Ga naar de inhoud

‘Slimme stad’ heeft nog wat lobbywerk nodig — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is uitgeroepen tot één van twintig ‘Smart Cities van 2015′ door The New Economy. Wat houdt dat in, een smart city? Waarom wordt Rotterdam alom bejubeld? En wat merken we hiervan in ons dagelijks leven?

Waterplein
Het Waterplein kan bij regenoverlast 1,7 miljoen liter water bergen beeld: Frank Hanswijk

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Wat tussen al het smart city-gejubel van de gemeente nog wel interessant is om op te merken (naast vele andere zaken die open data minder jubelwaardig maken dan dat ze vaak gepitcht worden, maar dat is van later zorg), is dat diezelfde hyperambitieuze stad ergens vorig jaar (zo bij de start van het nieuwe b&w) ervoor gekozen heeft om de Rotterdam Open Data store wel in stand te houden, maar enkel datasets toe te voegen wanneer daarom gevraagd wordt.

  Het resultaat: Rotterdam is van de G4 de enige stad met een open data-store waarin het aantal datasets tussen 2014 en 2015 juist afgenomen is. Heel, eh, smart. Je kan zeggen wat je wil over Korrie Louwes, maar die verdedigde de waarde van open data met verve, iets wat ik bij het nieuwe b&w nog niet merk.

 • Mooi is ook dat je met dat smart-gebeuren ook kan meten hoeveel mensen eten en sporten. Dan kunnen de zorgpremies van de sporters omlaag en die van eters omhoog. Plus je kunt registreren wat voor geloof of politieke overtuiging iemand heeft. Daar kun je vervolgens ook bepaalde ‘dingen’ mee gaan doen. Wat voor ‘dingen’ hangt natuurlijk af van de machthebbers die we tzt hebben. Een Trump zal dat soort kennis anders hanteren dan een Obama. En als we cash verbieden, kunnen we veel gemakkelijker ‘winst afromen’ bij mensen. Of ze verplichten bepaalde goederen te kopen uit een branche waar het slecht meegaat. En automatisch negatieve rente afschrijven. En DNA-databanken aanleggen zodat werkgevers direct kunnen aflezen of een potentiele werknemer iets onder de leden heeft.

  Ja, dat belooft heel veel goeds!!!

 • De geschiedenis leert telkens weer: De wal keert het schip. Het heeft geen enkele zin om tevoren opti- dan wel pessimistisch te zijn. De dingen gebeuren gewoon. En daarvan gaat 50% mis. En die 50% komen aan het begin (fase 1). Zonder scientific management (lopende band e.d.) geen holocaust, en zonder Einstein geen atoombom op Hiroshima. In fase 2 wordt de boel vervolgens gereguleerd, op basis van geleerde lessen.

  Dus ik ga er van uit dat er eerst nog heel veel ellende gaat komen van het ICT-/smartgebeuren. Daarna zal het worden ‘geassimileerd’…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures