Ga naar de inhoud

De Coolsingel verdient beter — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Coolsingel moet op de schop. Dat staat vast. Omliggende straten zijn al mooi aangepakt met natuurstenen plaveisel, luxe bankjes en paaltjes in de ‘Rotterdamse stijl’. Maar de bekendste Rotterdamse straat ligt er treurig bij.
 

Vers-Beton-Coolsingel
beeld: Krzysztof Soroka

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • “de Rotterdammer die tevreden moet zijn met een inspraakavondje als alles al is bekokstoofd”

  Dat is het zg. ‘decide-announce-defend-model’. Het systeem in NL is aldus dat de overheid eerst een besluit neemt, dat er vervolgens een ‘inspraak’avond wordt gehouden dat in het teken staat van het toelichten van het besluit en dat vervolgens het besluit gewoon wordt doorgezet.

  De term ‘inspraak’ doet ten onrechte suggereren dat burgers iets zouden kunnen veranderen aan het genomen besluit (dat voor de vorm ‘concept-besluit’ wordt genoemd maar in wezen gewoon het uiteindelijke besluit is).

  We leven in tijden (GeenPeil, vluchtelingen) waarin mensen in NL er steeds meer achter komen dat NL geen democratie is. NL is een rechtsstaat, maar geen democratie. Eens per 4 jaar een stem uitbrengen en that’s it. Dat kun je nauwelijks een democratie noemen, laat staan dat het er een in optima forma is.

  Over dat weinig democratische systeem heb ik verder geen mening. Maar ik vraag me af wat het met mensen gaat doen, nu zij er steeds meer achter komen dat er hier geen democratie is. Op de een of andere manier hoor ik mensen steeds roepen dat NL een democratie is. GeenStijl bijvoorbeeld, of anderen. Wat een domper moet het zijn om uit die droom te worden verlost.

 • De simpele term democratie is ook te kort door de bocht voor het Nederlandse systeem, we leven namelijk in een parlementaire democratie. Dat betekent dat een besluit door een bestuur genomen wordt, dat democratie legitimiteit geniet op grond van parlementaire controle. Het feit dat mensen vaak na verkiezingen spijt hebben van hun uitgebrachte stem, maakt nog niet dat deze parlementaire democratie faalt.
  On topic: Vind plannen wel een verbetering, maar zou het centreren van het voetgangersgebied pas echt revolutionair vinden en ben voorstander van ”ligweides” zoals die nu op Blaak worden aangelegd.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures