Ga naar de inhoud

Feyenoordprotest bewijst: de politie slaat de plank wéér mis — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

326 mensen werden zondag opgepakt tijdens een ludiek protest van Feyenoordsupporters. Een onnodig overspannen reactie van de politie, aldus Jelle Simons. “Dit soort onschuldige protesten moeten ze in goede banen leiden, niet de kop indrukken.”

MAHO_20160221_171
beeld: Mandy Horstink

Al 22 reacties — discussieer mee!

 • ‘Ludiek’ en ‘ onschuldig’? Hmm, ok. Echter de boel is net iets te vaak kort en klein geslagen door een horde doorgesnoven tokkies. Ik begrijp dat Jelle het graag anders had willen zien, maar die wens lijkt me niet reëel. Better safe than sorry.

  • Dus met andere woorden….deze mensen (lees: voetbalsupporters) mogen nooit meer protesteren omdat het in het verleden fout is gegaan? Dus mensen die tegen bijvoorbeeld een azc zijn, mogen dat ook niet meer laten horen? Immers is dat ook al eens fout gegaan. En hoe zit het dan met links georienteerde mensen? (greenpeace ed). Ook al vaak genoeg op rellen uitgedraaid…ik hoop voor u dat uw grootouders niets ‘fout’ hebben gedaan, anders mag u uw mening ook niet meer verkondigen. Ziet u de rariteit in de stelling?

   • Je laatste vraag kets ik terug, Tim. En niet alleen is je reactie -foute grootouders enzo- erg raar, maar hij getuigt ook van slecht lezen. Nergens pleit ik voor een (algemeen) verbod op demonstratie, stel je voor. Hoog-risicogroep, that’s it.

    Bovendien lijkt jouw ‘verleden’ veel verder achter ons te liggen dan in werkelijkheid. En kennelijk denkt de gezagsdriehoek daar hetzelfde over. Rest wel de vraag hoe lang Feyenoordsupporters moeten bewijzen dat zij zich anger management-technieken hebben eigengemaakt.

 • DE POLITIE SLAAT DE PLANK WEER MIS:
  Even voor de helderheid: Niet de politie is in dit geval verantwoordelijk voor de openbare orde, maar de burgemeester. Vast keurig geadviseerd door de korpschef, hoofdofficier van justitie en de directeur Veiligheid. De bal wel bij de juiste persoon leggen!
  Verder moeten we weer eens echt goed nadenken over de grote politie-inzet. Er zijn belangrijkere zaken waarvoor we de politie kunnen inzetten.

 • Adriaan, kun je een voorbeeld noemen van zo’n ‘belangrijkere’ zaak? Ik kom op 3 dingen die de politie standaard massaal op de been brengt: a)voetbalsupporters b)de agressieve variant van anti-AZC’ers en c) Antifa’s

 • Hallo Karin, bij de recherche blijven veel zaken zogezegd op de plank liggen omdat er onvoldoende onderzoekscapaciteit is. Dat kan variëren van vermogensdelicten tot geweldsmisdrijven.
  Wat de ME betreft wil ik nog opmerken dat vaak niet bekend is bij de burgers dat de ME bestaat uit gewone politiemensen die normaal in de wijken dienstdoen. Daar zijn ze dus vele uren niet.

 • Is waar Adriaan. Kwestie van prioriteiten en daar verschillen de meningen over. Vanuit het stadhuis bekeken is de imagoschade (en materiele schade) voor de stad van supportersrellen natuurlijk veel groter dan bij ‘slechts’ een vermogensdelict of een willekeurig geweldsdelict.

  Maar serieus, waar gaat deze ophef eigenlijk over? Mannen/voetbal/testosteron; luxeprobleem 🙂

 • Beste Diego, Willem, Tara, Inge, Karin, Raymond, Anoniem, R.Sörensen, Tim, Adriaan Zijlmans, en familie Karreman.

  Bedankt voor jullie reacties!

  Diego, Inge
  Ik denk dat het gevalletje kroning juist wel is te vergelijken met wat er zondag bij de Kuip gebeurd is. De kroning van Beatrix is gigantisch uit de hand gelopen. Dus werden voor de kroning van Wim-lex alle zeilen bijgezet door politie & gemeente. Hierin zijn ze te ver doorgeschoten – ‘inschattingsfoutje’ – en daar plukte voornoemde studente de wrange vruchten van. Voor Pegida geldt hetzelfde. Dat de demonstratie in Utrecht uit de hand is gelopen, geeft de politie niet het recht om een demonstrant maanden later onder verkeerde voorwendselen (varkensmuts) van straat te sleuren en op te sluiten.
  De vergelijking met de gebrouilleerde feministen in Spijkenisse is inderdaad een wat vreemde eend in de bijt en wellicht geen handige, mea culpa. Desalniettemin vind ik het opmerkelijk dat de dames onder arrest zijn geplaatst. Goed, de openbare orde was in het geding, maar dat kwam eerder door een aantal boze PVV-aanhangers die op het protest afkwamen, dan door het gedrag van de feministen. De politie had, in mijn optiek, er beter aan gedaan de dames voor eigen veiligheid naar een ander deel van de gemeente te escorteren ipv ze te arresteren en op te sluiten. Net zoals de enorme politiemacht die zondag bij de Kuip paraat stond de situatie, in mijn optiek, ook anders had kunnen oplossen. Er zijn maar liefst 326 mensen gearresteerd, ik vraag me af hoeveel goeden er onder de kwaden hebben geleden.

  Tara,
  Ook alleen maar lof en liefde voor jou. Elke dag weer.

  Karin en Tim,
  Tim, laten we onze grootouders er vooral buiten houden. Karin, je spreekt over: ‘een horde doorgesnoven tokkies die net iets te vaak de boel kort en klein geslagen hebben.’ En daarmee lijk je, als ik het goed interpreteer, te stellen dat Feyenoordsupporters daarmee het recht hebben verspeeld een demonstratie te organiseren, omdat ze nu eenmaal een ‘hoge-risico groep’ zijn. Allereerst is de term ‘Feyenoordsupporters’ een containerbegrip. Het Legioen bestaat uit vele soorten, merken en smaken die qua regionale afkomst, leeftijd, sociaal milieu, levensopvattingen, denkbeelden totaal van elkaar verschillen, maar wel allemaal hartstochtelijk voor Feyenoord zijn. Het is bekend dat de ‘horde’ waar je het over hebt slechts een fractie van het totaal is. (zondag waren er zo’n 48.000 mensen op de been.) Deze fractie heeft, zoals jij al stelt, nogal wat ellende in het verleden veroorzaakt, maar dat kan toch niet tot gevolg hebben dat iedereen die onder de noemer ‘Feyenoordsupporter’ door het leven gaat, het recht verliest zijn of haar ongenoegen te uiten middels een demonstratie?

  R.Sörensen
  Bedankt voor het filmpje.
  Ik vind het moeilijk conclusies te trekken uit een 59 seconden durend, en slecht gefilmd filmpje. Het is sowieso al lastig om dit soort fragmenten in ‘de grotere context’ van de gebeurtenissen te plaatsen. Pieter stelt dat dit filmpje na het hardhandige optreden van de ME is gemaakt en dan krijgt het inderdaad al een hele andere lading. Ik ben een foto tegengekomen van vier politiepaarden die op een vader met zijn dochter (jaar of 8 schat ik in) af stormen. Is dit sluitend bewijs voor buitensporig politiegeweld? Nee, want ik kan niet zien wat er om en achter de fotograaf gebeurd, en ik weet ook niet wat er zich voorafgaand aan het nemen van de foto heeft afgespeeld.

  Adriaan, familie Karreman,
  Dat de burgemeester eindverantwoordelijke voor dit ogenschijnlijke debacle is, lijkt me duidelijk. De politie voert beleid uit. Hebben ze dat zorgvuldig gedaan? Ik betwijfel het. In de aanloop naar, tijdens en na de demonstratie lijken er nogal wat onrechtmatigheden te zijn voorgevallen waarin individuele eenheden en/of agenten ook een laakbare rol vervullen. Lees de vragen die VVD, Groenlinks en D66 aan het college hebben voorgelegd eens door:
  http://d66rotterdam.nl/wp-content/uploads/2016/02/Schriftelijke-vragen-betoging-Feyenoord-21-februari-1.pdf

  Karin,
  ‘Maar serieus, waar gaat deze ophef eigenlijk over?’

  De politie heeft een geweldsmonopolie en mag mensen indien noodzakelijk van hun vrijheid beroven. Daar moeten ze erg zorgvuldig mee omgaan. Wanneer ze dat niet doen, of niet lijken te doen, is het goed dat daar de nodige ophef over ontstaat.

  Daarnaast schaadt de handelswijze van de politie het recht op demonstreren i.e. artikel 9 van de Grondwet. Laten we daar alsjeblieft niet te lichthartig over doen. Of zoals de drie voornoemde fracties het stelden:

  ‘Zoals wij eerder al stelden is het recht om te demonstreren voor ons een groot goed. Het
  massaal arresteren en vervolgen van betogers op basis van het verstoren van de openbare
  orde, terwijl slechts een deel van hen zich misdroeg, kan grote gevolgen hebben voor
  toekomstige afwegingen van mensen om deel te nemen aan een demonstratie.’

  Karin,
  ‘Mannen, voetbal, testosteron’; Tara kom er maar in ☺

  Tot zover mijn reacties op uw reacties,

  Fijn weekend allemaal!

  Ps. Wordt er trouwens nog gevoetbald zondag?

 • Huh.. fijn staaltje retoriek wordt hier toegepast. Eerst twee voorbeelden aanhalen van twee dwalingen van de politie en dit ook toepassen op de situatie bij Feyenoord. Maar dan wel even gemakshalve achterwege laten dat dergelijke bijeenkomsten van de aanhang van Feyenoord in het verleden vaker dan eens tot enorme misstanden heeft geleid. Dit in tegenstelling tot de twee eerder aangehaalde voorbeelden. En met die gedachte in het achterhoofd heeft de politie dan ook opgetreden.

 • De vergelijkingen hoeven niet perse zwak te zijn. Er zullen best wat voorbeelden te vinden zijn van anti-monarchie, anti-Wilders en anti-asielzoekersdemonstraties die wel uit de klauwen zijn gelopen. Misschien niet van het niveau ‘Maasgebouwrel’, maar toch.
  Ik denk dat de schrijver bedoelt te zeggen dat ervaringen uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Dat bleek ook wel afgelopen zondag. Ongeveer op hetzelfde moment dat die 326 supporters werden ingesloten, gooide een minstens net zo grote en luidruchtige groep supporters verhuisdozen over het hek bij het Maasgebouw, om vervolgens het stadion in te gaan om de wedstrijd te kijken. Het kan dus wel.

 • Kijk…jouw reactie is nu precies wat het probleem is. Het zijn Feyenoord/voetbalsupporters die protesteren, dus zal het wel uit de hand lopen. Beetje bevooroordeeld niet? Als een marokkaan tegen een vrouw praat, zal die haar wel willen verkrachten. Een rennende negroide man zal wel iets gestolen hebben? Je doet heel moraalridderig, maar jouw denkwijze is precies het probleem. Of heb je nog nooit gehoord van onschuldig totdat het tegendeel bewezen is?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam