Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 3: journalist Ludette El Barkany brengt Diergaarde Blijdorp een nachtelijk bezoek.

“Kijk eens aan, we hebben geluk vanavond”, fluistert dierentuingids Annet. Ze wijst ons vierkoppige gezelschap op een donker hoopje dat ondanks het struikgewas duidelijk te zien is. Het is een kersverse jonge vissende kat die gemoedelijk tegen zijn moeder aanligt. Annet weet honderduit te vertellen over deze nieuwe aanwinst in Diergaarde Blijdorp: dat vissende katten klauwen hebben met kleine zwemvliezen waardoor ze zich prima kunnen redden in drassige velden bijvoorbeeld. Dat het geweldige vissers zijn die alles eten wat ze met hun klauwen te pakken krijgen. En dat het, helaas, door het verdwijnen van hun natuurlijke habitat, een bedreigde diersoort is.

IJselijk gebrul

Het is dinsdagavond en in Diergaarde Blijdorp kunnen bezoekers na sluitingstijd een aparte ervaring opdoen in de doorgaans drukke dierentuin. Als bezoeker van Blijdorp By Night heb je het hele park voor jezelf – nou ja, je deelt het met de andere nachtelijke bezoekers, maar met een beetje geluk hoef je elkaar niet tegen te komen en waan je je even op safari. Dat begint al met een maaltijd in Afrikaanse sferen in de Oewanja Lodge.
Zodra de schemering plaatsmaakt voor de nacht en je je bij de ‘gids voor de avond’ Annet meldt, hoor je geluiden die, met je ogen dicht, doen denken aan de binnenlanden van donker Afrika. Geluiden die overdag overstemd worden door kindergeschreeuw en wat dies meer zij. Een ijselijk onophoudelijk gebrul dat natuurlijk uit het apenverblijf komt maar dat ’s avonds, als de menselijke geluiden zijn verdwenen, bijna een huiveringwekkend gevoel oproept. “Wat je nu hoort zijn de gorilla’s”, weet Annet. “Zo te horen zijn ze nog niet naar bed en hebben ze nog wat uit te vechten.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Ludette El Barkany

Ludette El Barkany

Ludette El Barkany schrijft sinds 2003 voor diverse media, voornamelijk over grootstedelijke vraagstukken en integratie. Ze werkte een aantal jaar bij Dagblad Trouw en heeft op verschillende redacties gewerkt. Tegenwoordig werkt Ludette als freelance schrijfdocent, tekstschrijver en journalist.

Profiel-pagina
Yuri van Geenen

Yuri van Geenen

Yuri van Geenen is een Amerikaans-Nederlandse fotograaf. Hij studeerde fotografie aan de Fotoacademie in Rotterdam. Sinds 2013 werkt hij voor het persagentschap ZUMA Press.

Profiel-pagina