De papieren waarheid over Carnisse is bikkelhard: wie het betalen kan, vertrekt uit deze wijk op Zuid. Maar het echte Carnisse is veel veelzijdiger en er woont een tevreden middenklasse. Vier studenten die afstudeerden aan de Veldacademie vroegen middenklassers uit Carnisse hoe het is om in een arme wijk te wonen. “Mij krijg je met geen honderd paarden hier weg.”
Carnisse staat bekend als probleemwijk, met een lage score op veiligheid, leefbaarheid en sociale cohesie. Het aantal verhuizingen uit Carnisse is hoog, nergens in Rotterdam is de selectieve migratie (van mensen met een beter inkomen) zo groot. De binding van de middenklasse, Asscher’s ‘ruggengraat van de samenleving’, aan de wijk is op papier dus zwak. Daarom voert de gemeente beleid om mensen met een betere sociaal economische positie (de ‘middenklasse’ of ‘sociale stijgers’) te binden aan Carnisse.
Maar wat wil de middenklasse? En wie zijn ze? Vier sociologiestudenten interviewden voor hun afstudeeronderzoek aan de Veldacademie (zie kader onderin) ruim vijftig ‘middenklassers’ uit Carnisse. Vers Beton sprak met de studenten.
Al 4 reacties — discussieer mee!
Het lijkt in veel dingen ook op de Beverwaard, een van de minder sterke wijken maar ook divers. Veel groepen door elkaar grote mond klein hartje
En ook daar willen er veel niet weg
Een van de eerste wijken waar kinderen met een handicap gewoon naar school gaan
En ja de buren letten op je, maar zijn niet overdreven bemoeizuchtig
Helemaal mijn artikel!
Woonachtig op de Pleinweg, waar die kerstversiering brandt op de hoek.
Niet weg willen, is iets anders dan er willen gaan wonen. De enige reden dat mensen al naar Zuid verhuizen, is een financiële. En dan moet echt slecht met je portemonnee zijn gesteld. Katendrecht was, qua afstand van Noord, de max. Daar heeft de gemeente overigens ook miljoenen ingepompt. Voor zover ik weet zijn alle andere projecten met duurdere koopwoningen geflopt.
Ontwikkelingen zoals in Amsterdam zie ik voor Zuid dan ook voorlopig niet gebeuren. De nood is niet hoog genoeg en op Zuid, laten we eerlijk zijn, wil het gros van de Rotterdammers nog niet dood gevonden worden.
Karin, ik schrik heel erg van je reactie; je schijnt precies de reden te weten waarom mensen op Zuid willen wonen, en hebt daar ook een heel hard oordeel over (‘En dan moet het wel heel erg slecht met je portemonnee gesteld zijn’). Daarnaast geef je aan dat inwoners van Rotterdam-Zuid geen Rotterdammers zijn, want ‘…het gros van de Rotterdammers wil er nog niet dood gevonden worden’.
Je gaat in je reactie niet in op wat er wordt geschreven in het artikel, bijvoorbeeld; bewoners willen niet in een wijk wonen met allemaal dezelfde soort volk en ideeen, etc (ik zou zeggen; lees het artikel nog eens).
Ik ben Rotterdammer en woon heel graag op Zuid en wil graag een beetje inzicht geven waarom; de Maas is onderdeel van mijn dagelijkse bestaan, elke dag ga ik er overheen, onderdoor en sta vaak. Het water en de havens waren en zijn essentieel voor Rotterdam, en door het essentieel in mijn leven te maken, ben ik (in) Rotterdam.
Daarnaast zijn de verschillende en verscheidene wijken in Zuid niet ‘af’, velen werken eraan om het af/beter te maken en ik vind het belangrijk om onderdeel te zijn van deze opgaande lijn. Ervanuitgaande dat als mijn buurt(-genoten) een prettiger leven heb, mijn leven ook prettiger is en dit draagt vervolgens weer bij aan stijging. Ik ben onderdeel in een groter geheel, en de plek waar ik nu ben en die er straks nog steeds is als ik er niet meer ben, is een betere plek.
Voor de (Rotterdamse) samenleving in het algemeen is het belangrijk dat iedereen er een plaats in heeft, en met je uitspraak over ‘het gros van de Rotterdammers’ plaats je zo’n 200.000 mensen erbuiten. Daarnaast is je gedachte over wonen op Zuid niet van deze tijd; vroeger werd Zuid beschouwd als ‘los van Rotterdam’, maar ik wil je graag verwelkomen in 2016; waar Rotterdam Zuid een plaatsbepaling is, namelijk Rotterdam ten zuiden van de Maas. Probeer eens met die gedachte in Rotterdam Zuid te kijken, in plaats er naar te kijken.