Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De grootste partij hoort de motor te zijn die de coalitie draaiende houdt. Leefbaar Rotterdam lijkt het maar niet te lukken die rol met overtuiging op zich te nemen. Peter van Heemst weet waarom.

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Angst, naïviteit, regeerlust en laconiek leiderschap. In de politiek is dat een gevaarlijke mix. Een bron van permanente onrust. Kijk naar Rotterdam en zoom in op Leefbaar. De grootste coalitiepartij hoort een bron van rust te zijn, de motor die de coalitie draaiende houdt, een baken in roerige politieke tijden. Leefbaar Rotterdam lijkt het maar niet te lukken die rol met overtuiging op zich te nemen. De onmacht die Leefbaar Rotterdam bij tal van kwesties, op veel plekken en op verschillende momenten laat zien, is zorgelijk. En dan heb ik het niet over vervelende dingen die anderen Leefbaar Rotterdam aandoen of over tegenstanders die haar te snel en te slim af zijn. Nee. In een angstaanjagend tempo lijkt Leefbaar Rotterdam er zelf voor te kiezen de ene fout op de andere blunder te stapelen, de ene misser op de volgende misstap te laten volgen.
Laat me het geheugen opfrissen. Het gezag van politiek leider Joost Eerdmans werd al kort na de verkiezingen grof ondermijnd door een coup van Ronald Schneider, oud-fractieleider van Leefbaar Rotterdam. Hij gooide zich tegen alle interne afspraken in plotsklaps in de strijd om het wethouderschap. Dankzij een dealtje dat in de achterkamers van het stadhuis met de oppositie was gesloten, won hij die ook nog. Deze kwestie sleepte zich lang voort, maar na een maand of zes, zeven leek de rust in eigen kring te zijn teruggekeerd.
Binnen Leefbaar Rotterdam ging het weer gigantisch mis toen er in Rotterdam een azc ging komen. Er werd een dubbelstrategie bedacht. De drie Leefbaar-wethouders zouden in het college van burgemeester en wethouders tegen de komst van het asielzoekerscentrum stemmen, maar zouden achter de schermen wel aan de realisatie meewerken. Dat was, alle knappe media-acties van Leefbaar-woordvoerder Ronald Buijt ten spijt, een onhoudbare positie. Nee zeggen, en ja doen. Daar houden Rotterdammers niet echt van.

In diezelfde periode staakte Leefbaar Rotterdam haar verzet tegen de aanleg van een nieuwe rijksweg aan de noordkant van Rotterdam, de verbinding tussen de A16 en A13. Maandenlang hadden wijkbewoners in Ommoord hun hoop op Leefbaar Rotterdam gevestigd. Want Leefbaar Rotterdam eiste van de minister meer geld om de weg goed in te passen, zodat de hinder voor omwonenden tot een minimum beperkt zou worden. Een meerderheid in de gemeenteraad steunde deze spijkerharde opstelling van Leefbaar. Die bleek gebakken lucht. Leefbaar Rotterdam kwam er te laat achter dat de plannen al 100 procent in kannen en kruiken zaten. Ze liet haar eisen vallen. De weg komt er.
Het laatste voorbeeld: vorige week barstte de strijd over het azc opnieuw los. Dit keer niet in de gemeenteraad, maar in de gebiedscommissie IJsselmonde. Tot verrassing van vriend en vijand werkte Leefbaar Rotterdam (met 7 van de 15 zetels veruit de grootste partij) volkomen onverwacht het CDA uit het commissiebestuur. Het verhaal werd alleen nog maar bizarder toen bleek dat uitgerekend Leefbaar Rotterdam een aanbod van de wethouder had afgeslagen om in dit conflict tussen CDA en Leefbaar te gaan bemiddelen.
In de nesten komen door eigen toedoen. Het is het ergste dat je van een politieke partij kunt zeggen. De verklaring? Het laconieke politieke leiderschap van Joost Eerdmans speelt een rol. Hij is ontspannen. Te ontspannen vaak. Dan slaat het om in nonchalance. Regeerlust? Jazeker. Ook die speelt een rol. Een hele grote zelfs. Op niets, maar dan ook niets, was Leefbaar Rotterdam na acht jaar oppositie zo gebrand als op het (weer) besturen van de stad. Dus hebben ze er alles, maar dan ook alles, voor over om aan het roer te blijven. En angst is er, veel zelfs, voor de komst van de PVV naar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
Onrust in Leefbaar is onrust in de coalitie. En onrust in de coalitie is onrust in de Rotterdamse politiek. Die onrust houdt aan tot maart 2018.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van John C
  John C

  Grappig, dat u de baard aanhaalt van de Noorse allochtoon, 3e generatie, meen ik te weten.
  In mijn tijd had de baard nog een functie van enige affiniteit voor creativiteit en sociale bewogenheid. In de volksmond sprak men van ‘artistiekelingen’. Voor de generatie van een vijftal jaren ouder kreeg de baard bij bepaalde figuren meer de functie van zich als uitzonderlijk te etablieren zonder daarbij een échte bijdrage aan sociale structuren te leveren.
  Dat klopt in dit geval ook wel, want als je hét interview leest van de hr. S in dit magazine dan vind je daar een opmerking in over ‘spierballen rijen’ staat.
  Dat was onder pubers toen een soort standrechtelijke afstraffing voor alle ventjes, die zich niet aan de toenmalige spelregels van die sociale groepen hielden. Een soort van ‘matennaaiers’, dat in het leger werd afgestraft door een ‘wasbak speciaal’.
  De hr. S. schijnt met het eerste regelmatig te zijn geconfronteerd en na tig jaar nog steeds niet te begrijpen waarom juist hij geslachtofferd werd.

  En bovendien manifesteert hij zich in dit geval ook nog door te pas en te onpas ‘gristelijke’ termen te gebruiken.
  En wat moet je dan met zoiets.
  Mijn antwoord is kort en duidelijk ‘niets’.

  Gewoon negeren.
  Net zoals de PVV rondom de media met succes een cordon sanitaire heeft gelegd, moet je hen gelijkelijk behandelen en ook geen platform geven

  Zowel LR als PVV schermen met de cretologie van “Dit behoort niet tot gedachtegoed van Pim”
  Gelul van de eerste orde, want als Pim nu nog zou leven dan was hij intelligent en gewiekst genoeg om een duidelijke en aan deze tijd aangepaste standpunten in te nemen en dat persé niet over te laten aan een paar omhooggevallen discipelen.

  Terugkomend op het artikel, zeg ik “correct gezien” maar ach, ik ben maar baarddragend en 5 jaar ouder dan S.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  3 Waarom ziet u wel de splinter in het oog van uw broeder, maar merkt u de balk in uw eigen oog niet op? 4 Of, hoe zult u tegen uw broeder zeggen: Laat toe dat ik de splinter uit uw oog haal; en zie, er is een balk in uw eigen oog? 5 Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen.
  Matteüs 7:3-5 (HSV)

  1. Profielbeeld van Ome Joop
   Ome Joop

   Wat die splinter, balk en huichelaar betreft, wat ga jij de volgende gemeenteraadsverkiezingen stemmen, Ronald? PVV of Leefbaar Rotterdam? Of wordt het gewoon tactisch ‘nog niet besloten’ of ‘wat anders’.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Als ik je naam weet, krijg je mijn antwoord. Lijkt me overigens noch interessant noch moeilijk te raden.

   2. Profielbeeld van Henk
    Henk

    Bebaarde man met exotische naam die in de spelonken van het internet heilige teksten opdist… anyone?

 3. Profielbeeld van Simon
  Simon

  Een nietszeggende, opgewarmde oude hap. Je pakt een paar uitgekauwde verhaaltjes, slaat er een nietje doorheen en noemt het een column. Over nonchalance gesproken.

  Zeg eens eerlijk, krijg je hiervoor betaald Peter?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.