Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Na dertig jaar afwezigheid keert columnist Steef Stap terug naar de kop van Charlois. En hij zag dat het goed was. Wat heet, het zou zomaar dé nieuwe hotspot kunnen worden.

hotspot-charlois_kris-soroka

De jaren ’80, aan de Doklaan, kop van Charlois. Hét muziekpodium op Zuid dat korte tijd furore maakte. De hoogtijdagen van de Nederpop. Een onmogelijke popzaal, maar mijn generatie kwam er in groten getale. Als haringen in een broeierige ton genoten we van de Nits, toen nog een rockband. Maar net als vele andere poppodia in de stad, stierf ook dit liedje een vroege dood.
Ruim dertig jaar zette ik geen stap in de buurt, ik had hier ook niets te zoeken. Tot vanavond. Ik zag het meteen aan de buitenkant. Dat voormalige havenkantoor op het Charloisse Hoofd. Nu een statige villa die schittert in het oranjerood van de avondzon. Stijlvol opgeknapt aan de buitenkant. Is dit Turkse restaurant niet… Het Berenei van weleer? Ik twijfel, maar het moet haast wel. Dit weerzien bevalt me. Waar de AH-restaurantzegels al niet goed voor zijn.
Pakt de buitenkant me als een warm bad, binnen wacht me een koude douche. Het interieur? Strak, steriel, sfeerloos. Waar is dat knusse tentje van weleer gebleven? Het personeel? Ik kan ze op geen glimlach betrappen. Het diner? Ook al niet wat je van een Turks eethuis verwacht. Naast ons zit nog welgeteld één stel. Geen zondagavond om over naar huis te schrijven. Gauw afrekenen en wegwezen.
Het is donker als we naar buiten lopen. We slenteren voor een afzakkertje langs de zuidoever van de Maas. Een zuchtje wind. De bladeren van de populieren dwarrelen over het wandelpad. We passeren de fietstunnel met haar markante entree van glas en oranjebruine tegels. Een monument van architectuur, zo bouwen de ingenieurs ze niet meer. ‘Hier’ lees ik op de koperkleurige koepel, daar aan de overkant. ‘Daar’ luidt het opschrift op de koepel hier aan deze kant.
Het is stil in de stad, vanavond heeft niemand haast. Een knalrode, lange containerboot schuift over de rivier. Het water klotst zachtjes tegen de oever. Rechts voor ons kijken we op het SS Rotterdam, de wolkenkrabbers op de Wilhelminapier en de drie karakteristieke bruggen achter elkaar. Een bekend en geliefd plaatje. Maar nooit zagen we de pronkstukken van de stad zo kolossaal naast elkaar. Op de Lloyd- en Müllerpier steken bewoners van de nieuwbouw hun lichten aan. Dit is de stad aan de stroom zoals Rotterdammers haar zo graag zien. Ze geeft ons rust, ruimte en een vleugje romantiek, zodat we toch nog voldaan naar huis rijden.
Charlois, was dit niet die Vogelaarwijk waar we met een grote boog omheen liepen? De kop heeft in ieder geval genoeg potentie om het tot de volgende hotspot te schoppen. Na de revival van Katendrecht en de Hofbogen, gok ik nu op de kop van Charlois. Een geduchte kandidaat met veel miskende kwaliteiten: uitstraling, karakter en geschiedenis. Die moeten zich vroeg of laat toch een keer laten gelden. Creatievelingen, ondernemers en kunstenaars: er ligt een pot met goud op Zuid. Wees er nu bij om straks te scoren. Een goed verstaander moet aan deze woorden genoeg hebben.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Steef Stap

Steef Stap

Steef Stap werkt als adviseur zorg & welzijn in de regio Delft-Den Haag. Daarvan probeert hij in zijn columns en verhalen juist weg te blijven. Hij groeide op in een Vlaams dorpje dat doet denken aan het Reetveerdegem van Dimitri Verhulst in ‘De helaasheid der dingen’. Na Brussel en Antwerpen lokte de liefde hem definitief naar de periferie van Rotterdam, waar hij nu ruim dertig jaar woont.

Profiel-pagina
ksoroka_300x300

Krzysztof Soroka

Illustrator

Krzysztof Soroka (1987) is een Nederlands-Pools visueel artiest. Afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie en werkzaam in Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Wat zegt die man nou eingelijk?
  Dat stuk, daar is al jaren niets mis mee, net als de dijk daar in de buurt.

 2. Profielbeeld van Arie
  Arie

  Mager artikel. De conclusie is helemaal waar, Charlois is een leuke wijk, met veel potentie. Maar om dat te beschrijven moet je wel verder kijken dan dat kleine stukje tussen Iskender en de Maas. Even doorstappen, Steef.

 3. Profielbeeld van Jaap
  Jaap

  Het NRC of de NRC? Het SS of de SS? In het laatste geval: (het) stoomschip (de) ‘SS Rotterdam’.

 4. Profielbeeld van Setkin Sies
  Setkin Sies

  Fijn dat is verwoord, wat wij al wisten.

  Trotse en dik-tevreden bewoner van Oud-Charlois!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.