Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de editie van maart blikt Dore terug op een verloren muziekmekka in Rotterdam.

Het was het eind van de jaren negentig, rond drieën. In het Lloydkwartier, waar ik nu iedere ochtend kantoorklerken de wind zie trotseren, was een technofeest gaande. Ik liep door de loods richting de uitgang. Jongens en meisjes dansten. Het zweet gutste van hun lijf op de betonnen vloer. Voorovergebogen, met hun handen tot vuisten gebald, stampten zij voor zich uit. Opgelicht door een stroboscoop, wapperden hun trainingspakken heen en weer. Speeksel sproeide rond. De muziek maakte dierlijk.

gabber_1280_1280
Beeld door: beeld: ikRotterdam

Aan de andere kant van de stad was de fameuze Energiehal net gesloten. De jongeren moesten uitwijken naar andere plekken. Filmmaker Rene van Zundert maakte in 2011 een documentaire over dit mekka van de gabbermuziek. In Hard voor de hal komt fotografenduo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek aan het woord. Zij portretteerden de jongeren in die gigantische hal, door sommigen het ‘Rijk der Duisternis’ genoemd.
Tijdens haar sloop werden gevelletters meegenomen en vloeiden er tranen. Iedereen had door dat een monument en een tijdperk verloren gingen. Ari: “Alsof hun hele identiteit, hun hele jeugd werd afgepakt.” Tegenwoordig is de plek een bedrijventerrein met onder meer een Van Der Valk-hotel. Op de plek waar de liefde met muziek werd bedreven, wordt nu appelmoes geserveerd.

In de 75 jaar sinds het bombardement hebben veel plekken als tijdelijke feestlocaties dienst gedaan. Inmiddels zijn ze gesloopt of hebben zij een nieuwe functie gekregen. De stad lijkt af. Gelukkig is dit schone schijn. Met een beetje inventiviteit zijn er locaties te vinden om wederom muziekmekka’s te laten ontstaan. Waar tijdperken beginnen en een stuk van ons hart achtergelaten wordt. Omdat het iedere generatie gegund moet zijn om een stuk steen los te wrikken als aandenken. Laat iedere nacht in de Maassilo daarom de beste zijn. In Rotterdam weet je immers nooit wat de toekomst brengt.

In het Lloydkwartier leek de uitgang mijlenver. Bij de wc’s stond een rij. Meisjes likten aan raketjes. Groen licht schoot door de zaal. Het werd blauw, weer groen, mijn ogen ratelden. Ik schoot voorover en kotste plompverloren over iemand heen. Een meisje dat net binnenkwam. In een reflex tilde een beveiliger mij op en was de uitgang de ingang geworden. De muziek was ver weg.
Rotterdamse Rave vindt donderdag 24 maart plaats in de Maassilo.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.