Het centrum van Rotterdam dreigt een oersaaie enclave te worden van Starbucks drinkende middenklassers, betoogt Joep Klabbers in zijn toekomstvisie op de stad. Wie levendigheid zoekt, moet dadelijk naar het van energie bruisende Zuid gaan.
Wat staat Rotterdam in 2016 en daarna te wachten? Bij deze een inschatting van de ontwikkelingen, zoals verwoord tijdens de Debatnacht in de talkshow ‘Architectuur offline’.
Al 22 reacties — discussieer mee!
De ontwikkelingen gaan hard op Zuid. Het is dalijk het enige betaalbare gedeelte en dat gaan we merken. Op noord wil ik niet dood gevonden worden. Zuid woon je prima, op een paar gedeeltes na. Maar die heb je ook in Noord West en Kralingen. De schrijver gaat gelijk krijgen. Williamsburg was ook een probleemwijk.
Gevalletje wishfull thinking.
En Brooklyn is nu niet echt de lekkerste wijk.
Rond de Brooklynbridge is het oké maar ga je dieper de wijk in dan vervalt het snel. Hoogstens kan je Zuid vergelijken met Queens. Qua samenstelling dan, een klein hip gedeelte ( zoals Katendrecht ) maar voor de rest gewoon een arbeiders wijk met migranten.
Ik ga ervan uit dat de schrijver dit allemaal meer als een grap bedoelt. De ontwikkelingen die enigzins plaatsvinden in Rotterdam trekt de auteur tot in het extreme door. Volgens mij moet men zich eens wat minder doodstaren op de ‘lijstjes’ waarop Rotterdam zo goed zou scoren.
De demografische ontwikkelingen in NYC en Rotterdam zijn niet met elkaar te vergelijken. Op welk vlak zou Rotterdam eenzelfde wereldwijde aantrekkingskracht (werkgelegenheid, cultuur, onderwijs, etc.) hebben als NYC?
Ik denk niet dat het een grap is, maar wel dat er een bedoeling achter zit van de schrijver om het zo in het extreme te trekken. Het doel daarvan is me echter als lezer onduidelijk.
Wat er beschreven wordt is al aan de gang! Vele studenten wonen in de Afrikaanderbuurt, reden is prijs. Kop van Zuid is er al een tijdje, hoog opgeleiden of mensen die goed verdienen wonen aldaar. Katendrecht is al jaren aan de betere hand. Maar, Slinge, dat zal altijd Slinge blijven, daar heb je niet veel te zoeken! Putselaan, ook helemaal niets te zoeken. Beijerlandselaan is in en in triest! Het zal eerder naar Crooswijk, West, Noordplein en omstreken trekken dan Zuid.
De Bijerlandselaan is inderdaad triest, maar het zegt wel wat dat het daar wel meer leeft dan Rotterdam Centrum overdag en in de avond.
Wone dr nog Rotterdammers in Rotterdam dan, ech nie !!
Ik heb 5 jaar in Rotterdam Zuid Katendrecht gewoont en gewerkt en heb het er prima naar mijn zin gehad. Echter er kleven ook grote nadelen aan o.a lawaai, vervuiling, verkeersdrukte en ook criminaliteit ( twee keer mijn fiets gestolen en inbraak auto).
Oud-Charlois heeft potentie met een oude dorpskern, relatief veel kunstenaars, prachtig gelegen aan “Het Hoofd” en via de Maastunnel in een mum aan de andere kant.
En dan wordt Zuid yuppig, en dan gaat iedereen naar West en dan wordt West yuppig en dan gaat iedereen naar Noord en dan wordt Noord yuppig en uiteindelijk is Centrum weer ineens hip en zo trekt de karavaan maar door met een groot nadeel: de huizenprijzen stijgen overal dusdanig dat minder bedeelden er niet meer kunnen wonen. Heel leuk en aardig, maar Rotterdam zal het pas echt uniek zijn als ze daar progressief en preventief beleid tegen zouden voeren, door bijvoorbeeld (weet niet precies hoe dat werkt) het aantal sociale huurwoningen in ALLE stadsdelen op peil te houden en de vruchten van deze nieuwe welvaart niet alleen op lokaal niveau te investeren (zoals in de bakfietswijk), maar voor iedereen voordelig te maken.
Hatsekiedee!
Da’s de échte ‘kendoe’!
Zoals ze dat in Amsterdam doen, met een veel te groot aandeel sociale huurwoningen. Waardoor er geen huurwoning meer te krijgen is voor mensen die modaal verdienen. Waardoor er nog meer krapte ontstaat.
“Net als in New York, waar Williamsburg transformeerde van arbeidersbuurt tot hipster heaven, schieten op Zuid de hippe cafés, restaurants, galeries, filmhuizen en zogeheten food courts als paddenstoelen uit de grond.”
Is dat zo? Kan je van elk drie voorbeelden noemen? Begrijp me niet verkeerd, ik woon al jaren in de buurt van de Pleinweg en ik heb de samenstelling inderdaad zien veranderen, maar dit klinkt nogal optimistisch. Of hoopt de schrijver stiekem op een zelfvervullende voorspelling?
Dit is wel een heel positief beeld van Zuid wat hier geschetst wordt. Leuke tentjes schieten al paddestoelen uit de grond? Waar dan? Op Katendrecht misschien maar verder is Zuid nog altijd meer Harlem dan Brooklyn. Zuid is erg groot en hoe goed ze het goed hangt maar net af van in welke buurt je kijkt. De Kop van Zuid maakt zeker een inhaalslag, maar Charlois is verre van hipster heaven. Om nog maar niet te spreken over Feyenoord en IJsselmonde. Rotterdam Centrum maakt zichtbare vooruitgang door, maar mag nog heel wat meer tweeverdienende yuppen verwelkomen. En Starbucks? Er zitten er twee op centraal en eentje in de Erasmus Uni. Wat ik wil zeggen is: De auteur loopt behoorlijk op de zaken vooruit. Rotterdam is nog lang niet waar het wil zijn en daarom nog lang niet saai. Zuid is vooral nog een verzameling probleemwijken.
Net als Brooklyn dus. De vergelijking gaat op zich wel op (zeg ik na 4 jaar in new york – Harlem en Brooklyn – te hebben gewoond). Ook daar is de ene wijk in Brooklyn de andere niet. Sterker: de ene straat kan al “hipster” zijn en de straat ernaast erg armoedig. Gentrificatie gaat met stappen en stap 1 lijkt toch wel gezet in Katendrecht. Of je er blij mee moet zijn, is een tweede. Meer barretjes, theaters, eetfestivalletjes etc vs hogere huurprijzen, wegdringen van gezinnen met lagere inkomens etc.
Mij bekroop hetzelfde beeld. In vergelijking met andere grote steden staat Rotterdam nog steeds op grote achterstand. En dat geldt in het kwadraat voor Zuid. Bekijk de jubelende artikelen over de wederopstanding van Rotterdam en concludeer dat vrijwel al het goede zich op de noordoever bevindt. Met een hippe tent met biologische koffie of een veganistische lunchroom – als die er al zijn buiten Katendrecht – verander je bovendien de samenstelling van dit stadseel niet. Voor het grootste gedeelte klopt de demografische verdeling van geen kant. Te veel lage inkomens. Te weinig goede koopwoningen. Te veel criminaliteit. Aanbeveling: combineer gerichte herontwikkeling van sociale woningbouw tot betaalbare koopwoningen en investeer in mensen, te beginnen met goed onderwijs.
Check Koffie & Ambacht, Ebenhaezerstraat 52
Rotterdam is, helaas, wel f*cking saai! Grote leegtes in de stad en geen fatsoenlijk hoerenhuis te vinden!
Helemaal mee eens…!!!!!
Ja, er is een tekort aan woningen omdat er te veel woningen zijn.
Laat je niet voor de gek houden joh met dat ‘als er nou sociale huurwoningen aan de vrije sector worden gegeven’. Vrije sector betekent woontorens en vastgoedspeculatie. Ga eens naar London zou ik zeggen. Sociale woningbouw is essentieel voor een diverse en, op de lange termijn, leefbare stad.
In Rotterdam heb je geen hoerenhuis nodig om genaaid te worden.