Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Ferrie kun je met Kerst in de wasserette vinden.

Pendrecht
kerstverlichting in Pendrecht Beeld door: beeld: Saskia Wigbold

Mijn wasmachine is al twee jaar kapot – en het is fantastisch. Elke 14 dagen mag ik naar de wasserette, de beste plek voor liefhebbers van obscure romantiek. Het genadeloze tl-licht, de kille tegels, blinkende machines, de pregnante geur van waspoeder… De wasserette is het ultieme decor voor rauw grootstedelijk leven.
Buiten is het donker en miezerig. Binnen voeren eenzame zielen collectief een reinigingsritueel uit. Het ritueel begint exhibitionistisch, als het groezelige wasgoed aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. Met toewijding wordt het juiste programma gekozen en het wasmiddel gedoseerd.
Als de machine draait, staat de wereld even stil. Sommige bezoekers beginnen een gesprek, anderen duiken in hun telefoon. Een enkeling pakt er zelfs een poëziebundel bij. Ik ga voor het raam zitten en kijk over de drukke winkelstraat. Ik weet zeker dat ik ooit de liefde van m’n leven zal ontmoeten in de wasserette. Als het hier klikt, dan zit je voor altijd gebakken.

Mensen hebben rituelen nodig, en december staat er bol van. Maar met de meeste tradities heb ik weinig. Neem kerst. Kerst is leuk voor christenen en proleten. Maar als je niet in God gelooft of spuugt op kunstmatige gezelligheid, verzin dan iets beters. Daarom besloot ik vorig jaar met Kerstmis naar de wasserette te gaan, om te zwelgen in zelfgekozen afzondering.
Dat viel vies tegen.
Kerst in de wasserette bleek ongekend populair. De ruimte was afgeladen, en er heerste een vrolijke stemming. Natuurlijk. Het merendeel van mijn Delfshavense buurtgenoten viert nooit kerst. Ze hadden massaal de vrije dag te baat genomen om hun dekbedden, gordijnen en bankhoezen te reinigen.

Dus, wat doen we deze kerst? Wasserette zoeken in een Hillegersberg of andere buurt met uitgesproken autochtoon profiel? (Zouden ze überhaupt een wasserette hebben in Hillegersberg?)
Stiekem hoop ik, dat ik nog snel de liefde van m’n leven ontmoet. Als onderdeel van een klef stel wil ik me best overgeven aan een mierzoete Totaal Kerst Ervaring. Persoonlijk dacht ik aan het concert in de Laurenskerk met Weihnachtsoratorium en Messiah. Mocht je je aangesproken voelen: je kunt je melden bij de Wash-O-Matic op de Nieuwe Binnenweg.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
Saskia Wigbold

Saskia Wigbold

Saskia Wigbold woont in Rotterdam waar ze zich vertrouwd
voelt als in een dorp maar nog steeds kan ronddwalen als in
een onbekende stad. Ze is visueel en ruimtelijk ontwerper.
Ze biedt taal kunstprojecten aan in het onderwijs, en houdt zich graag bezig met maatschappelijke onderwerpen in de journalistiek

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.