Ga naar de inhoud

Waarom middenklassers toch graag in een arme wijk wonen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De papieren waarheid over Carnisse is bikkelhard: wie het betalen kan, vertrekt uit deze wijk op Zuid. Maar het echte Carnisse is veel veelzijdiger en er woont een tevreden middenklasse. Vier studenten die afstudeerden aan de Veldacademie vroegen middenklassers uit Carnisse hoe het is om in een arme wijk te wonen. “Mij krijg je met geen honderd paarden hier weg.”

Carnisse staat bekend als probleemwijk, met een lage score op veiligheid, leefbaarheid en sociale cohesie. Het aantal verhuizingen uit Carnisse is hoog, nergens in Rotterdam is de selectieve migratie (van mensen met een beter inkomen) zo groot. De binding van de middenklasse, Asscher’s ‘ruggengraat van de samenleving’, aan de wijk is op papier dus zwak. Daarom voert de gemeente beleid om mensen met een betere sociaal economische positie (de ‘middenklasse’ of ‘sociale stijgers’) te binden aan Carnisse.
Maar wat wil de middenklasse? En wie zijn ze? Vier sociologiestudenten interviewden voor hun afstudeeronderzoek aan de Veldacademie (zie kader onderin) ruim vijftig ‘middenklassers’ uit Carnisse. Vers Beton sprak met de studenten.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Niet weg willen, is iets anders dan er willen gaan wonen. De enige reden dat mensen al naar Zuid verhuizen, is een financiële. En dan moet echt slecht met je portemonnee zijn gesteld. Katendrecht was, qua afstand van Noord, de max. Daar heeft de gemeente overigens ook miljoenen ingepompt. Voor zover ik weet zijn alle andere projecten met duurdere koopwoningen geflopt.
  Ontwikkelingen zoals in Amsterdam zie ik voor Zuid dan ook voorlopig niet gebeuren. De nood is niet hoog genoeg en op Zuid, laten we eerlijk zijn, wil het gros van de Rotterdammers nog niet dood gevonden worden.

 • Karin, ik schrik heel erg van je reactie; je schijnt precies de reden te weten waarom mensen op Zuid willen wonen, en hebt daar ook een heel hard oordeel over (‘En dan moet het wel heel erg slecht met je portemonnee gesteld zijn’). Daarnaast geef je aan dat inwoners van Rotterdam-Zuid geen Rotterdammers zijn, want ‘…het gros van de Rotterdammers wil er nog niet dood gevonden worden’.
  Je gaat in je reactie niet in op wat er wordt geschreven in het artikel, bijvoorbeeld; bewoners willen niet in een wijk wonen met allemaal dezelfde soort volk en ideeen, etc (ik zou zeggen; lees het artikel nog eens).
  Ik ben Rotterdammer en woon heel graag op Zuid en wil graag een beetje inzicht geven waarom; de Maas is onderdeel van mijn dagelijkse bestaan, elke dag ga ik er overheen, onderdoor en sta vaak. Het water en de havens waren en zijn essentieel voor Rotterdam, en door het essentieel in mijn leven te maken, ben ik (in) Rotterdam.
  Daarnaast zijn de verschillende en verscheidene wijken in Zuid niet ‘af’, velen werken eraan om het af/beter te maken en ik vind het belangrijk om onderdeel te zijn van deze opgaande lijn. Ervanuitgaande dat als mijn buurt(-genoten) een prettiger leven heb, mijn leven ook prettiger is en dit draagt vervolgens weer bij aan stijging. Ik ben onderdeel in een groter geheel, en de plek waar ik nu ben en die er straks nog steeds is als ik er niet meer ben, is een betere plek.
  Voor de (Rotterdamse) samenleving in het algemeen is het belangrijk dat iedereen er een plaats in heeft, en met je uitspraak over ‘het gros van de Rotterdammers’ plaats je zo’n 200.000 mensen erbuiten. Daarnaast is je gedachte over wonen op Zuid niet van deze tijd; vroeger werd Zuid beschouwd als ‘los van Rotterdam’, maar ik wil je graag verwelkomen in 2016; waar Rotterdam Zuid een plaatsbepaling is, namelijk Rotterdam ten zuiden van de Maas. Probeer eens met die gedachte in Rotterdam Zuid te kijken, in plaats er naar te kijken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures