Ga naar de inhoud

“What would Ahmed do?” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Inwoner van de Afrikaanderwijk Romana Vrede vond de reportage van Nieuwsuur over haar buurt niet representatief.  In navolging van burgemeester Aboutaleb gaat ze de confrontatie aan met de ogenschijnlijk xenofobe clientèle van buurtcafé Bloemfontein. 

Angst in de Afrikaanderwijk
beeld: Krzysztof Soroka

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • Het probleem is niet hun hersencapaciteit waar ze niets aan kunnen doen maar dat ze net zo veel stemrecht hebben. Dat wij het immoreel vinden om hieraan toe te geven. En dat wij te veel onze mond houden en zij dat juist meer zouden moeten doen. Om een lang verhaal kort te maken.
  Meer dan dit kan ik het niet verbloemen. Stap van je paard af en kijk gewoon de waarheid in de ogen.
  Namelijk dat het democratisch system niet meer voldoet en het verbeterd zou moeten worden.

 • Geen idee waar Kittycat het over heeft? Wellicht zit hij/zij in de verkeerde topic..
  Maar het geeft mij mooi een gelegenheid om Romana nog even op dit verhaal te wijzen, vandaag in de Telegraaf:

  “Leefbaar Rotterdam raadsleden Michel van Elck en Tanya Hoogwerf gaan schriftelijke vragen indienen bij het college om de wantoestanden bij Dagbehandeling Multifunctioneel Centrum (MFC) in gebied Feijenoord aan te kaarten. Het MFC is voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische- en gedragsproblemen.

  Een manager en drie medewerkers uit het zorgteam van dertig mensen zou de scepter zwaaien in het centrum aan de Brede Hilledijk. ,,Een Surinamer, Kaapverdiaan en een Marokkaan. Ze spreken er zelfs Surinaams, wie er wat van zegt wordt weggepest. Alle blanken zijn makamba’s, een scheldwoord.’’

  Makamba? Geen idee maar ik wordt er niet echt warm of koud van maar het schept wat evenwicht in de discussie. Kunnen we toch nog door één deur 🙂

 • Romano van harte gefeliciteerd met het behalen van die prachtige theaterprijs. Ik ben trots op je!
  60 jaar geleden kwam ik vanuit Groningen naar deze mooie stad. Wat ik me herinner is dat de kinderen vonden dat ik raar praatte. Ik heb me snel aangepast en ben zeer verknocht aan Rotterdam geworden. Ik denk dat we in Nederland wel blij moeten zijn met al die jonge mensen die hier willen komen wonen. Anders zal de vergrijzing genadeloos toeslaan. We hebben de vluchtelingen nodig. Ik woon niet in de Afrikaanderwijk maar kom er graag en ben nog nooit onheus bejegend door wie dan ook. Het kankeren zit de Rotterdammers wel in het bloed.

 • In het dorp waar ik veel verkeer hebben ze een enorme hekel aan de mensen in het dorp ernaast. Voetbal wedstrijden lopen ook strijk en zet uit de hand. Evenals de wedstrijden Spakenburg –IJselmeervogels en Katwijk – Quick Boys. Wat voor de wedstrijden over elkaar (streek of stadsgenoten) gezegd wordt, wil je niet weten.

  Ik weet na meer dan dertig jaar werken op de eerste multiculti school voor TVWO-VWO-HAVO –MAVO dat Hindoestanen heel ijdel kunnen praten over Creolen, dat Surinamers heel ijdel kunnen praten over Antillianen, dat Turken en Koerden soms elkaars bloed wel kunnen drinken, dat Serviërs, Kroaten en Bosniërs -ooit Joegoslaven – elkaar niet bepaald mogen en dat het gros van de moslims andersdenkenden als tweede rang beschouwt.

  Tijdens een voetbalwedstrijd kreeg ik na een overtrading te horen, dat ik een “teringlijer” was. “Kan niet. Ik ben ingeënt tegen TBC” zei ik tegen mijn verbijsterde tegenstander. Dat is de kern van de zaak. Niet alles letterlijk nemen en soms gewoon je schouders ophalen.

 • Beste Karin, ik zal mijn hysterie niet verdedigen want ben er niet trots op. Maar het overkwam me en dat verbaasde mij zelfs. Ik ben een stoere Rotterdamse en raak niet snel in paniek. Nu, echter, kwam het zo dichtbij dat ik al mijn humor en zelfrelativering even kwijt was. Mijn buren horen zeggen dat alle buitenlanders moeten ‘opkankeren’ kwam binnen. Vandaar.
  Daarnaast; Melodrama Toneelgenre; bijzonder treurig verhaal dat soms triest, soms hoopvol eindigt. Pathetisch wellicht. Maar je hebt gelijk dat ik me moreel superieur acht; Ik vind het beter dat ik niet zeg dat mensen moeten opkankeren omdat ze uit het buitenland komen.
  Ik weet niet wat Aboutaleb hier iets mee kan. Ben benieuwd eerlijk gezegd. Ik heb hem de uitgebreide versie van mijn brief gemaild.

 • Woont er sinds 2012?! Geboren en getogen aldaar. Ga eens kijken in de buurt van de putselaan. Oranjeboomstraat ook een mooi voorbeeld. Onderling weinig problemen, maar leven allen totaal langs elkaar heen in hun eigen culturele wereld. Pact van Zuid is er niet voor niets. Het gaat steeds beter, maar een samenleving, bij lange na niet.

  Wat het schelden betreft. Tatta’s be like ding op facebook gevolgd? Groeide op met k-kaaskop, bakkara enzovoorts, schelden is van alle kanten, maar het anti blank gehalte mag niet onderschat worden. Als blank zoiets als de tatta’s be like hadden gedaan over bijvoorbeeld surinamers, zou Quincy en de slaventijd mensen direct een aanklacht indienen. Onderling schelden mannen tegen elkaar, k-homo, flikker, hoor je daar iemand wat over zeggen? Niemand, hoor je iemand daarover? Nee. Hypocriet om wel zo te reageren als het over allachtonen gaat, maar homosexuelen schofferen, ga u gang

 • Romana woont er sinds 2012 maar vindt het haar recht om iemand die de veranderingen in de Afrikaanderwijk gedurende de afgelopen 40 jaar heeft meegemaakt te veroordelen zelfs zonder de man te hebben gesproken. Romana hanteert gelukkig niet met het K-woord maar eigenlijk is de strekking van haar keurig verwoorde verhaal van gelijk niveau.

  Ik zag een gepensioneerde oer-Rotterdamse havenarbeider- een vent opgegroeid in het na-oorlogse Rotterdam waar je toen 6 dagen per week werkte, een man die die met zijn “klauwen zijn vreten verdiende”
  Zo’n man wordt dan uitgezocht door een verslaggever met dubbele agenda die de man een borreltje aanbied en hem dan uitnodigt zijn hart te luchten. En daarna nog even naar de Turkse sportschool, (niet naar een koffiehuis natuurlijk) voor een unbiased verhaal van de andere kant samengevat in die ene zin “een Hollander om 12 uur in de kroeg dan weet je het wel”

  En daar heb je het verhaal, niemand die ziet dat de oude man al lang gepensioneerd is en uit heimwee een paar keer per week zijn oude buurtkroeg bezoekt, niemand die opmerkt dat jonge Turkse mannen in plaats van te werken ’s middags om 12 uur in de sportschool staan.
  (Ik weet het, misschien hadden ze allemaal nachtdienst zoals al die anderen die om 12 uur s’ middags daar buiten rondhangen. Die ziet u ook toch?)

  En ook U beste Romana trapt er met open ogen in dit en vind dat u zonder met de oude man te hebben gesproken hem hier als xenofoob mag neerzetten. Er valt voor u nog veel te leren in dit leven begin er vandaag nog mee is mijn advies.

 • Ik heb het in mijn reactie over de bekrompen pvv-aanhangers en dergelijke waar iedereen last van heeft, daar gaat het artikel immers over. Ik had dat er bij moeten vermelden zie ik nu. En vervolgens heb ik het over de oorzaak van het hele probleem wat in de doofpot wordt gestopt.
  Wat men nu probeert is dorpsgekken wijsheid en tolerantie bij te brengen, omdat het er veel zijn.
  Terwijl het democratisch systeem juist verbeterd moet worden en daarmee sneller bent met het oplossen van het probleem.
  Het grootste probleem is eigenlijk generalisatie: Nederlanders, immigranten, buitenlanders, moslims… Het geeft veel mensen te snel het idee dat een groep over een kam te scheren is. Mij zelfs ook heel onbewust. In het moment supreme. Als ik verbaal word aangevallen op een onredelijke manier kost het me ook een tijdje om tot mezelf te komen en te beseffen dat dat echt idiote lui moeten zijn, die niet de moeite waard zijn om over na te denken, en dat het niet door hun afkomst is. Je komt op zo’n moment in een negatieve spiraal tot je denkt dat een bepaalde vriend diezelfde afkomst heeft en zoiets nooit zou zeggen.
  De hamvraag is dus: vind je het werkelijk prima dat je evenveel zeggenschap hebt als een stel kansloze hangjongeren van welke afkomst dan ook?

  Ik ben geen goede verhalenverteller, nooit willen worden ook, maar ik hoop dat m’n punt nu duidelijk is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam