Ga naar de inhoud

“De stad is een onderling verbonden organisme; dat besef is belangrijker dan ooit” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar ontmoeten mensen van verschillende achtergronden elkaar nog in de stad? En hoe kan kunst daaraan bijdragen? Met die vragen houden Julian Maynard Smith (Station House Opera) en Jan Maas (vrijwilliger Leeszaal West) zich dagelijks bezig. Een gesprek tussen twee verbinders. 

_MG_8844_Willem de Kam
In gesprek in Leeszaal West beeld: Willem de Kam

Aan de robuuste houten leestafels in Leeszaal West ontmoet Julian Maynard Smith (artistiek directeur van het Londense performancecollectief Station House Opera) gastheer Jan Maas, al jaren een betrokken vrijwilliger. De Leeszaal blijkt een van Julians favoriete plekken vin de stad. “Een ontmoetingsplek die gesloten werd door de stad, en heropend is door burgers. Dat is precies waar Dominoes over gaat: bewoners die de stad overnemen, voor één dag.”

Aanstaande zondag loopt een route van 3 kilometer aan kniehoge betonnen dominostenen dwars door Rotterdam. De stenen steken wegen over, gaan door ramen naar binnen, klimmen over objecten en voeren al ‘spelend’ door de stad. Uiteindelijk niet langs de Leeszaal; die route bleek te lastig. Wel van de Leuvehaven door het Baankwartier naar de levendige Witte de Withstraat, om via het Oude Westen te eindigen op het Schouwburgplein.
Dominoes wordt uitgevoerd door 250 vrijwilligers – ‘ambassadeurs’, zegt Julian. Ze komen vanuit allerlei verschillende achtergronden en wijken. Waar zij die ene dag samen iets maken uit liefde voor de stad, gebeurt dat in Rotterdam West al vele jaren. Dat is het fundament waarop Leeszaal West een succes werd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam