En de Persprijs Rotterdam ging naar… In ieder geval níet naar zoiets spannends als een politieke rel of complot. Tara Lewis was erbij, keek ernaar en hoopt op de dag dat de journalistiek weer ontvlamt.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?
Al 33 reacties — discussieer mee!
scherpe opinie van Tara. Ik hoor bij die ouwe HVV- en RD’ers. Wel mis ik wederhoor van grote organisator Leo Pronk. Zijn reacties op kritische vragen op http://www.vandaagenmorgen.nl. Zo hoort journalistiek te zijn.
Bingo Tara! Dat inderdaad Mark Hoogstad het destijds af heeft moeten leggen tegen die über blije
PR-kipjes van De Buik stemt heel verdrietig. Maar ook uit deze discussie blijkt dat de betekenis van (ware) journalistiek een ruime is. Zelf ben ik van mening dat de Persprijs alleen zou mogen worden uitgereikt aan journalisten die ‘in stront roeren’. Een uitstervend ras lijkt het wel, wellicht voornamelijk door gebrek aan geld; onderzoeksjournalistiek is duur.
Het ligt allemaal niet te wachten op een zilveren dienblad. Je zal zelf even moeten zoeken. Maar echte grass-roots media wordt wel in Rotterdam gemaakt! In 3 jaar tijd heeft WeAreChangeRotterdam 300 films gemaakt… Check het zelf: https://www.youtube.com/user/WeAreChangeRotterdam/videos
Dat de verzameling advertorials van De Buik ooit een ‘Persprijs’ heeft gewonnen… Man man man.
“Op basis van de nominaties is die volledig terecht. Waar zijn de politieke rellen? De complotten? De wereld is tegenwoordig zogenaamd transparanter, maar in Rotterdam lijkt de journalistiek volledig lamgelegd door het communicatieapparaat van het stadhuis.”
Bestaat journalistiek dan alleen uit politiek? En ging het artikel van finalist Tamara Woestenburg niet exclusief over diezelfde politiek?
Afijn.
Ik vind politieke scoops niet meer of minder interessant dan elk ander verhaal. Sterker nog: juist voor politieke verslaglegging geldt optimaal dat wat gisteren een scoop was, vandaag oud nieuws is. Politieke journalistiek lijkt mij een ondankbare taak.
Ja, vierde macht, controlerende macht. Zeker. Erg goed ook dat het gebeurt. Maar journalistiek interessant? Mwah.
Dan vind ik het experiment van Justus (hoe maak je van zoiets als een internationaal bezoek een mooi verhaal, multimediaal, door één persoon en met beperkte middelen gemaakt?) een stuk interessanter. Ook Sanne Donders had van mij zonder problemen mogen winnen. Prachtige foto’s die de stad en haar inwoners opnieuw of voor het eerst laten zien.
Dat is voor mij journalistiek: de wereld laten zien en haar duiden, zodat nog duidelijker wordt hoe complex en mooi ze is, ongeacht of de uitkomst positief of negatief is.
Ik ben het met de conclusie van Tara Lewis volkomen eens, Justus Cooiman heeft best een leuk RPhO document gemaakt met mooie momenten, maar om daar nu de persprijs Rotterdam 2015 aan toe te kennen, een eervolle vermelding was meer dan goed geweest.
Er zijn in Rotterdam voor de persprijs 2015 heel goede kandidaten,
die journalistiek stevig aan de weg timmeren, voor mij had dat dit jaar
2015 eindelijk eens Vers Beton mogen zijn!
Groet,
Tom Gosselaar
De journalistiek is ‘dood’. Op de school voor de journalistiek leer je nu eenmaal niks. Jesse Frederik schreef daar ooit iets over. Hij kwam er les geven over economie. De studenten (als die al kwamen opdagen) snapten er niks van. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze het niet wilden snappen. Desinteresse. De huidige generatie gaat de journalistiek in om met hun postzegel in de media te kunnen verschijnen. Twitter-volgers verzamelen en ‘likes’ op facebook. En als ze daar dan verschijnen komt er een op emoties gebaseerde meningenbrij uit.
Je komt hier ook achter als je een vak hebt geleerd. Advocaten vertellen me dat berichten over rechtspraak in de media bijna nooit kloppen, medici zeggen dat over gezondheidszorg, planologen over bouwprojecten, ingenieurs over milieu-vraagstukken.
Gelukkig is er het internet. Als je in iets geinteresseerd bent, zoek je het gewoon op. De nieuwsconsument moet pro-actief op zoek naar info. En het niet meer laten opdissen door amateurs.
Dit legt de vinger op de zere plek. Hulde voor Tara.
Maar die masculiene roep om whisky in de la en blauwe rook hangend in een redactielokaal is gedoemd een roep te blijven.
Met alle respect voor VersBeton en Inge Janse, zij vinden – in de basis – dat er ‘verstandige mensen’ in Rotterdam aan het roer staan. En huiveren zèlf voor een andere politieke cultuur! Van die nieuwe generatie hoef je dus óók, helaas, niks te verwachten.
Klik eens naar Stadslog, Tara.
PS: ik zal, als blijk van waardering, een verwijzing naar je stuk op Stadslog plaatsen
“Met alle respect voor VersBeton en Inge Janse, zij vinden – in de basis – dat er ‘verstandige mensen’ in Rotterdam aan het roer staan. En huiveren zèlf voor een andere politieke cultuur! Van die nieuwe generatie hoef je dus óók, helaas, niks te verwachten.”
Als ik zou begrijpen hoe je tot deze conclusie kwam, zou ik mezelf op de borst kloppen. En als ik zou begrijpen hoe dit te maken heeft met het artikel van Tara, dicht ik mezelf Nobel-laureatische kwaliteiten toe.
ha it’s funny because it’s true!
Eigenlijk helemaal niet grappig dus, maar wel de pijnlijke werkelijkheid (ik val in de laatste van de opgesomde categorie klagers). Zodra er ook maar ergens 1 getal in een journalistiek stuk voorkomt kan je er donder op zeggen dat dat getal niet klopt. Vervolgens gaat dat ene getal wel haar eigen leven leiden. De journalistiek heeft een controlerende functie, maar wie controleert de journalistiek?
ach ja.. lekker freubelen over eten en muziek is gelukkig wel zo veilig. En waarom een prijs voor de “beste pers”, je reinste zelfbevrediging. Er zou juist een prijs voor de slechtste pers moeten komen, dan wordt er waarschijnlijk iets minder onzin gepubliceerd.
Inge, je kent toch de basisdefinitie van journalistiek toch wel? 🙂
Ik gooi er even een wiki-linkje tegenaan voor je: https://nl.wikipedia.org/wiki/Journalistiek
“Journalistiek is de discipline van het verzamelen, controleren, rapporteren en analyseren van het nieuws.” als je dit als checklist neemt, wat heeft de reportage dan Justus dan te maken met bovenstaande definitie van journalistiek?
Ik reageerde hier op het punt dat Tara alleen politiek noemt. Dat is een stuk smaller dan ‘nieuws’.
Of wat Justus doet journalistiek is, weet ik ook niet. Misschien moeten ze het gewoon de mediaprijs noemen. Vind ik überhaupt een stuk leuker dan dat archaïsche ‘pers’.
@Inge
Ik daag alle lezers van dit reactiepanel uit om door @Versbeton te scrollen en te toetsen op het blauwe-rook-en-whisky-in-de-la-criterium, een grappig, maar ook veelzeggend beeld dat Tara in bovenstaand stuk introduceert. En vertrouw op hun conclusies.
Wat wij onderling voor meningsverschillen hebben over de journalistiek (die volgens jou – citaat van hierboven – onder meer tot taak heeft te laten zien hoe ‘mooi’ de wereld is) en de bestuurscultuur in Rotterdam, bewaar ik graag voor een ander medium. Een podcast, bijvoorbeeld…;-)
@Inge: KLOPT. Mediaprijs misschien beter.
@VersBeton: waarom kan ik niet reageren op een reactie en moet ik dus opnieuw hier dit zo doen?
Als je klikt op “beantwoorden” dan kun je gewoon reageren op een reactie, en ontstaat er een thread. Zoals nu. Wat gaat er niet goed?
tsja, dat gaat dus niet. Scroll up hier. Ik mail je wel ff een screenshot
We agree to agree! Fijn. De Rotterdamse Mediaprijs. Ik heb er nu al zin an!
Alinea 1: geen idee wat je bedoelt, laat staan wat dat te maken heeft met politiek en/of verstandige mensen (excuses: ‘verstandige mensen’). Maar ik daag iedereen ook uit hoor!
Alinea 2: selectief en met aanhalingstekens citeren = altijd +1
Tot bij de podcast!
Koninklijk meervoud?
Je kan op een reactie reageren.
Je kan op een reactie op een reactie reageren.
Maar daarna houdt het reageren op en wordt het een zooitje.
En over reacties gesproken: Fijn dat er eindelijk weer wat discussie op Vers Beton is. Heb ik toch wel gemist. Misschien omdat je eerst vijf kilometer moet scrollen voordat je eenmaal van het einde van het artikel bij de reacties bent.
In-Soo en ik! Da’s inderdaad koninklijk meervoud. Toch, In-Soo?
Je pakt ook wel gelijk de leukste discussie mee hoor! Hans én In-Soo in één gesprek, dat is altijd goud. Het liefst zou ik http://www.versgesprek.nl willen starten, waarin beide heren willekeurige onderwerpen van willekeurig commentaar mogen voorzien.
@Inge: ik ben in een goedschikse bui vandaag. Ik ben het ook met jou eens. En ook met Hans! Wanneer gaan we nou afspreken ? Vers Gesprek vind ik een beetje braaf. Dan nog eerder Verse Drollen. Of Beton Rot.
Bal ligt bij Hans, zie ik in een e-mail van 27 oktober!
Even checken of dit werkt:
Deels, dus.
Ik zie heel de embed, inclusief poll! Wat zie jij dan?
Ik zie de embed, en de poll, maar wil het liefst gewoon hier blijven als ik stem. Maar dat ligt meer aan Twittert dan jullie 😉
Bastards! Bedankt voor de ux-ervaringen.
je hebt toch verschillende genres. je hebt nieuws, achtergronden daarbij, persoonlijke portretten enzovoorts. overigens vindt ik scoops in de journalistiek wel belangrijk, en ook de taak als controlerende macht. zonder dat zie ik het nut er niet van in.
Beste In-Soo Radstake,
Sorry, maar verwijzen naar de wiki definitie van journalistiek, kom op!
Nadat ik een kritisch stukje in Bogue van je las, kon ik je al niet meer als serieus nemen: “Zo’n 1 miljoen Rotterdammers”. Zucht… De rest van het cijferwerk heb ik toen ook maar gelaten voor wat het was.
http://bogue.nl/dries-mosch-verdient-buitenproportioneel-veel/
Criticaster
Ja ik begrijp nu wat je bedoelt. Ik heb het op de to-do lijst gezet van Florian!