Ga naar de inhoud

Real recognize real

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de dubbele editie van januari en februari onderstreept Jelena het belang van tegendraadse radio-dj’s.

Ik vertel niks nieuws als ik zeg dat grote radiozenders tegenwoordig weinig meer zijn dan voorspelbare vergaarbakken van de meest irritante hits. Er zijn andere mensen, vaak oudere mensen, die er veel meer over kunnen zeggen dan ik. Mijn generatie muziekliefhebbers heeft nooit echt naar Slam FM of 538 geluisterd, hooguit tijdens een lange autorit, als de USB-kabel vergeten bleek te zijn.
Toch heb ik soms last van een vreemd soort gemis, omdat ik weet wat radio zou kunnen zijn. Een playlist vol Adele en Dotan in elkaar flansen is nauwelijks een uitdaging. Veel lastiger is het om luisteraars enthousiast te maken voor muziek waar ze nog nooit van hebben gehoord.
Afgelopen oktober was ik bij een vertoning van de documentaire Radio That Changed Lives, over de New Yorkse radio-dj’s Stretch & Bobbito. Dit illustere duo had een neus voor talent, was de eerste die latere supersterren als Nas en Wu Tang Clan draaide en bepaalde zo’n beetje waar hiphopliefhebbers naar luisterden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam