Ga naar de inhoud

Het licht van Schoonhoven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de oktobereditie mijmert Fay over licht en ruimte in de stad én in het werk van Jan Schoonhoven. 
Ik ben geboren Noorderling, woon nu alweer een hele tijd in West, maar tussendoor bracht ik ook wat jaren door op Zuid. Op dat moment bevonden mijn studie, werk, familie en vrienden zich nog steeds op de noordoever van de stad, dus fietste ik met grote regelmaat de brug over. Heel wat keren werkte ik me vloekend, tegen de wind in over de Willemsbrug heen. Of ging de Erasmusbrug net voor mijn neus open, terwijl de trein die ik moest hebben over tien minuten van Centraal Station vertrok. Het leed daargelaten, was er één aspect dat ik bleef waarderen aan de dagelijkse overtocht: het licht. Nergens in de stad heb je een dergelijke weidse ruimte om je heen als midden op een van de bruggen. Het tijdstip, het seizoen en de weersomstandigheden zorgen voor een oneindig palet. Geen enkele keer ziet het uitzicht er hetzelfde uit door dat immer veranderlijke licht.
 

schoonhoven illustratie
MS Rotterdam voor De Rotterdam te Rotterdam beeld: Ferry van Steijn – Ik Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam