Ga naar de inhoud

"'s Nachts verhoud je je niet meer tot iemand anders, enkel tot jezelf" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Terwijl in slaapsteden de tijd ’s nachts stilstaat, gaat het leven in een stad als Rotterdam onbevreesd door. Taxi’s rijden, beats knallen, ambulances redden, broden rijzen, telefoons rinkelen en tuinen leven. Vers Beton laat die verhalen graag zien aan de hand van ‘De Nacht’, een magazine van hulpdienst Sensoor voor en door de mens in de donkere uren. Aflevering 5: filmregisseur Jasper Bruijns legde het nachtleven van Rotterdam vast als ware het pictures from life’s other side.

“Samen maar toch alleen is typisch voor grote steden, ook voor Rotterdam”, schijnt Jasper Bruijns gezegd te hebben tijdens een interview over zijn film ‘Welterusten’. De 25-­jarige regisseur won de Tent Academie Award, de prijs voor het beste afstudeerproject van alle kunstacademies, met zijn film over Rotterdam. Of specifieker: de nacht in Rotterdam. Vooral de eenzaamheid en het desolate gevoel dat grote steden soms bij toevallige passanten kunnen oproepen. Jasper heeft altijd al een fascinatie gehad voor de nacht en hoe de mens zich hiertoe verhoudt. Voor zijn afstudeerfilm hoefde hij dus niet lang te denken over het onderwerp.

Kwetsbaar en menselijk

“Ik voel me aangetrokken tot de nacht en ik weet nog niet precies waarom dat zo is. Maar het heeft te maken met het ongrijpbare van de nacht en de manier waarop mensen hiermee omgaan. Of, beter gezegd: hoe de nacht mensen verandert. Voor ‘Welterusten’ heb ik mensen gevolgd die overdag werken in het zakelijke hart van Rotter­dam. Overdag zijn ze handelaar, bankier, zaken­man of spelen ze een andere rol. ’s Nachts hoef je geen rol te spelen. Je bent dan vaak alleen en je hoeft je niet te verhouden tot een ander. Je legt als het ware je ‘rol’ neer. Zo kun je zijn wie je bent en voelen wat je echt voelt.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures