Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: Zijn Rotterdammers de afgelopen 25 jaar gezonder geworden? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) volgt al ruim vijfentwintig jaar de gezondheid van 15000 mensen van 45 jaar en ouder. Vers Beton vroeg aan gezondheidsprofessor Lex Burdorf wat de belangrijkste resultaten zijn van vijfentwintig jaar onderzoek. Hoe gezond zijn de Ommmoorders? En hoe zit dat met de rest van Rotterdam?
Lex Burdorf hield in 2015 de Rotterdamlezing over de gezondheid van Rotterdammers. Er blijken grote gezondheidsverschillen te zijn: in ‘goede’ Rotterdamse wijken worden mensen vele jaren ouder en ze hebben minder gezondheidsklachten. De lezing van Burdorf bracht veel teweeg, onder andere de vraag hoe verantwoordelijk mensen zelf zijn voor hun gezondheid.

Wil je weten wat het antwoord is van Lex Burdorf, kom dan op 10 november 2015 naar de maandelijkse wetenschappelijke talkshow Studio Erasmus. De talkshow is in de Rotterdamse Schouwburg, inloop vanaf 20:00. De toegang is gratis.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam