De Coolsingel was meteen na het dempen van de singel begin twintigste eeuw hét visitekaartje van Rotterdam. Nu ligt er een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de verrommelde boulevard. Wordt die opnieuw het boegbeeld van Rotterdam? Sereh Mandias sprak erover met Paul Meurs, auteur van de cultuurhistorische verkenning van de Coolsingel.
West8 en de gemeente Rotterdam presenteerden vorige week in samenwerking met AIR het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Coolsingel. Adriaan Geuze van West8 wist met een wervelende show ook zijn grootste criticasters de wind uit de zeilen te nemen. Onder de aanwezigen was Paul Meurs, architectuurhistoricus en auteur van de historische verkenning en analyse van Coolsingel. Deze verkenning diende als input voor het formuleren van de opgave van de Coolsingel. In een presentatie van vijf minuten schetste hij de historie van de Rotterdamse stadsboulevard. Omdat je in zo’n korte tijd moeilijk recht kunt doen aan de woelige geschiedenis van de Coolsingel, spreek ik hem later uitgebreider over het voormalige boegbeeld van Rotterdam.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Als een timmerman alleen een hamer heeft, wordt elk probleem een spijker.
Oftewel: vraag aan een architect / bouwer wat er moet gebeuren om een straat te laten opleven, en hij stelt een sloop-/bouwproject voor.
Misschien wordt het tijd dat Rdam eens oplossingen gaat vragen aan lui die geen architect, planoloog of projectontwikkelaar zijn.
Wat kun je enigszins vergelijken met de Coolsingel? Ik denk aan Ramblas, Damrak etc.. Van Ramblas en Damrak staan mij nauwelijks de planologie of gebouwentypologie bij. Wat mij wel bijstaat van die straten / boulevards is de levendigheid. Het krioelen van mensen. Hotdogstands, tijdschriftenwinkels, straatartiesten, zakkenrollers, junkies, suikerspinverkopers, zwervers, muzikanten, toeristen etc.. Maar ja, dat kejenie bouwen he… dus daar zal een architect niet mee aan komen zetten, een straatzwerver met ‘Designed by Erik van Egoraat’ op zn voorhoofd…
Als je denkt dat dat niet een gevolg van architectuur is dan heb je weinig besef van architectuur. Architectuur komt tegenwoordig ook niet door alleen 1 partij tot stand, dat is juist het probleem waardoor het geen gezicht krijgt. Maargoed Sherlock, als je alles zo beter weet dan wordt er ook een mindblowing voorstel verwacht van je.
Zolang je de junkies en zakkenrollers maar achterwege laat want ik wil er nog wel langs kunnen he.
Wat mij betreft mogen ze eindelijk iets met die plek doen samen met het stadhuisplein, dat is nu een kale plek geworden en die zwarte paviljoentjes lijken daar al die jaren niet te horen. Ik heb daar ook nooit wat gehaald, terwijl ik er wel duizend keer langs ben gelopen. Als ze nou cafeetjes tegenover de bestaande doen op het plein en die verlengen tot de straat dan hebben ze een uitzicht op het stadhuis en elkaar, en misschien nog 2 grote mooie restaurants langs de wegkant, dat zou het in ieder geval al enorm opleven en dat stadhuis eindelijk een publiek geven. Want dat staat daar nu echt eeuwig moederziel alleen. Het is er eigenlijk gewoon een gang. Wat extra licht savonds is ook wel fijn op die plek trouwens.