Ga naar de inhoud

"Een verademing om even alleen te zijn met mijn gedachten" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 4: van aangeschoten feestbeesten tot hoogzwangere vrouwen, ’s nachts zijn we allemaal welkom bij taxichauffeur Steffanie Ruiter.

“Eindelijk rust! Dat is wat ik denk als ik ’s avonds in mijn taxi stap om te werken”, lacht Steffanie Ruiter. De 29-jarige moeder van twee kleine kinderen vindt het een verademing dat haar werkdag pas ’s avonds laat begint en in de ochtend eindigt. “Met die twee handenbindertjes is mijn werk eerlijk gezegd een momentje voor mezelf, lekker ontspannen”, vertelt ze lachend terwijl ze Yfke van acht maanden een flesje geeft, door de kamer struint om de veeleisende driejarige Joek een speelgoedauto te geven en ondertussen belangstellend vraagt of de verslaggeefster trek heeft in een kopje koffie.

Mysterieuze uitstraling

Toen Steffanie acht jaar geleden begon als taxichauffeur naast haar studie Dierenverzorging, dacht ze niet aan een carrière in het heen en weer rijden van wildvreemde mensen. “Ik zocht een baantje om mijn studie te bekostigen en ben toen bij de Vlaardingen Taxi Centrale binnengestapt. Toen ik begon reed ik alleen overdag omdat mijn werkgever mij als jong meisje nog niet ’s nachts wilde laten rijden. Tot mijn ongenoegen, trouwens. Ik wilde juist in de nacht rijden. Heerlijk leek me dat.”
Na vele maanden zeuren om een nachtdienst kreeg de toen 21-jarige Steffanie eindelijk toestemming. “Het was precies wat ik ervan verwachtte”, blikt ze terug. “De momenten dat ik even alleen in mijn taxi zit, de rust, het alleen zijn. Ik vond het geweldig. En nu, jaren later en met een druk leven overdag met de kinderen, vind ik het nog steeds een verademing om even alleen te zijn met mijn gedachten. In mijn hoofd neem ik dan de dag door en geniet van de stilte om me heen. Soms heb ik de weg helemaal voor mezelf, kijk ik naar de lichtjes die de stad een mysterieuze uitstraling geven en kom ik tot rust.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures