Ga naar de inhoud

"De behoefte om in contact te staan met de ander, zelfs iemand die je niet kent" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 6, de laatste van de serie: vrijwilliger Alex Hof zorgt bij Sensoor voor menselijk contact als het het hardst nodig is.
“Zal ik je eens wat vertellen”, begint Alex Hof voordat de koffie goed en wel klaar is. Hij loopt heen en weer tussen de knusse woonkamer en de keuken, onderwijl de koektrommel zoekend. “Ik vind het heerlijk om nachtdiensten te draaien. Het zijn vaak mooie avonden en omdat de telefoon van het kantoor doorgeschakeld staat naar mijn huis, hoef ik de deur niet uit. Ik zet ’s nachts een goede kop koffie en installeer mezelf op de bank, naast mijn telefoon. Altijd benieuwd wat die nacht gaat brengen.”

Alex Hof is vrijwilliger bij Sensoor en heet in het echte leven geen Alex Hof. Het is wellicht niet eens een man, want de telefonische hulpdienst heeft een strikt privacybeleid. Alles is anoniem en blijft anoniem. Dat is bijna surreëel in het hedendaagse leven waarin vrijwel alles in de openbaarheid gebeurt. De bellers weten hun privacy geborgd en de medewerkers ook.
“Het maakt dat we ons werk kunnen doen”, verklaart Alex die anonimiteit. “Je wil elkaar tenslotte niet in de supermarkt tegenkomen, is het niet? Of erger: dat iemand die mij kent en behoefte heeft zijn verhaal anoniem te vertellen, maar dat niet doet omdat hij het risico loopt mij aan de telefoon te krijgen.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam