Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
In onze nieuwe rubriek Driemaal Scheepsrecht discussiëren drie opiniemakers via WhatsApp over de Rotterdamse actualiteit. Deze week: Celeste, Jelle en Tara over het voorstel om het alcoholverbod op te heffen, zodat Rotterdammers een eigen stoepterras kunnen inrichten.
three-crowd-opinie-maus-bullhorst
Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

Tara: Ik vraag me serieus af of er iemand is die zich vooralsnog beperkt voelt in zijn vrijheid een blik bier open te trekken voor de deur.
Jelle: Ligt eraan in welke straat je woont, ik hoef het niet te proberen op de Nieuwe Binnenweg. Laat staan een tafel voor de deur zetten.
Celeste: Bewoners van het Lloydlwartier werden door de politie verzocht de wijn naar binnen te brengen toen er een spontane buurtborrel ontstond. Er was geen geluidsoverlast of iets dergelijks. Ik vind het bizar dat dit niet mag, een beetje binding met de buurt wordt de kop ingedrukt.
Jelle: Volgens mij is het ook niet de bedoeling van dit voorstel dat we met 40 man tegelijk gaan borrelen voor onze voordeur. De bedoeling is toch dat de bewoner(s) legaal een biertje voor hun voordeur mogen nuttigen zonder een prent te krijgen?
Celeste: Je mag als ondernemer niet zelf bepalen of er gerookt wordt in je kroeg, je mag niet meer in je oldtimer rijden, geen drankje voor de deur… Betutteling wordt steeds verder doorgevoerd.
Jelle: In veel huizen wonen meerdere bewoners boven elkaar, wie mag dan aan dat tafeltje gaan zitten? Alleen de begane grond?
Tara: Is dit niet weer zo’n mooie Verveen-maatregel waarmee hij wel de media haalt, maar waarvan de daadwerkelijke impact nihil is?
Jelle: Er zitten inderdaad nogal wat haken en ogen aan. Tot hoe laat mag je daar dan zitten bijvoorbeeld? En met hoeveel?
Tara: Als je de op de Nieuwe Binnenweg woont zoals Jelle, ja, dan lijkt het me een ander verhaal.
Jelle: Hey, ik wil ook een tafeltje!
Celeste: Waar het mij om gaat is dat er wel wat tegengeluid mag zijn tegen al die betuttelende regeltjes. Er is een wet voor openbare dronkenschap.
Tara: Voor de binding met de buurt kan het mooi zijn. Ik herinner me legendarische avonden in de Gerard Scholtenstraat waar we voor de deur zaten tot de late uurtjes…
Jelle: Straatbeeld wordt wel een stuk gezelliger.

Tara: Maar hoe zit het met de levensvatbaarheid van de horeca als we er straks duizenden terrassen bij hebben?
Jelle: We houden vrijheidsbeperkende regels in stand om de horeca te stimuleren, dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Celeste: In de kroeg zie ik mijn buren niet, en al die avondjes aan de Coolhaven hebben er niet voor gezorgd dat ik een minuut minder in de kroeg heb doorgebracht. Het gaat juist om spontane ontmoetingen voor de deur waar je een biertje bij drinkt.
Tara: Het rookverbod was al tamelijk verneukeratief. Als mensen straks café voor de deur spelen, is dat misschien wel de doodsteek.
Jelle: De horeca gaat met name kapot aan concurrerende prijzen van de supermarkten. Niet aan – om een paar actuele namen te kiezen – Henk en Ingrid die een flesje rosé nuttigen voor hun deur.
Tara: Kijk, begrijp me niet verkeerd. Wat mij betreft mag je overál drinken. Voor je deur, in het park… Ik vind deze maatregel alleen zo zinloos. Het voelt als een holle belofte dat je als burger iets mag, terwijl de meeste mensen die vrijheid, als ze die willen, allang nemen. En je hebt weer een mooie kop: “Tienduizend extra terrassen in Rotterdam”. Maar in het park mogen we niet drinken.
Jelle: In het park moet het ook kunnen, lijkt me. Er is altijd wel iets anders om over te klagen. Laat ze eerst dit eens proberen, komen de parken daarna.

Tara: Het lijkt me wel enorm lastig om dit te handhaven. Er zullen wel weer driehonderd uitzonderingen op komen, denken jullie niet?
Jelle: Je kan het allicht eerst in een paar wijken proberen. Ik sluit me bij Celeste aan; hoe minder betutteling, hoe beter. Elke onnodige regel moet je afschaffen. Gisteren al.
Tara: Minder betutteling, ja graag! Ophoepelen met het rookverbod voor eenmanszaken! Maar denken jullie serieus dat, als dit van de grond komt, de horeca daar geen last van zou hebben?
Celeste: Mensen gaan naar het café voor de sfeer, de service, etc. Dat staat helemaal los van een biertje voor de deur.
Jelle: Ja, maar dat is toch geen argument om mensen in hun vrijheid te beperken. Horeca kan op andere manieren gestimuleerd worden.
Tara: De kans dat je last hebt van al dat zuipende volk voor de deur lijkt me ook niet gering. Wat dat betreft is er wel een reden dat er voor sommige gebieden geen horecavergunningen meer worden afgegeven.
Jelle: Daarom moeten er misschien – dit doet pijn terwijl ik het schrijf – toch wat regels qua tijd aan verbonden worden.
Celeste: Helemaal bizar! Mevrouw, u mag tot 23:00u uw roseetje drinken, maar daarna is het toch echt bedtijd.
Jelle: Doen ze in de horeca ook, dan is het 2.00u.
Celeste: Nogmaals, als het de spuigaten uitloopt heb je toch gewoon de regel voor openbare dronkenschap?
Jelle: Dat is waar. Dames, het was me een waar genoegen. Misschien zie ik jullie vanavond nog wel ergens aan, op of onder een bar. Adios.
Tara: Joe!
Celeste: Ciaaoooo.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

che_celeste_7394zw

Celeste Boddaert

Celeste Boddaert (Rotterdam, 1987) is freelance journalist. Schrijft, produceert, is coördinerend redacteur van OPEN Rotterdam en altijd op zoek naar bijzondere verhalen in Rotterdam.

Profiel-pagina
Jelle Simons

Jelle Simons

Jelle Simons (1979) groeide op in de moeder aller slaapsteden: Capelle aan den IJssel. Deze traumatische ervaring probeert hij nu al 11 jaar te verwerken op de Nieuwe Binnenweg. Studeerde militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Denkt graag na over voetbal en oorlog.

Profiel-pagina
WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Illustrator

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.