Ga naar de inhoud

De Coolsingel verdient beter — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Coolsingel moet op de schop. Dat staat vast. Omliggende straten zijn al mooi aangepakt met natuurstenen plaveisel, luxe bankjes en paaltjes in de ‘Rotterdamse stijl’. Maar de bekendste Rotterdamse straat ligt er treurig bij.
 

Vers-Beton-Coolsingel
beeld: Krzysztof Soroka

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • “de Rotterdammer die tevreden moet zijn met een inspraakavondje als alles al is bekokstoofd”

  Dat is het zg. ‘decide-announce-defend-model’. Het systeem in NL is aldus dat de overheid eerst een besluit neemt, dat er vervolgens een ‘inspraak’avond wordt gehouden dat in het teken staat van het toelichten van het besluit en dat vervolgens het besluit gewoon wordt doorgezet.

  De term ‘inspraak’ doet ten onrechte suggereren dat burgers iets zouden kunnen veranderen aan het genomen besluit (dat voor de vorm ‘concept-besluit’ wordt genoemd maar in wezen gewoon het uiteindelijke besluit is).

  We leven in tijden (GeenPeil, vluchtelingen) waarin mensen in NL er steeds meer achter komen dat NL geen democratie is. NL is een rechtsstaat, maar geen democratie. Eens per 4 jaar een stem uitbrengen en that’s it. Dat kun je nauwelijks een democratie noemen, laat staan dat het er een in optima forma is.

  Over dat weinig democratische systeem heb ik verder geen mening. Maar ik vraag me af wat het met mensen gaat doen, nu zij er steeds meer achter komen dat er hier geen democratie is. Op de een of andere manier hoor ik mensen steeds roepen dat NL een democratie is. GeenStijl bijvoorbeeld, of anderen. Wat een domper moet het zijn om uit die droom te worden verlost.

 • De simpele term democratie is ook te kort door de bocht voor het Nederlandse systeem, we leven namelijk in een parlementaire democratie. Dat betekent dat een besluit door een bestuur genomen wordt, dat democratie legitimiteit geniet op grond van parlementaire controle. Het feit dat mensen vaak na verkiezingen spijt hebben van hun uitgebrachte stem, maakt nog niet dat deze parlementaire democratie faalt.
  On topic: Vind plannen wel een verbetering, maar zou het centreren van het voetgangersgebied pas echt revolutionair vinden en ben voorstander van ”ligweides” zoals die nu op Blaak worden aangelegd.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures