Ga naar de inhoud

Koffiejongen van de straat — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rodney van den Hengel is dé coach van Rotterdam-West. Met zijn koffiezaak Ookami helpt hij jongeren terug op het rechte pad. “Nu shinen ze en krijgen ze de credits.”

Het is een komen en gaan bij Ookami, de koffietent die Rodney van den Hengel samen met Marco den Dunnen begin dit jaar opende. Rodney geeft handjes, deelt een boks uit en drukt zijn vuist op zijn borst. “Damian, bedankt weer hè voor vandaag! Tot morgen, sowieso! Gezellig!” Rodney steekt een sigaret op en neemt plaats op een terrasstoeltje, uitkijkend over het Burgemeester Meineszplein. Voorbijgangers houdt hij nauwlettend in de gaten. Bijna niemand loopt langs zonder vriendelijk begroet te worden, elk op hun eigen manier. “Er zijn twee dingen waar je voor kunt knokken, voor het goede of het slechte. Ik wil strijden voor het goede.”
350 sollicitatiebrieven, nul reacties. Voor de jongens die nu bij Ookami werken was dat de realiteit. Rodney zag het met lede ogen aan, als re-integratiecoach. Hij probeerde ze onvermoeibaar aan werk te helpen. “Ik wilde er eigenlijk mee stoppen. Ja, er kwam wel eens een reactie, zo’n automatisch gegenereerde ‘dank u voor uw sollicitatie, we nemen contact met u op’. Maar er werd geen contact met hen opgenomen.” Het geloof in die manier van re-integreren ebde weg en dreef Rodney tot wanhoop. Hij ontmoette Marco, jeugdcoördinator bij de politie en een gepassioneerd koffieliefhebber. Terwijl ze bezig waren om een ander re-integratieplan op te zetten en Rodney in hun nieuwe pand de laatste onderhandelingen besprak met de huisbaas, kwam Marco ineens met een idee. “Waarom gaan we geen koffie branden?” Ze werkten het plan uit en er bleek een markt voor te zijn. “We zijn gaan schrijven aan een plan en mensen gaan enthousiasmeren. Daarna zijn we gewoon gaan bouwen.”

Mooiste hairdo

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures