Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Rodney van den Hengel is dé coach van Rotterdam-West. Met zijn koffiezaak Ookami helpt hij jongeren terug op het rechte pad. “Nu shinen ze en krijgen ze de credits.”

Het is een komen en gaan bij Ookami, de koffietent die Rodney van den Hengel samen met Marco den Dunnen begin dit jaar opende. Rodney geeft handjes, deelt een boks uit en drukt zijn vuist op zijn borst. “Damian, bedankt weer hè voor vandaag! Tot morgen, sowieso! Gezellig!” Rodney steekt een sigaret op en neemt plaats op een terrasstoeltje, uitkijkend over het Burgemeester Meineszplein. Voorbijgangers houdt hij nauwlettend in de gaten. Bijna niemand loopt langs zonder vriendelijk begroet te worden, elk op hun eigen manier. “Er zijn twee dingen waar je voor kunt knokken, voor het goede of het slechte. Ik wil strijden voor het goede.”
350 sollicitatiebrieven, nul reacties. Voor de jongens die nu bij Ookami werken was dat de realiteit. Rodney zag het met lede ogen aan, als re-integratiecoach. Hij probeerde ze onvermoeibaar aan werk te helpen. “Ik wilde er eigenlijk mee stoppen. Ja, er kwam wel eens een reactie, zo’n automatisch gegenereerde ‘dank u voor uw sollicitatie, we nemen contact met u op’. Maar er werd geen contact met hen opgenomen.” Het geloof in die manier van re-integreren ebde weg en dreef Rodney tot wanhoop. Hij ontmoette Marco, jeugdcoördinator bij de politie en een gepassioneerd koffieliefhebber. Terwijl ze bezig waren om een ander re-integratieplan op te zetten en Rodney in hun nieuwe pand de laatste onderhandelingen besprak met de huisbaas, kwam Marco ineens met een idee. “Waarom gaan we geen koffie branden?” Ze werkten het plan uit en er bleek een markt voor te zijn. “We zijn gaan schrijven aan een plan en mensen gaan enthousiasmeren. Daarna zijn we gewoon gaan bouwen.”

Mooiste hairdo

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Davine Lambert

Davine Lambert

Davine Lambert (1991) is gefascineerd door de eigenaardigheden van mensen en hun gedrag. Rotterdammers vindt zij het allermooist. Ze is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Algemeen Dagblad.

Profiel-pagina
Marcel Kollen

Marcel Kollen

Marcel Kollen (1972) is een Rotterdamse fotograaf. Hij legt graag het dagelijks leven vast: straattaferelen, verlaten landschappen of eenzame wandelaars. In 2014 maakte hij het boek ‘Off Rotterdam’ over Rotterdamse muzikanten. Rotterdam voelt voor hem na lange reizen als thuis. Hij houdt van de duidelijkheid van Rotterdammers en de positieve vibe van de laatste jaren.

Profiel-pagina