Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
_MG_8844_Willem de Kam
In gesprek in Leeszaal West Beeld door: beeld: Willem de Kam

Aan de robuuste houten leestafels in Leeszaal West ontmoet Julian Maynard Smith (artistiek directeur van het Londense performancecollectief Station House Opera) gastheer Jan Maas, al jaren een betrokken vrijwilliger. De Leeszaal blijkt een van Julians favoriete plekken vin de stad. “Een ontmoetingsplek die gesloten werd door de stad, en heropend is door burgers. Dat is precies waar Dominoes over gaat: bewoners die de stad overnemen, voor één dag.”

Aanstaande zondag loopt een route van 3 kilometer aan kniehoge betonnen dominostenen dwars door Rotterdam. De stenen steken wegen over, gaan door ramen naar binnen, klimmen over objecten en voeren al ‘spelend’ door de stad. Uiteindelijk niet langs de Leeszaal; die route bleek te lastig. Wel van de Leuvehaven door het Baankwartier naar de levendige Witte de Withstraat, om via het Oude Westen te eindigen op het Schouwburgplein.
Dominoes wordt uitgevoerd door 250 vrijwilligers – ‘ambassadeurs’, zegt Julian. Ze komen vanuit allerlei verschillende achtergronden en wijken. Waar zij die ene dag samen iets maken uit liefde voor de stad, gebeurt dat in Rotterdam West al vele jaren. Dat is het fundament waarop Leeszaal West een succes werd.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina