Ga naar de inhoud

Wat heeft Rotterdam aan het Cambridge Innovation Center? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Cambridge Innovation Center komt naar Rotterdam. De gemeente is blij, het CIC is blij, maar of de combinatie het gewenste effect sorteert moet nog blijken.
Met de vestiging van het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groot Handelsgebouw begin volgend jaar heeft Rotterdam een primeur in handen. De stad biedt dan namelijk plaats aan het eerste buitenlandse filiaal van het Amerikaanse CIC, dat sinds 1999 opereert vanuit thuisbasis Cambridge (nabij Boston) en sinds enkele jaren ook vanuit St. Louis.
Het CIC stelt op zijn website meer dan een bedrijfsverzamelgebouw te zijn: “We’re not just offices!” Naast werkplekken en ontmoetingsruimten zijn er op de locaties van het CIC ook ondernemerscafé’s waar ondersteunende programma’s voor start-ups plaatsvinden. Zo ook in Rotterdam, waar het zogenoemde Venture Café in de nok van het Groot Handelsgebouw (in de oude Kriterion-bioscoop) start-ups van dienst is. Het CIC ziet de kantoorruimte en het Venture Café als respectievelijk de hardware en software van het innovatie-ecosysteem. Een toepasselijke metafoor, aangezien het CIC voornamelijk focust op vernieuwing in de ICT-sector.

Cambridge Innovation Center
Cambridge Innovation Center beeld: Michael van Kekem

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Waarom kan het andere plan voor Kriterion niet doorgaan, naast het Venture café?

  Laat Kino, de nieuwe invulling van de Gouvernestraat hun mooiste films programmeren bovenop de stad, naast het CIC. Bouw die mooie bioscoop niet om tot café maar het naast elkaar bestaan! Goed voor kruisbestuivingn tussen kunst en business, dát kan mooie innovatie opleveren. Kunnen ze elkaar ontmoeten in een mooi designcafé elders in het Handelsgebouw, plek zat!

 • Prima CIC, start-ups en allerlei vernieuwende initiatieven. Geef ze echt de kans, maak regels simpeler en laat duizend bloemen bloeien. Dan zien we vanzelf wat wel en niet werkt. Maar het is absurd om 1 van die initiatieven met miljoenen aan gemeenschapsgeld te subsidieren en anderen niet.
  Dus los van het feit of CIC wel/niet zo geweldig is vind ik dat er geen sprake moet zijn van een soort gepriviligieerde partner die miljoenen kan opstrijken van de gemeente,

  • Kun je voorbeelden noemen van de soortgelijke initiatieven die géén geld krijgen (zij het van de gemeente, zij het van de provincie, zij het landelijk, zij het Europees)? Ben wel benieuwd wie het op eigen kracht rooit.

   Ik vermoed (want zoveel vertrouwen heb ik) dat er bovendien een business case is die laat zien dat die 2,5 miljoen euro die de gemeente erin stopt te verantwoorden is. Weet iemand of die ook publiek beschikbaar is?

  • Er zijn inderdaad al verschillende plekken waar de ondernemende ZZP-er, de startup en de meer ervaren aan het werk kunnen en hun business kunnen versterken, met aanwezige kennis, ondersteuning, events en aanbod van (werk)faciliteiten. De hebben verschillende uitwerkingsvormen en verschillende leeftijden. Ik noem een rijtje: Rotterdam Collective (Ro-Co), Impact Hub Rotterdam, ZoHo, Schieblock, Good PLace 2 Work, BlueCity010, Creative Factory, ECE, RDM Makerspace, Katshoek Start Up portal, Industriegebouw Goudsesingel (en het gaat maar door….). Daarnaast komen ook naar de stad: Spaces Rotterdam en inmiddels geland: Tribes Rotterdam.

   Allemaal bieden ruimte, netwerk en events voor ondernemers die “gelijkgestemden” willen ontmoeten. Naar mijn weten heeft alleen Creative Factory wel eens een injectie gehad, en verder ECE wellicht deels gefinancierd door EUR. Schieblock is kon blijven omdat gemeente de grond kocht van LSI (die inmiddels failliet is), dus dat kan je indirect als steun van gemeente zien als je dat wilt. ZoHo is vooral Havensteder bezit en er gaan naar mijn weten geen gemeentelijke middelen in.

   De lange rij andere initiatieven ontvangen geen geld van de gemeente voor hun business en voegen duidelijk wel iets toe aan de stad: plek en netwerk voor (creatieve) ondernemers die iets moois maken van hun zaak en hun stad. En it shows….

   Kortom: een dergelijke injectie voor Venture Café (via stichting) in CIC is ongekend in deze stad. Ik ga zeker met interesse kijken naar hoe CIC zich in deze stad ontwikkelt. Mijn stelling is dat er onvoldoende vraag naar zal zijn, en dat de business case zonder injecties van alle partners niet vol te houden is, tenzij er investeerders zijn die de startups financieren. Immers: startups hebben nog geen eigen cashflow en hebben veelal een investeerder nodig. Dus ofwel er is werkplek en events die gefinancierd worden door partners die belang hebben in het startup ecosyteem (bedrijfsleven en gemeente), of de startup kan het wel financieren, veelal met eigen investeerder .

   Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat de stad zal barsten van een nieuw blik jonge ondernemers en dat we naast Amsterdam en Eindhoven ook een echte eigen Silicon Valley hebben vol met Next Googles.

   Trouwens, als ik ongelijk heb, dan ben ikzelf een sukkel, want dan had ik dat gat in de markt echt zelf eerder moeten hebben gezien.

   Amelie Veenstra
   Directeur Impact Hub Rotterdam

 • Inge, je hebt met Vers Beton zelf bij ons op de vloer gezeten (Startup Port van de Startup Foundation in Katshoek). Wij doen dit al 2 jaar zonder een enkele subsidie, en ja ook wij verzorgen programmering, zonder daar iets aan te verdienen.

  Ik vind het persoonlijk gaaf dat CIC er is, en dat er steun is vanuit de gemeente. Wel doet het een beetje pijn dat ze lokale initiatieven simpelweg over het hoofd zien, negeren of waardeloos achten.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures