Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De gemeente Rotterdam streeft naar een aantrekkelijke binnenstad, waar fietsers en flaneurs alle ruimte krijgen. Voorlopig wordt de stad echter nog in stukken gesneden door brute semi-snelwegen als Blaak en Weena. Een verspilling van ruimte en kansen, vindt gastredacteur Tijs van den Boomen. Hij wijst op het belang van high streets, oftewel stadsstraten.

Op de Coolsingel is voortaan een hoofdrol weggelegd voor de tram, de fietser en de voetganger. En voor de boom, want er komen 65 platanen bij. Maar in tegenstelling tot wat sommigen hadden gehoopt of juist gevreesd, wordt Rotterdams belangrijkste straat niet autovrij, al moet de auto wel een forse stap terug doen. De vierbaans stadssnelweg maakt plaats voor drie – en hier en daar zelfs maar twee – bescheiden rijstroken.
Het plan, dat landschapsarchitect Adriaan Geuze eerder deze maand presenteerde, oogst naast enthousiasme ook ongeloof: komen er geen gigantische opstoppingen als je de weg zo ver afknijpt? In november zal het nieuwe verkeerscirculatieplan waarschijnlijk aantonen dat die angst ongegrond is: wereldwijd is de auto in de stad op zijn retour en dat geldt ook voor Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

unnamed

Tijs van den Boomen

Journalist Tijs van den Boomen is gespecialiseerd in de openbare ruimte. Het gaat hem om alledaagse plekken waar je zonder toestemming van voorlichters of beveiligingsbeambten terechtkunt, om de plekken waar je burgerschap voldoet als entreebewijs. Hij schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Het Parool.

Profiel-pagina
Marcel Kollen

Marcel Kollen

Marcel Kollen (1972) is een Rotterdamse fotograaf. Hij legt graag het dagelijks leven vast: straattaferelen, verlaten landschappen of eenzame wandelaars. In 2014 maakte hij het boek ‘Off Rotterdam’ over Rotterdamse muzikanten. Rotterdam voelt voor hem na lange reizen als thuis. Hij houdt van de duidelijkheid van Rotterdammers en de positieve vibe van de laatste jaren.

Profiel-pagina