Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds 26 januari 2016 is Salima Belhaj lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Daarvoor was zij fractievoorzitter van D66 Rotterdam. Welke veranderingen kan deze eigenwijze en spraakmakende politica verwachten in Den Haag? Peter van Heemst doet een voorspelling.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

De fractievoorzitter van D66 Rotterdam is vertrokken naar de Tweede Kamer. Dat vertrek ging razendsnel. Op de ene dag is er in de D66 Tweede Kamerfractie een vacature en liever vandaag dan morgen willen ze weer op volle sterkte hun politieke werk kunnen verrichten. Salima Belhaj vertrok dus op een holletje. In Rotterdam was ze uitgegroeid tot een door de wol geverfd gemeenteraadslid. Als fractievoorzitter trok ze intern aan de touwtjes. En als essentiële schakel in de coalitie van D66, Leefbaar Rotterdam en CDA stond ze in het centrum van de macht. “Eerdmans wikt en Belhaj beschikt” had het motto kunnen zijn van het coalitieakkoord dat in mei 2014 werd afgesloten.
Afgelopen dinsdag zette ik Radio 1 aan voor het nieuws. Ik hoorde haar naam. Het was de dag van de beëdiging als Tweede Kamerlid. Maar dat plechtige én feestelijke moment werd overschaduwd door de groeiende verbazing over het onverhoedse vertrek van haar voorgangster, die wel/niet met behoud van wachtgeld wel/niet ging meewerken aan de campagne van Hillary Clinton. De nieuwslezer had het over “Salima Belhadsj”. “Hé ”, dacht ik, “Zo kennen we haar in Rotterdam niet.” Hier wil ze ‘Belhaaj’ genoemd worden. In 2008 was dat heel even wennen. Nu laten we dat moeiteloos uit onze mond rollen. Maar in Den Haag staat de teller weer op nul. In Den Haag moet je weer helemaal onderaan de ladder beginnen. Achteraan aanschuiven. Daar is alles anders, nieuw en onwennig. Groot, heel groot, zijn de verschillen tussen het politieke leven daar, op en rond het Binnenhof, en het politieke leven hier, aan de Maas tussen Hoek van Holland en de Beverwaard. Bij wijze van afscheidscadeau zet ik een paar van die verschillen op een rij. Speciaal voor Salima Belhaj. Omdat ze in Rotterdam een eigenwijs, herkenbaar, spraakmakend en ook grappig volksvertegenwoordiger was.
Laat ik beginnen bij de werkplek. Het stadhuis Rotterdam is een overzichtelijke gebouw en een dito bedrijf. Raadsleden hebben een fractiekamer, een grote en een kleine vergaderzaal en een koffiekamer. Dat is het wel zo’n beetje. Aan een lange gang hebben de burgemeester en de wethouders hun werkkamer. Je stapt er als raadslid zo binnen. Het Tweede Kamergebouw is een dol, dwaas doolhof. Een aaneenschakeling van trappen, gangen en gangetjes, van grote en piepkleine vergaderzalen. Sterker nog, het is niet één gebouw, maar een heleboel gebouwen die op wonderbaarlijke wijze aan elkaar zijn geknoopt. Het kost nieuwkomers – ook als ze heel slim zijn – minstens een half jaar voor ze daar blindelings de weg weten te vinden.

De drukte is op het Binnenhof fenomenaal. In Rotterdam kijken er drie, vier of – bij superspannende onderwerpen – acht journalisten mee over de schouder van de politiek. In Den Haag zijn dat er misschien wel 160. Op elke zucht en kreun, elke scheet en beweging kan, voor een volksvertegenwoordiger er erg in heeft, de spotlight worden gezet. De gemeenteraad van Rotterdam wordt ondersteund door een man of veertig, van bodes tot griffie. De Tweede Kamer is een bedrijf met zo’n vijfhonderd medewerkers. En als de Raad van Rotterdam vergadert zitten alle raadsleden tot diep in de nacht braaf bij elkaar in de vergaderzaal. Dat gebeurt in Den Haag alleen tijdens de stemmingen op dinsdag. Dan is het: “Alle ballen verzamelen.” Voor de rest van de week zwermen de 150 Kamerleden uit naar de tientallen vergaderingen, bijeenkomsten, ontvangsten en afspraken die tegelijkertijd plaatsvinden. En dan de spelregels. Die zijn in Rotterdam behoorlijk simpel en de planning is in de raad redelijk strak. In Den Haag zijn ze uitgebreid, ingewikkeld en fluïde. En de agenda staat permanent op zijn kop. Planningen blijken meestal onhoudbaar. De actualiteit bepaalt vrijwel altijd de orde van de dag.
Het Kamerwerk gaat over meer, veel meer dan het gemeenteraadswerk. Over meer onderwerpen (bijvoorbeeld buitenland, defensie en ontwikkelingssamenwerking). Over meer geld. Over meer regels en wetten. Over meer mensen. Want je bent er ook voor de wijkagent in Waalwijk, de tuinder in het Westland, de ondernemer in Heerenveen en de bijstandsmoeder in Almelo. En zo wordt het lastig, leert de ervaring, als Rotterdammer in de Tweede Kamer ook een Rotterdams Tweede Kamerlid te blijven. Maar iets zegt me dat Salima Belhaj eigenwijs, herkenbaar, spraakmakend en grappig genoeg is om daar in te slagen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.