Ga naar de inhoud

Waar is de Rotterdamse lelijkheid gebleven? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Verliezen we met het opmooien van Rotterdam, met aan het roer de City Lounge politie, niet de prachtige lelijkheid die onze stad juist zo tof maakt? Julian Schaap maakt de balans op.

lelijk-architectuur-sender
beeld: Rachel Sender

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • Wordt de stad eindelijk mooi en een beetje chique, is het weer niet goed. Het is niet dat Rotterdam nu opeens op andere steden gaat lijken. Mooi uniek is ook uniek. Wie lelijkheid wil, gaat maar naar Spijkenisse of Capelle.

 • De gehele Admiraal de Ruyterweg. Een allegaartje van gebouwen die het functioneel wegstouwen van veel mensen als enige doel hebben. Op elkaar aansluiten of bij elkaar passen is niet iets waar over nagedacht lijkt te zijn.

 • Niet getreurd: Rdam is nog steeds oerlelijk. Daar kom je wel achter als je weer ns naar Amsterdam, Parijs, New York e.d. bent geweest. Of Antwerpen, Brussel, of welke andere stad ook.

  Als je in Rdam blijft, wen je aan de lelijkheid. Dan ga je dat als norm zien. Net zoals je dan denkt dat Rdam een hoogbouwstad is. Tot je weer ns in New York komt. Dan sta je ineens weer met beide benen op de grond.

  Gelukkig kunnen ze in Rdam erg goed navelstaren, en zijn ze erg goed in het wijzen op nikszeggende lijstjes waar de Rdamse VVV een plaatsje heeft gekocht in eoa top 10.

 • tja, er wordt gevraagd naar de ev. lelijkheid van Rotterdam. Ben ik snel klaar: bijna alles, op de Zwaan na. Vergis je niet: ik ben hoogopgeleid en heb veel gereisd, maar mijn stad Rotterdam vind ik een boegbeeld van lelijkheid. De skyline, de Markthal, het is niet aan mij besteed. Ik woon op Zuid, met uitzicht op de Maas, da’s mooi! Mijn huis is mooi: oude herenhuizen die omgetoverd zijn tot appartementen in de soc. woningbouw, goed gedaan, jongens! Maar de architectuur van Rotterdam, daar waar massa’s toeristen op af komen in het Centrum: immens lelijk!
  Ik vind de Markthal een immens kostbaar prestige-project en mijd het daarom.
  Voor alle mensen, vooral kinderen, die onder de armoedegrens leven, een regelrechte schande!
  Het is al járen erg in de mode om R’dam mooi te vinden, dan heb je smaak en bent erudiet, nou!
  liever niet.
  De kubuswoningen, grappig, maar gedateerd; de bibliotheek: kunstmatig, bedacht. Buitenl. steden die ik ook lelijk vind: Oslo, Helsinki. Dublin enz. Wat ik mooi vind? Dingle, Ierland, met zijn gekleurde huizen en gezelligheid en andere Ierse steden die dat hebben.
  Toch hou ik erg van de dynamiek van Rotterdam, dus ik blijf -ondanks die lelijkheid- nog een tijdje.

 • Een pareltje te midden van de lelijkheid is de Rotterdamse Munt, prachtige kruidentuin met meer dan 100 kruiden. Bloemen hebben we er in voorjaar en zomer ook, waarvan sommige soorten eetbaar zijn [email protected] Kijk voor openingstijden op de website.
  Mensen komen bij ons hun eigen kruiden plukken en de koks van gerenommeerde Rotterdamse restaurants doen dit ook. We hebben een enorme verscheidenheid en de prijzen zijn laag. Op het terrein aan de Br. Hilledijk 2 hebben we ook een mooie winkel met heerlijk voedsel en deze is tevens afhaalpunt van Rechstreex, coöperatie van biol. boeren en tuinders met een directe lijn naar de consument. Kijk op internet voor meer informatie en bestelling.
  Op deze stadskruidentuin werk ik met plezier als vrijwilliger naast mijn baan i.h. onderwijs.

 • Wat heeft hoogopgeleid of erudiet te maken met dat je Rotterdam mooi of lelijk vind? Mijn hoogst opgeleide opleiding was MBO maar ik vind Rotterdam prachtig, zeker het centrum. Altijd al gevonden trouwens voordat het in de mode kwam. Ik heb dan weer niks met truttigheid, dat vind ik dan weer lelijk. Geef mij maar Dublin ipv Dingle. Of Australische steden zoals Perth of Melbourne die ik een maand geleden nog bezocht heb. Venetië vond ik dan weer helemaal niks.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam