Ga naar de inhoud

Erasmus leert ons hoe belangrijk taal is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Adrie van der Laan is een autoriteit op het gebied van Erasmus. Voor gemeente en bibliotheek verzamelt hij alles wat relevant is. “Het liefst lees ik hem in zijn eigen handschrift. Het is soepel, stabiel, vloeiend.”

Vermeende schedel van Erasmus
Vermeende schedel van Erasmus in de Bibliotheek Rotterdam beeld: Victor Wollaert

Al één reactie — discussieer mee!

 • Erasmus’ geboorte is gemythologiseerd en gedemythologiseerd – niet in de laatste plaats door Erasmus zélf. Het meest fascineert mij de mythe/werkelijkheid rondom de (doop)naam van Erasmus. Waar komt het verhaal vandaan dat hij als Gerrit of Geert geboren zou zijn?

  De naam ‘Gerrit’ zou een zeventiende-eeuws verzinsel zijn, zo lees ik in het op last van Adrie van der Laan gecorrigeerde Wikipedia-artikel. Maar wie heeft deze mythe destijds de wereld in geholpen? En welk belang was daarbij gediend? Welke bronnen zijn voorhanden omtrent de geboorte van Erasmus en diens naam? (Bijna niets toch? Zeker niet als we Erasmus’ eigen teksten buiten beschouwing laten?)

  Het schijnbare fanatisme waarmee Adrie van der Laan de ‘Gerrit’-mythe bestrijdt (‘een worsteling’) wekt bij mij een – laten we zeggen – gezond wantrouwen. Heeft hij voldoende afstand tot zijn studie-object? Is hij niet teveel filoloog en te weinig historicus?

  Was Erasmus niet gewoon een vervelende omhooggevallen expat?

  Ik ben natuurlijk allesbehalve expert. Wellicht zijn de vragen over Erasmus die ik hierboven opwerp ten voordele van Van der Laans stelling beantwoord. Ik laat me aan de hand van bronverwijzingen natuurlijk graag overtuigen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures