Ga naar de inhoud

Jeugdsentiment is geen argument tegen volksgezondheid — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Zihni Özdil heeft warme jeugdherinneringen bij de vuurwerktraditie, maar vindt dat we ermee moeten stoppen. Hij roept Rotterdam op het goede voorbeeld te geven.

Vuurwerkkees
Vuurwerkkees, IkRotterdam beeld: Evalien Lang

Al 9 reacties — discussieer mee!

 • Waarom verbieden als handhaven in de vuurwerkloze uren al in het geheel niet lukt? Legaal vuurwerk afsteken mag enkele uren per jaar. De rest van het jaar is afsteken illegaal, maar het gebeurd toch en de pakkans is nihil op dit moment. Handhaaf eerst de huidige regels, voordat je de regels uit breidt.

 • Steeds minder vuurwerk slachtoffers!! Steeds meer alcohol slachtoffers!!
  Minder fijnstof gemeten dan jaar ervoor! Over het milieu beginnen, wat een non-argument is dat.
  China heeft een enorm smog probleem, komt echt niet door ‘ons’ vuurwerk. Wat dacht je van al je apparatuur, wat dat voor belasting op het milieu is geweest. Hoeveel plastic in je koelkast?

  Verbieden is geen beleid. Straks krijg je dat de hardste schreeuwers gelijk krijgen en er allerlei verboden ingevoerd worden. Men vergeet dat een verbod nageleefd moet worden, oftewel oom agent moet er tijd in gaan steken, willen we dat? Heeft iemand NU nog last van het vuurwerk? Hoe doet men het in andere landen? Het vuurwerk waar men het meeste last van heeft wordt aangestoken door opgeschoten jongens voor 31/12 20:00 en is 99% illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk houd je niet buiten de deur, net al machine geweren niet buiten de deur worden gehouden. Dus wat hou je tegen dan? Je kan het beter controleren dan dat het in de illegale circuit gaat.

  Laat eens geografisch zien waar het overlast het grootst is en waar de meeste ongevallen voorkomen, ik durf te wedden dat gemeentes zoals Laren en Wassenaar er niet tussen staan.

  Die vuuwerk show was ook om te huilen!!!

 • Ik lees dus een pleidooi in de comments om machinegeweren toe te staan. Je maakt wel wat los, Zihni.

  Verder snap ik de vergelijking met autorijden niet. Er zijn maar weinig mensen die per vuurpijl naar hun werk reizen.

  Daarnaast doen we er alles aan autorijden te reguleren, is een enorm deel van onze openbare ruimte zo ingericht om andere mensen tegen auto’s te beschermen en mogen auto’s steeds minder vuil zijn.

  Voor vuurwerk is geen enkel nut, het enige argument voor is ‘ik vind het leuk’. En dan is de vraag: is het ‘ik vind het leuk’ van de ene groep belangrijker dan het ‘ik vind het niet leuk’, ‘ik kan niet ademen door de kruitdampen’, ‘ik durf niet naar buiten’, ‘mijn huisdieren worden gek’, ‘er raken mensen hun oog/hand kwijt en daar betalen we allemaal aan mee’, ‘het herinnert me aan de oorlog die ik heb meegemaakt’ en ‘het is slecht voor het milieu’ van anderen.

  Zoals ik het zie zijn er veel meer argumenten tegen en eigenlijk geen voor, behalve dan wanneer je jezelf zo belangrijk vindt dat je echt gelooft dat je de wereld en gezondheid van andere mensen mag verzieken omdat jij het leuk vindt.

  Opvallend ook dat het in de comments weer gaat over een verbod. Zihni zegt niet dat hij een verbod wil, hij roept mensen op te stoppen. Dat is iets anders.

 • Het is niet zo erg moeilijk.
  Ieder rotje zonder lontje of met een kort lontje na de jaarswisseling ruilen voor een rotje met een lang lontje. Alle kinderen boven een bepaalde leeftijd in mijn buurt wisten, dat ik dat deed.

  Illegaal vuurwerk is natuurlijk het probleem.
  In mijn jeugd konden we bij de Chinees in de Spanjaardstraat het hele jaar door vuurwerk kopen.
  Rotjes in de zomer hadden een veel groter effect.

 • Wat een waterdicht betoog van lik mijn vestje. Een beetje memoreren, wat cijfers op een rij zetten en klaar is kees. Dus als 600 mensen op de spoedeisende hulp belanden is dat een gevaar voor de volksgezondheid? In 2014 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Auto’s dan ook maar verbieden?

  Het enige waarvan mij dit overtuigt is dat vuurwerk een uitstekende vorm van natuurlijke selectie is. Fijne jaarwisseling, Zihni.

 • We doen er ook alles aan om verkeersslachtoffers te voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld een rijbewijs nodig en je mag niet drinken en autorijden tegelijk.

  Wat je argument van ‘natuurlijke selectie’ betreft: http://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/18673-vooral-kinderen-en-omstanders-slachtoffer-van-vuurwerk.html

  Persoonlijk vind ik de stad op 31 december verschrikkelijk, net een oorlogsgebied. Ik ken veel mensen die op straat grote angsten uitstaan en liever niet naar buiten gaan. Ik vind dat niet normaal meer.

 • Beste Tara,

  dank voor je reactie.

  Maar ik ben het eens met wat Eeva zegt over auto’s. Daarnaast vraag ik me af of een vervoersmiddel vergelijken met een “traditie” waarbij vuurpijlen en rotjes worden afgestoken, wel verstanding is.

  En ja, persoonlijk krijg ik altijd een onsmakelijk gevoel als mensen het “natuurlijke selectie”-argument gebruiken.

  Ik denk ook niet dat die omstanders die elk jaar wel een oog verliezen door vuurpijlen van anderen dat argument zullen waarderen.

  Bovendien pleit ik nergens voor een verbod. “Ermee kappen” kan ook uit een bewustzijnsproces komen.

 • En dat autorijden en drinken dat gebeurt echt nooit toch?! Net als dat iedereen netjes hansfree belt, richting aangeeft, niet door rood rijdt, gordel omheeft, enzovoorts. Er rijden ook geen mensen rond zonder rijbewijs.

  Je mag vuurwerk onder 16 jaar niet kopen. Je mag geen illegaal vuurwerk hebben.
  Je mag het niet steken voor 31/12 20:00. Er zijn dus al regels!

  Wat die slachtoffers betreft, veels te gemakkelijk, want de situatie staat er niet bij. Kinderen die met romeinse kaarsen op elkaar aan het schieten zijn. Wat ook een goede is, zoek eens hoe veel ongelukken met sterretjes zijn gebeurt, dat waren er al verschrikkelijk veel. Blijft er niet veel over van ‘echt’ vuurwerk
  Ik denk nl dat NIET GOED gebruik van vuurwerk ongelukken met zich mee brengt.

  Voor BBQ-en heb je ook geen ‘rijbewijs’ of dergelijke nodig, gebeuren jaarlijks vele erngstige ongelukken en is slecht voor het milieu, ook maar verbieden?!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam