Ga naar de inhoud

"Zo te horen zijn de gorilla's nog niet naar bed" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 3: journalist Ludette El Barkany brengt Diergaarde Blijdorp een nachtelijk bezoek.

“Kijk eens aan, we hebben geluk vanavond”, fluistert dierentuingids Annet. Ze wijst ons vierkoppige gezelschap op een donker hoopje dat ondanks het struikgewas duidelijk te zien is. Het is een kersverse jonge vissende kat die gemoedelijk tegen zijn moeder aanligt. Annet weet honderduit te vertellen over deze nieuwe aanwinst in Diergaarde Blijdorp: dat vissende katten klauwen hebben met kleine zwemvliezen waardoor ze zich prima kunnen redden in drassige velden bijvoorbeeld. Dat het geweldige vissers zijn die alles eten wat ze met hun klauwen te pakken krijgen. En dat het, helaas, door het verdwijnen van hun natuurlijke habitat, een bedreigde diersoort is.

IJselijk gebrul

Het is dinsdagavond en in Diergaarde Blijdorp kunnen bezoekers na sluitingstijd een aparte ervaring opdoen in de doorgaans drukke dierentuin. Als bezoeker van Blijdorp By Night heb je het hele park voor jezelf – nou ja, je deelt het met de andere nachtelijke bezoekers, maar met een beetje geluk hoef je elkaar niet tegen te komen en waan je je even op safari. Dat begint al met een maaltijd in Afrikaanse sferen in de Oewanja Lodge.
Zodra de schemering plaatsmaakt voor de nacht en je je bij de ‘gids voor de avond’ Annet meldt, hoor je geluiden die, met je ogen dicht, doen denken aan de binnenlanden van donker Afrika. Geluiden die overdag overstemd worden door kindergeschreeuw en wat dies meer zij. Een ijselijk onophoudelijk gebrul dat natuurlijk uit het apenverblijf komt maar dat ’s avonds, als de menselijke geluiden zijn verdwenen, bijna een huiveringwekkend gevoel oproept. “Wat je nu hoort zijn de gorilla’s”, weet Annet. “Zo te horen zijn ze nog niet naar bed en hebben ze nog wat uit te vechten.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam