Ga naar de inhoud

Is Rotterdam rijp voor het basisinkomen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is een stad van arbeiders, met een bijbehorende moraal. Niet voor niets is ‘werk loont’ één van de kroonjuwelen van deze coalitie. In de aanloop naar het debat over het basisinkomen dat het Goethe-Institut woensdag 28 oktober organiseert, onderzoekt Vers Beton of Rotterdam rijp is voor onvoorwaardelijke uitkeringen.

Basisinkomen-Vers-Beton
beeld: Tim Sake

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • De positieve voorbeelden in het verhaal zijn nauwelijks van toepassing in Rotterdam. Onvergelijkbare zaken! Bekijk het uit economisch perspectief. Basisinkomen alleen haalbaar als iedereen dezelfde fiscale aftrekpost krijgt voor de inkomstenbelasting, uitbetaalbaar wordt en waarvan je maandelijks nooit kan leven. De auteur begrijpt niet dat het toch een vorm van overdraagbaar inkomen is zonder daarvoor een tegenprestatie te leveren. Les 1 in economie en pas les 100 bij Marx.

 • Basisinkomen kan een geweldige oplossing zijn voor een groot aan zaken die in de toekomst sterk zullen gaan bepalen hoe we gaan leven. Mantelzorg is er daar 1 van. Ik ben een groot voorstander van een systeem waarin basisinkomen geborgd is. Echter ben ik er van overtuigd dat ‘hapsnap’ oplossingen per gemeente het fenomeen basisinkomen meer kwaad dan goed zullen doen.
  Het basisinkomen kan in mijn ogen alleen goed ingevoerd worden als het voor iedereen geldt en als het gepaard gaat met een totale hervorming (waarschijnlijk afschaffing) van alle systemen die we hebben. Het belastingstelsel zal volledig op de schop moeten, ww en bijstand afgeschaft worden, huursubsidie en aftrek hypotheekrente weg, zorgtoeslagen en kindgeboden budgetten en kinderbijslag weg en ga zo maar door. Alleen dan kan je tot ene systeem komen waarin het basisinkomen het verschil gaat maken en dat het ‘betaalbaar’ blijft.
  Als het goed wordt ingevoerd kan het leiden tot een grotere productiviteit van mensen. Mensen zullen meer gaan doen dat ze leuk en prettig vinden om te doen en dus zullen ze beter werk leveren. Mensen kunnen onbezorgder hun naaste verzorgen indien die zorg nodig heeft. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de gevangenissen leger worden. Maar voor het doordacht en goed in en begin niet met ad hoc oplossingen die feitelijk niet meer zijn dan een andere vorm van bijstand.

 • Het streven naar (volledige) werkgelegenheid – nog steeds beleidsdoel nummer 1 bij veel overheden – is achterhaald. Het is vechten tegen de bierkaai. Al decennia. Werken is een onnuttige bezigheid geworden. Dat zie je aan alle hedendaagse beroepen. Van papier heen-en-weer schuivers (ambtenaren e.d.) tot en met het massale legioen van stukkies-schrijvers die kranten, tijdschriften en mediaplatforms bevuilen met ‘kijk mij eens leuk wezen-columns’.

  Laatst de zaterdagkrant gekocht. Bestond voor 25% uit ‘leukdoe’ columns. Van die Aaf Brandt Corstius en Sylvia Witteman ongein. Ik had net zo goed de Donald Duck kunnen kopen…

  Bottomline van alles is: Er is geen schaarste meer in deze wereld. Integendeel: er is van alles teveel. Teveel kantoorpanden, teveel eten, teveel drinken, teveel iPads, teveel auto’s teveel… etc.. Misschien niet in de Sahara, maar das een kwestie van ongelijke verdeling. Zou je het allemaal gelijk verdelen, dan zou deze wereld ruimte bieden aan 20 miljard mensen die allemaal te eten en drinken hebben, een autootje rijden en een spelletje kunnen spelen op een elektro-dinges.

  Toch lees ik nog steeds in de eceonomische handboeken, op pagina 1, hoofdstuk 1, paragraaf 1 dat economie de studie is van ‘schaarste’. Wat dus BS is omdat er geen schaarste is.

  Vraag is dan: waarom zou je in een wereld zonder schaarste de ruilmiddelen (=geld) schaars houden?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures