Ga naar de inhoud

"Zo te horen zijn de gorilla's nog niet naar bed" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 3: journalist Ludette El Barkany brengt Diergaarde Blijdorp een nachtelijk bezoek.

“Kijk eens aan, we hebben geluk vanavond”, fluistert dierentuingids Annet. Ze wijst ons vierkoppige gezelschap op een donker hoopje dat ondanks het struikgewas duidelijk te zien is. Het is een kersverse jonge vissende kat die gemoedelijk tegen zijn moeder aanligt. Annet weet honderduit te vertellen over deze nieuwe aanwinst in Diergaarde Blijdorp: dat vissende katten klauwen hebben met kleine zwemvliezen waardoor ze zich prima kunnen redden in drassige velden bijvoorbeeld. Dat het geweldige vissers zijn die alles eten wat ze met hun klauwen te pakken krijgen. En dat het, helaas, door het verdwijnen van hun natuurlijke habitat, een bedreigde diersoort is.

IJselijk gebrul

Het is dinsdagavond en in Diergaarde Blijdorp kunnen bezoekers na sluitingstijd een aparte ervaring opdoen in de doorgaans drukke dierentuin. Als bezoeker van Blijdorp By Night heb je het hele park voor jezelf – nou ja, je deelt het met de andere nachtelijke bezoekers, maar met een beetje geluk hoef je elkaar niet tegen te komen en waan je je even op safari. Dat begint al met een maaltijd in Afrikaanse sferen in de Oewanja Lodge.
Zodra de schemering plaatsmaakt voor de nacht en je je bij de ‘gids voor de avond’ Annet meldt, hoor je geluiden die, met je ogen dicht, doen denken aan de binnenlanden van donker Afrika. Geluiden die overdag overstemd worden door kindergeschreeuw en wat dies meer zij. Een ijselijk onophoudelijk gebrul dat natuurlijk uit het apenverblijf komt maar dat ’s avonds, als de menselijke geluiden zijn verdwenen, bijna een huiveringwekkend gevoel oproept. “Wat je nu hoort zijn de gorilla’s”, weet Annet. “Zo te horen zijn ze nog niet naar bed en hebben ze nog wat uit te vechten.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures