Ga naar de inhoud

Detroit is meer dan ruïnes — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ryan Mendoza sloopte een vervallen huis uit Detroit en verscheepte dit naar Europa, waar het krot herbouwd te zien is tijdens Art Rotterdam. Maar wie heeft er baat bij dit soort kunst? Volgens Brian Doucet en Drew Philp toont Mendoza met ‘ruïneporno’ een eenzijdig beeld van Detroit.

Op het eerste gezicht kan Detroit worden samengevat in één enkel beeld: een verlaten en uitgebrand huis. De kunstenaar Ryan Mendoza bevestigt deze simplistische boodschap met een installatie die te bezichtigen is op Art Rotterdam. Hij heeft een verlaten huis in Detroit afgebroken, over de Atlantische Oceaan verscheept en heropgebouwd tegenover de Van Nelle Fabriek. Mendoza behoort tot een lange reeks kunstenaars, fotografen en stadsverkenners, die de stad afbeelden door middel van haar ruïnes. De boodschap is duidelijk: Detroit is leeg.
Maar Detroit is niet leeg. Het heeft weliswaar verlaten gebouwen en verkeert in crisis, maar het is zeker niet onbewoond. De stad Detroit heeft op dit ogenblik ongeveer vijftigduizend inwoners meer dan Rotterdam.

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam