Ga naar de inhoud

Rotterdam bewijst: CO2-afvang is geen oplossing voor kolencentrales — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wetenschapsjournaliste Rosanne Hertzberger en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg maken zich schuldig aan wetenschappelijk populisme, vindt Ties Joosten. Het afvangen van CO2 uit kolencentrales is te duur en te inefficiënt.

CCS en kolencentrales
beeld: Tim Sake

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Een half miljard euro (125 stadsinitiatieven!!) publiek geld. En daarme ‘subsidieren’ we dan hét excuus voor het langer openhouden van kolencentrales van schathemeltje rijke energiereuzen? Want het is hun reddingsboei om die centrales langer open te kunnen houden nu de politieke druk echt toe neemt. Laten we die ‘subsidie’ inderdaad maar niet doen…

  • Goed stuk! Plus:

    – Opgeslagen CO2 kan ontsnappen en als gaswolk gezondheidsrisico’s veroorzaken. Als het gaat lekken in de oceaan, tast dit het marine leven aan;
    – Om CCS mogelijk te maken, moet er extra energie worden gebruikt (soms tot wel 30%!). Dit lijkt me niet de bedoeling.

    Over ‘wetenschappelijk populisme’: die wetenschap gaat nog wel, die beantwoorden een vraag die ze bezighoudt (kun je CO2 afangen en opslaan?) Maar het zijn de heren beleidsmakers techno-optimisten en roze-brildragers die denken dat CCS het klimaatprobleem gaat oplossen. Het is gewoon een lapmiddel en past naadloos in het ecologische modernisme dat stelt oplossingen voor milieu en klimaat te kunnen vinden binnen de vrijemarktmechanismen.

    CCS en biobrandstoffen: de nieuwe religie van het kapitalisme. Business as usual.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam