Ga naar de inhoud

Utopia voor de gevel van een gevangenis — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sara Wiersma kijkt iedere maand naar buitenkunst voor Vers Beton. Wat betekent het en wat vinden de mensen ervan? Deze keer: een abstract utopia, pal voor de gevangenis.
Aan de Schie staat de gelijknamige Penitentiaire Inrichting. Tegenover het luchtige, witte gebouw van de Van Nellefabriek, waarbij glas en aluminium domineert, steekt de gevangenis af met zijn oranje en blauwe muren. Als kers op de taart staat er een geel met grijs object voor het Huis van Bewaring. Als je er langs rijdt, lijkt het kunstwerk van Alfred Eikelenboom (1936-2014) nog het meest op een stuk kaas, ingeklemd tussen twee grijze appels.

Sculptuur_Eikelenboom-7243855
Sculptuur van Alfred Eikelenboom, voor P.I. De Schie. beeld: Rosanne Dubbeld

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam