Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Is Joost Eerdmans een beetje te veel in zijn eigen mythe gaan geloven? De wethouder eist niet alleen excuses van vandalen, hij toetst ze ook direct op hun sorry-merites. Peter van Heemst ziet het met gefronste wenkbrauwen aan.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Excuses en de politiek: voor eens en altijd aan elkaar verbonden. Meestal is de aanleiding dat de ene politicus van de andere vergeefs op hoge toon eist dat hij voor miskleunen verontschuldigingen aanbiedt. Al komt een spijtbetuiging soms wel degelijk min of meer spontaan over de lippen van een wethouder of minister. Jan Marijnissen bedacht voor dat laatste fenomeen de term Sorry-democratie. Hij vond het maar niks dat ministers na ernstige fouten niet opstapten, maar volstonden met een – in zijn ogen halfhartig – sorry.
Deze week stond in de Rotterdamse politiek het excuus weer op het podium te stralen. Dankzij Leefbaar Rotterdam-wethouder Joost Eerdmans. Op maandagochtend vertelde hij aan iedereen die het maar wilde horen dat ’s middags twee minderjarige jongens zouden langskomen op zijn werkkamer, om een excuusbrief voor te lezen. Ze hadden met vuurwerk gemeentelijke prullenbakken vernield. Dat is een strafbaar feit en Bureau Halt laat de jonge boefjes dan de schade betalen, een taakstraf uitvoeren én – als klap op de vuurpijl- excuus aanbieden.
Ik vind het wel een mooie gedachte. Excuses aanbieden aan het slachtoffer van je vernielzucht. In dit geval zijn wij dat allemaal en dus is het niet zo’n gek idee als een lokale bestuurder dat namens de burger in ontvangst neemt. D66 vond het idee echter niks. Ze deed het af als “een vernedering”. Die venijnige reactie kwam voor mij als een verrassing, want uitgerekend D66 is in de Tweede Kamer de afgelopen twintig jaar druk in de weer geweest de positie van het slachtoffer in het strafrecht steviger te maken.
Al kreeg ook ik – om andere redenen dan D66 – twijfels. Waarom doet Eerdmans dit eigenlijk? Het is toch passender als de burgmeester zich over deze klus zou ontfermen? Hij is de echte vertegenwoordiger van de stad en staat boven de politieke partijen. Eerdmans zit daar toch met een uitgesproken politiek profiel. Bijkomend puntje is dat de burgemeester het al sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld vindt dat de gemeente Rotterdam na een blunder richting een burger royaal haar excuus aanbiedt. In de politieke wereld van Eerdmans is het maken van excuses niet echt ingeburgerd.

Mijn twijfels groeiden pas echt toen ik Eerdmans hoorde uitleggen dat hij de daders “in de ogen wilde kijken”. Zo wilde de wethouder – hij deed er nog een schepje bovenop – beoordelen of de excuses “wel oprecht waren.” Ik hád het kunnen weten: Eerdmans beschikt over bovennatuurlijke gaven. Hoe hij deze gaven overtuigend en bewezen denkt te kunnen toepassen, daar vroeg helaas geen journalist naar.
Ik ben de beroerdste niet, dus ik geef de leugendetector-Eerdmans graag een kans zijn betrouwbaarheid te bewijzen. Na wat zoekwerk kwam ik twee interessante zaken tegen die zich in zijn eigen politieke partij hebben afgespeeld. Simpeler kan ik het niet maken. In 2009 zei Marco Pastors, toen leider van Leefbaar Rotterdam, dat je in onze stad de veiligheid niet goed kon toevertrouwen aan een burgemeester met een islamitische achtergrond. In september van dat jaar gaf hij in het AD tekst en uitleg: “ Ik vind het minder gelukkig dat ik Aboutaleb de eerste moslimburgemeester heb genoemd in het debat over de Hoek van Holland-strandrellen. In een debat over veiligheid was mijn opmerking een paar stappen te ver. Maar excuus aanbieden, nee, dat doe ik niet.” Spannend. Meende hij dit nou wel of niet? Joost kan het weten.
In hetzelfde jaar biechtte Leefbaar Rotterdam raadslid Ronald Buijt zijn hooligan-verleden op (dat zich uitstrekte van zijn 15e tot zijn 25e ). Ook hij werd aan de tand gevoeld door het AD: “Vrouwelijke agenten waren voor jou kankerhoeren en Joden moesten worden vergast. Nooit spijt gehad?” Het antwoord was even kort als duidelijk: “Ik vind het te makkelijk om nu te zeggen dat het me spijt. Je bent jong en fanatiek en je roept dat soort zaken zonder er bij na te denken.“ Nou Joost, werk aan de winkel! Gemeend of bedacht? Oprecht of gemakkelijk? Zet die leugendetector maar aan. D66, Bureau Halt en ik kijken met spanning uit naar je bevindingen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Er zit een ondertoon in het verhaal, gegroeid door het eigen politieke verleden! Verhaal gaat echt nergens over, dan iemand beschimpen voor een alternatief idee.

  Vers Beton, misschien een idee iemand ZONDER politieke partij achtergrond politieke stukken te laten schrijven!

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Als docent krijg je veel te maken met jonge mensen die fouten maken. Logisch, dat hoort bij hun levensfase.
  Soms werd er iets te gemakkelijk en net iets te veel sorry gezegd. Ik accepteerde dat dan niet. “Zo makkelijk kom je er niet vanaf” en vroeg daarna naar de consequentie van het sorry. “Ga je de betrokken medeleerling ook verontschuldigingen aanbieden?” “Hoe ga je het goed maken “enz.
  ik vind een persoonlijk onderhoud dus uitstekend, ook omdat de softe sector, die zich over bureau HALT heeft ontfermd zich iets te veel inleeft in de gevoelens van de daders.

  Over onoprecht en te makkelijk “sorry” zeggen. Ik heb wel eens iemand boven een verschraald biertje horen zeggen “ik heb toch sorry gezegd” nadat hij werd aangesproken over ziekmakend taalgebruik tegen een jonge vrouw.

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Als het om de bühne zou gaan droeg hij – ook binnen – wel een opzichtige hoed.

 4. Profielbeeld van Christian Jongeneel
  Christian Jongeneel

  De meeste boefjes hebben vermoedelijk geen idee wat een wethouder is. Zij zien alleen een wat iele meneer met een bril. Ik ken verschillende bodes op het stadhuis die intimiderender kunnen kijken en dus meer indruk zullen maken op de minderjarige onverlaten. Voor het maatschappelijke effect kan Eerdmans zijn idee daarom beter uitbesteden. Of zou het om de bühne gaan?

 5. Profielbeeld van Jan Miller
  Jan Miller

  Wie herinnert zich nog toen de rechtbank (en vervolgens in beroep de Hoge Raad) de gemeente voor racisme veroordeelde? Er werd in de raad heftig gedebatteerd over de vraag of wethouder Struijvenberg excuses aan diende te bieden. Er is uiteindelijk een brief gestuurd waarin staat dat hij de gang van zaken “betreurt.” (Mooi voor meerdere uitleg vatbaar – mijn cynische vermoeden is dat enkel de uitspraak van de rechter betreurenswaardig geacht werd. Maar goed, wie mag het weten?) Dat debat geeft wel interessant vergelijkingsmateriaal, zeker voor gezien de positie van dhr. Sörensen in de vergadering van afgelopen donderdag.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Volgens mij ging het over beleid van zijn voorganger, dat hij door liet lopen.

 6. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Ik vind dat er nog iets anders speelt. Eerdmans gaat hiermee op de stoel van de rechter zitten, kan dat wel? Politiek en rechtspraak zijn toch gescheiden in Nederland?

  1. Profielbeeld van In-Soo Radstake
   In-Soo Radstake

   Eerdmans gaat helemaal niet op de stoel van de rechter zitten. Het is een ‘veroordeling’ vanuit Bureau Halt. En dit is onderdeel van de straf die zij toewijzen aan de schuldige.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.