  Op mijn voorstel de huur met wat tientjes te verhogen en dat zij dan een CV zouden plaatsen werd er schamper gelachen en gesproken “Het is heel redelijk wat u wilt maar wij zijn een commercieel bedrijf”.
  Overheid pakt dergelijke verhuurders niet aan maar laat ze met van alles weg komen.
  Verplicht die graaiers tot isolatiemaatregelen, het afschaffen van gashaarden, etc.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures